Malowianie ramy sprayem.

Konan1994
Kontakt:

Malowianie ramy sprayem.

Post autor: Konan1994 »

Siema:)

Przeszukując piwnice odnalazłem moją starą ramę, jest w niezłym stanie więc postanowiłem z niej złożyć jakąś niskobudżetówkę. Jest tylko jeden problem, lakier na ramie jest w opłakanym stanie i przydało by się ją jakoś maźnąć;D Wpadłem na pomysł pomalowania ją sprayem, i tu nasuwa sie pytanie czy mogę kłaść spray bezpośrednio na lakier ramy czy pierw pomalować ją czymś? Drugie pytanie to w jakiej odległości od ramy trzymać spray w czasie malowania? i czy malowanie sprayem jest w ogóle opłacalne? nie oczekuje jakiegoś super efektu, ale zależy mi żeby powłoka był gładka i w miare intensywny kolor. Prosze nie pisać że to jest dla lamerów i rower będzie wyglądał wieśniacko tylko jak ktoś wie to niech napisze.

z góry dzięki za sensowne odpowiedzi.
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Jak uz chcesz potaniosci to zdrap lakier papierem sciernym o duzym ziarnie, potem srednim , a nastepnie papierem wondym , i potem nakładaj cieniutkie warstwy farby :)
MG
Kontakt:

Post autor: MG »

zdrap lakier tak, żeby powłoka była w miare jednolita, bez dziur etc, maluj sprejem cienkie warstwy, wnikniesz dzięki temu zacieków, sprej trzymaj ok 20-30cm od obiektu. Na koniec ożesz dodać bezbarwny by się lepiej trzymało. Ja od siebie polecam malowanie olejną, jak się dobrze nałoży to powłoka może być jednolita jak sprej, a o wiele większa wytrzymałość niż sprej który przy praktycznie każdym oparciu o murek może odpaść.
'Milky
Kontakt:

Post autor: 'Milky »

W dziale "Początkujący" Jest taki temat :/ Nawet nie trzeba szukajki używać...
easy_rider
Kontakt:

Post autor: easy_rider »

Konan1994 pisze:czy mogę kłaść spray bezpośrednio na lakier ramy czy pierw pomalować ją czymś? Drugie pytanie to w jakiej odległości od ramy trzymać spray w czasie malowania?
Na te pytania znajdziesz odpowiedz czytając etykietę znajdującą się puszce.

Konan1994 pisze:czy malowanie sprayem jest w ogóle opłacalne?
Nie, nie jest opłacalne ze względu na trwałość powłoki.
randy-rockstiff
Kontakt:

Post autor: randy-rockstiff »

easy_rider pisze:Nie, nie jest opłacalne ze względu na trwałość powłoki.
Faktycznie!
Za ~30 zł możesz pomalować ramę kolorem + bezbarwnym i trzyma się to naprawdę długo jeśli dobrze przygotujesz ramę.
Zero, całkiem nieopłacalne, szczególnie w "niskobudżetówkach" ;]
S: Deemax Ultimate, Fox 40 2011
easy_rider
Kontakt:

randy-rockstiff Ogarnij się chłopie i pomyśl ! :lol:

farba - kosztuje
lakier - kosztuje
płótno ścierne - kosztuje
własna praca/czas - kosztuje

nie ma pewności że wyjdzie pięknie, a i tak po roku zrobią się odpryski...

Można poszukać lakierni proszkowej w której pomalujesz ramę za np. 70zł
randy-rockstiff
Kontakt:

randy-rockstiff Ogarnij się chłopie i pomyśl ! Laughing
Yep.
Farba i bezbarwny po 10 sztuka. Papier ścierny za dychę. Łącznie? 30 zł.
easy_rider
Kontakt:

randy-rockstiff jak kupię materiał to pomalujesz mi ramę profesjonalnie za free :?:
tristero1
Kontakt:

Post autor: tristero1 »

Konan1994 pisze:to jest dla lamerów i rower będzie wyglądał wieśniacko

niestety, dokładnie tak właśnie będzie. Ja właśnie maluję moją ramę i stosuję sprawdzony sposób- usuwam cały lakier do gołego przy pomocy remo-lack'a (taki kisiel do złuszczania farby- koszt 9 zł za puszkę), a później oddaję do proszkowego i za 50 zeta masz ramę jak nową.
Wino
Kontakt:

Post autor: Wino »

Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

randy-rockstiff DOBRA (!!!) farba za 10zł?Sry ale dobra farba to 30zł. Pomijam fakt, ze za te 70zł zrobia ci to znacznie lepiej.
randy-rockstiff
Kontakt:

randy-rockstiff DOBRA (!!!) farba za 10zł?Sry ale dobra farba to 30zł. Pomijam fakt, ze za te 70zł zrobia ci to znacznie lepiej.
Dobra? Ale to ma być niskobudżetówka. Farba w sprayu za 10 zł się trzyma, więc ogarnijcie trochę. Może i zrobią za 70 zł lepiej, u mnie za tyle nikt się tego nie podejmie.

randy-rockstiff jak kupię materiał to pomalujesz mi ramę profesjonalnie za free Question
Tobie tego za free nie zrobię, bo się tym nie zajmuje. Kolegom malowałem za darmo :)
'Milky
Kontakt:

Post autor: 'Milky »

Ładny off tutaj odwalacie...
Konan1994
Kontakt:

Post autor: Konan1994 »

Mam jeszcze jedno pytanie, jak najlepiej zdrapać stary lakier? papierem ściernym czy moze znacie inne łatwo dostępne środki?

PS: Jeszcze jedno:P- jak skutecznie pozbyć sie naklejek które są na ramie, jednocześnie nie uszkadzając jej?
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Konan1994 pisze:
jak najlepiej zdrapać stary lakier? papierem ściernym czy moze znacie inne łatwo dostępne środki?
paznokcie :twisted:
Konan1994 pisze:jak skutecznie pozbyć sie naklejek które są na ramie
jak wyżej.

a bardziej konkretnie to przeczytaj może cały temat o malowaniu jaki był niedawno i wyciągnij z niego wnioski np. z czego możesz zrezygnować a co musisz zrobić jeśli ma być tanio a przyzwoicie zrobione...
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

randy-rockstiff ale cholera 70zł to dalej tanio. Po prostu fajnie miec lakier, który trzyma sie nie tylko podczas jazdy ale, który nie swiruje od wody, słonca i nie odpada od najmniejszej gleby. Pomijam fakt, ze tanie lakiery czesto wygladaja tandetnie.
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

Ja powiem tyle.. chcesz dobrze miec rame pomalowana na dlugi czas.. poszukaj lakiernika ;] dogadasz sie i ci zejdzie z ceny tylko trzeba chciec..moze poszukaj gdzies niedaleko Ciebie ktos cos robi takiego.

Jezeli masz kupic 2-3 spraye po 20zł i do tego cos zeby ramke obrobic to sie poprostu nie oplaca..ale jezeli juz chcesz porzadny lakier.. to tylko MONTANA.! najlepszy lakier jaki jest.. sa rozne wielkosci rozne ceny i mase kolorow.

To tyle odemnie
randy-rockstiff
Kontakt:

Spaced pisze:
randy-rockstiff ale cholera 70zł to dalej tanio.
Doczytaj do końca...pewnie, jeśli u Ciebie robią to za 70 zł, to jest to dobra opcja. U mnie nikt za taką kasę nie chciał się tego podjąć, dlatego robiliśmy domowymi sposobami...efekty jak najbardziej zadowalające. Z mojej strony eot.
ODPOWIEDZ