problem z głosnikami 5.1
-
- moderator
- Kontakt:
problem z głosnikami 5.1
Witam, pytanie do ludzi znających się na audio :D
Więc zwracam się do was z następującym problemem;
Kupiłem zestaw creativa 5.1 model t6100 podłączyłem, wszystko fajnie problem w tym że wszystkie 6 głosników działa tylko gdy sprawdzam w panelu karty dzwiękowej(SoundMAX jeśli ktoś kojazy) i w winampie (wyczytałem ze ma jakis plugin który wymusza 5.1)
problem tkwi w tym ze w filmach, youtube itp działa mi tylko przód; lewy,prawy i subwoofer.
Macie jakiś pomysł? przeszukałem już wszystkie tematy na forach pc :/
Więc zwracam się do was z następującym problemem;
Kupiłem zestaw creativa 5.1 model t6100 podłączyłem, wszystko fajnie problem w tym że wszystkie 6 głosników działa tylko gdy sprawdzam w panelu karty dzwiękowej(SoundMAX jeśli ktoś kojazy) i w winampie (wyczytałem ze ma jakis plugin który wymusza 5.1)
problem tkwi w tym ze w filmach, youtube itp działa mi tylko przód; lewy,prawy i subwoofer.
Macie jakiś pomysł? przeszukałem już wszystkie tematy na forach pc :/
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
-
- moderator
- Kontakt:
Tak ma być...powiedzmy...
Mp3 jest standardowo zakodowana pod stereo czyli głosniki 5.1 jej nie ogarniają
winamp ma plugin wymuszania 5.1 wiec muzyka gra z wszystkich głosników jednak nie jest to prwadziwy dzwięk przestrzenny filmy divx są także kodowane pod stereo.
Dlatego szukam czegoś co wymusi działanie 5.1 na wszystkich mp3/filmch tak jak to robi własnie winamp
Mp3 jest standardowo zakodowana pod stereo czyli głosniki 5.1 jej nie ogarniają
winamp ma plugin wymuszania 5.1 wiec muzyka gra z wszystkich głosników jednak nie jest to prwadziwy dzwięk przestrzenny filmy divx są także kodowane pod stereo.
Dlatego szukam czegoś co wymusi działanie 5.1 na wszystkich mp3/filmch tak jak to robi własnie winamp
Trek Session Park
Ale coś co nie jest zapisane w 5.1 tylko 2.0 nigdy nie bedzie takiego przestrzennego prawdziwego dzwięku, tylko niektóre orginalne płyty dvd-audio mają 5.1 oraz wiadamo filmy w formacie dvd które poprostu mają zakodowny dzwięk 5.1. Nigdy nie bedziesz miał dzwięku 5.1 w mp3 czy divix bo tam zawsze jest stereo. Porównaj sobie chociażby ile waży film dvd a ile divix czy utwory na płycie audio dvd z mp3.
Do tego wszstkiego głośniki które posiadasz nie mają dekodera dzwięku przez co musisz mieć nawet do filmów dvd program który posiada dobry dekoder dzwięku a te najczęściej są płatne.
Do tego wszstkiego głośniki które posiadasz nie mają dekodera dzwięku przez co musisz mieć nawet do filmów dvd program który posiada dobry dekoder dzwięku a te najczęściej są płatne.
http://gawor04.pinkbike.com/
-
- moderator
- Kontakt:
Gawor04DHNie chodzi mi o prawdziwy przestrzenny dzwięk tylko o to zeby grały wszystkie głosniki
Jak już wspomniałem ;pMLYNoBIKER pisze:winamp ma plugin wymuszania 5.1 wiec muzyka gra z wszystkich głosników jednak nie jest to prwadziwy dzwięk przestrzenny filmy divx są także kodowane pod stereo.
Trek Session Park
-
- moderator
- Kontakt:
murasNie mam nic takiego bo to pewnie tyczy się SB live :/
Trek Session Park