Hamulec tył DH

jan.mikael
Kontakt:

Post autor: jan.mikael »

Ty również nie masz racji, może poprzestańmy na tym:D A chłopaki w xc nie jeżdżą po płaskim, uwierz.
dawniej mikael:)
KilofeQ
Kontakt:

Post autor: KilofeQ »

Ludzie!!! Zakończcie już tą jatkę o prawdę własnej teorii. Każdy z Was ma racje, w mniejszej lub większej racji i będzie bronił własnych poglądów czy też sprzętu, jednak przeczytajcie tytuł i pierwszy post tematu (może Wam da do myślenia o czym on jest i po co został założony). Pomyślcie co powinniście napisać NA TEMAT!!! i będzie porządek. Przez Wasze "kłótnie" robi się śmietnik i zamęt.
PozdR

PS.
Jeśli chcecie wymienić swoje zdania jest do tego specjalny dział OFFTOP!
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

jan.mikael pisze:Ty również nie masz racji, może poprzestańmy na tym:D A chłopaki w xc nie jeżdżą po płaskim, uwierz.
Na szosówkach też nie jeżdżą po płaskim. Tyle,że miedzy szosą XC, a DH są "drobne" różnice...
KilofeQ pisze:PS.
Jeśli chcecie wymienić swoje zdania jest do tego specjalny dział OFFTOP!
Przecież my nie chcemy wymienic zdań a jedynie "uprzejmności"... :twisted:
jan.mikael
Kontakt:

Post autor: jan.mikael »

no przecież już doszliśmy do konsensusu, że nie piszemy na temat, więc nas nie zaskoczyłeśKilofeQ ;p Ok ok już się nie wypowiadamy, jak ktos wyciągnie cos użytecznego z tej dyskusji to cała przyjemność po mojej ( naszej?;p) stronie.
dawniej mikael:)
B.Z.
Kontakt:

Ba, nawet żeśmy się zgodzili, że oponent nie ma racji!!! W sumie w tym względzie byliśmy zgodni od samego początku! Ależ sielanka hihihih!!! A tak na poważnie to mimo wszystko wiele merytorycznych spraw się przewinęło. Nad hamulcem za 150 złotych o tyle nie ma co debatować, że nie ma wyboru, jest tylko BB5. Ma swoje wady, ale jest solidny, lekki i niezawodny i jak na mechanika ma dużą siłę i niezłą modulację, wielkiego mętliku zatem autor wątku mieć nie będzie.
Wujek_Ray
Kontakt:

Post autor: Wujek_Ray »

Nie chcę zakładać nowego tematu więc pisze w tym.Pytanie kieruję do użytkowników hmulca Octane One 180. Mój problem polega na tym że od 2dni coś sie w nim stało i nie mogę go wyregulować. Ciągle jeden klocek trze o tarcze a jest to denerwujące bo to słychać.Próbowałem już wszystkiego ale nie pomogło .
Pozdrawiam
Morris
Kontakt:

Post autor: Morris »

Może już starła się z klocków cała okładzina i wypadałoby wymienić...? ;) a jeśli nie to tu chyba chodzi tylko o ustawienie odpowiednio zacisku, co jak dla mnie nie jest w ogóle filozofią... odkręcasz śruby które trzymają zacisk przy adapterze, zaciskasz klamkę i w takiej pozycji skręcasz, potem puszczasz klamkę i voila! mój kumpel nie umiał tak zrobić z Hayes-em nine, dlatego biorę tą opcję pod uwagę, nie biorę Cię za jakiegoś tępaka ;) Peace

PS chyba, że masz krzywą tarczę to nie zawsze pomoże

PS2 oczywiście mówiąc o wykładzinie miałem na myśli klocki :D
Wujek_Ray
Kontakt:

Tarcza ma odchyły max 2 ale racze 1mm. Nie próbowałem jeszcze z zacisniętą klamką. A co do zacisku to chyba robiłem już z nim wszystko, i nic.Ten hampel mam już 8 miesięcy i nigdy nie sprawiał problemów a dopiero teraz wiec może rzeczywiście będzie trzeba zrobić tak jak ty mówisz.
Pozdr
kuciek40i4
Kontakt:

Post autor: kuciek40i4 »

Wujek_Ray może zerwał się gwint w tym "kole" od regulacji kolacka z prawej strony( patrząc od tyłu rowera) ? U mnie kiedyś tak się stało. :)
Wujek_Ray
Kontakt:

nie. tarcza właśnie się nie ociera o prawą stronę a o tą lewą która niestety nie jest regulowana. Wszystkie gwinty są sprawne
kuciek40i4
Kontakt:

Co się nie da? ;p a imbus 3 mm? :)
Wujek_Ray
Kontakt:

\ możesz powiedzieć więcej.Gdzie tam wchodzi taki imbus, bo ja nie wiem a rozebrałem już ten zacisk na czynniki pierwsze :)
kuciek40i4
Kontakt:

hehe :D składaj to do kupy. Imbus wchodzi w miejsce zaznaczone niebieską strzałką:
Obrazek
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

dokładnie, ten hamulec jest banalny w regulacji i faktycznie jednym palcem można zablokować przód tak, że wyrzuca od razu (kumpel ma 70kg i Juniora). Ma 2 ruchome klocki i każdego z nich da sie oddzielnie regulować (podobnie jak BB7). Choć na tyle sie w ogóle nie sprawda i jak już gdzieś ktoś wcześniej napisał, ten hamulec ma sporą siła, ale zerową modulacje
B.Z.
Kontakt:

Dzięki MUSZEL za rzetelne info. Czyli tradycyjnie coś za coś, nie powiem zebym był zaskoczony.
Wujek_Ray
Kontakt:

Coś tam pokręciłem i poregulowałem to klocki tam gdzie mi kazałeś i działa.Wszystko jest narazie ok. Dzięki Pozdr
FraQ
Kontakt:

Post autor: FraQ »

Witam,

Gdzie będe mogł kupić Avid BB5 w Krakowie ? Orientuje sie ktoś ?
No i żeby on kosztował 149zł-159zł

Pozdro
ODPOWIEDZ