SX Trail vs. Bullit

Matos
Kontakt:

Post autor: Matos »

freed pisze:I sx który ma 110mm skoku.
Który wygląda tak: KLIK!

A tu jest link do specyfikacji fabrycznej ;)
Da__FreaK pisze:110 skoku jest kwestia tylko krotszego dampera z tego co przejrzalem stronke speca Smile
Sorry, ale w to co piszesz ciężko uwierzyć. Ci co kombinowali z długościami damperów w fullach wiedzą jakie są różnice w geometrii przy wkładaniu krótszych damperów.

Ergo: wraz z długością dampera musiał się zmieniać albo ten krótki shock link albo montaż dampera do przedniego trójkąta. Nie widzę innej możliwości.
[url=http://infobot.pl/r/1aIW]PinkBike[/url]
[url=http://infobot.pl/r/1aIR]Allegro[/url]
Da__FreaK
Kontakt:

Post autor: Da__FreaK »

Matos
Ta krzywka mocujaca damper z pewnoscia jest inna niz w seryjnym Sx-ie :)wyczytalem gdzies ze ta krzywka, nie pasuje np do foxa air :natomiast ta wieksza bez problemu :) zatem, nie dosc ze krzywka musi byc wieksza, to i byc moze mocowanie dampera jest minimalnie blizej umiejscowione w stosulku do suportu :)

meff
Kontakt:

Post autor: meff »

Spec Enduro '06 ma seryjnie 150mm skoku przy damperze o _skoku_ 2.5 cala. Niezależnie czy te 2.5'' skoku jest uzyskane na długości montażowej 222mm (8,75'') czy 216mm (8,5''). Nie wiem dlaczego długość montażowa dampera miałaby mieć wpływ na skok? Natomiast przy 2.75'' skoku jest 6.6'', czyli 167mm. "Klocek" montażowy zmienia wysokość supportu.

Z tego co porównywałem z kumplem, np. Enduro '06 od SXT '06 wizualnie niczym się nie różnią, poza krótszą kostką mocującą damper - i tym że damper chyba jest dłuższy (230mm) po to, żeby ogniwo Horsta nie waliło w przedni trójkąt przy dobiciu.

meff, Jemu chodzilo o to ze to nie jest seryjny SX, co jest prawda. Rower Berreclotha ma duzo mniejszy skok (cos ok. 100 mm) z tylu i pare innych modyfikacji, ktorych z fabrycznej wersji na prozno szukac.
Chcesz powiedzieć żeby ten fragment z ROAM, kawał ostrego FR był ujeżdżany na ramie z ~110mm skoku? Jestem przekonany, że to SXT ( http://www.youtube.com/watch?v=WWYKX2A08bY ). Poza tym SXT '07 właśnie w takim malowaniu (turkus) występowały. A dolną część wahacza ma czarną, bo... bo to felerny element w SXT :)
Da__FreaK
Kontakt:

meff
Tylko z tym mniejszym klockiem montazowym jest tak, ze nie pasuje do dhx-a aira :)Dlatego zauwazcie ze na tych malych kostkach monotwane sa tylko coil-y :) Skoro mam w enduro Air 5,0 222 mm ,to skok powinienem miec 150 mm, natomiast zeby miec te ~170 musialbym wsadzic ten 230mm a nie 241mm :)tylko kwestia bo tu nie wiem.. ile ten 230 ma skoku dampera ? nie moge znalesc nigdzie..

meff
Kontakt:

Da__FreaK
Ciągle upierasz się przy długości dampera, a to ma nikłe znaczenie. Napisz więc ile skoku ma ta 222? 2.5'' czy 2.75''?
Da__FreaK
Kontakt:

meff
Wg Cult Bika to jest :dlugosc/skok 222x63,5 ,ale nie ma tam dlugosci 230 :)

meff
Kontakt:

Może po prostu to zmierz, zamykając damper? :)
Ja np. miałem DHXC 222mm, ale o skoku 2,5'', ponieważ na końcu tłoka za odbojnikiem był ćwierćcalowy dystans.
Da__FreaK
Kontakt:

meff
Fizycznie nie mam tego dampera ( 230mm ) wiec i z pomiarow nici :)
a wracajac do mojego aira- to tez nie mam jak zmierzyc bo rower zostawilem w gorach :) ( na sierpien ) :)

=disbrainer=
Kontakt:

Post autor: =disbrainer= »

podepne sie pod temat z zapytaniem, czy widzial ktos SX traila z damperem 241? jesli tak, to jak to sie sprawuje, czy nie psuje geo (z amorem 180) i ile wyszloby z tego skoku? aha, no i czy w ogole fizycznie rama by ogarnela, nie dobijalo gdzies cos itp?
topick
Kontakt:

Post autor: topick »

=disbrainer= pisze:czy widzial ktos SX traila z damperem 241? jesli tak, to jak to sie sprawuje, czy nie psuje geo (z amorem 180)
Da__FreaK pisze:
Pomysl nie najlepszy. Damper o 19mm dluzszy - to nie moze dobrze pracowac nawet jak sie zmiesci. Jesli ktos mysli o zmianie dampera w jakiejs ramie to jedyna rozsadna mozliwosc to z dampera 215 na 222 mm. roznica minimalna , cala wykorzystywana na skok dampera. Chyba nowe sx maja dameper 215mm. Na pewno BH takiego maja
sprzedam rame Santa Cruz Bullit L-ka 04 dodatki . sprzedam roco tst 215 + sprezyna
ODPOWIEDZ