Rozwój FR

wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Wooyek pisze:Z takim oldschoolowo-newschoolowych miejscówek FR jest jeszcze Wyrobisko w Bytomiu/Tarnowskich Górach. Ja tam się na FR nie znam, ale miejsce to ma już opinię kultowego i jednego z najlepszych w Polsce
DSD z mapy rajderów już znikło , wszystko upadło , Crossowcy rozwalili ... nie ma co tam szukać :|

Morris pisze:o ile znajdzie się ktoś w Tychach lub okolicach (np. murcki albo gdzieś bliżej, tyle że lasy murckowskie są raczej płaskie...)
I tu Cie zaskocze w Lasach murckowskich a dokładniej w Rezerwacie jest zrobiona traska DH , dirty i nieopodal jest drop ... :wink:
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Czytając wszystkie posty mam wrażenie,że jest gorzej niż myślałem. Narazie nikt nawet nie napisał,że w waszych miastach są choćby dropy z podbiciem...
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
KROM@
Kontakt:

Post autor: KROM@ »

nopainnogame Są i dropy z podbiciem(2m) i prawdziwe step downy(9 w dal 4,5 w dół) i zwykłe (2,3,5)

I tak troche nie rozumiem sensu tego tematu.... No ale dobra.

Prawdziwe FR zaczyna upadać, powód prosty.... Mało miejscówek, ludzie mniej chęci mają do budowania czegokolwiek ludzi teraz bardziej stać na różne wyjazdy i ciągną w góry.
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

KROM@ głównie chcę się dowiedzieć,czy powstają wogóle rzeczy z nowej szkoły,bo po swoim mieście widzę,że jest tragicznie (chyba tylko ja takie rzeczy robię i potem sam też na nich jeżdzę :? ). Po ponad 3 miesiącach pierwsza osoba zaliczyła mojego step downa (a naprawde to jest maleństwo) i to był facet,który ''ostatnio na dirtach skakał kilka lat temu''. Przez cały sezon przewinęło mi sie ok. 40 osób,a liczba próbujacych nie przekroczyła 3 osób! Przez ten okres próbowano np. : na mnie wymusić,abym ściął podbicie,bo bez niego facet powiedział,że na luzie skoczy (zrobiłem tak jak chciał,ale i tak nie skoczył :? ) ; dowiedziałem się,że osoby,które zaliczają naprawdę duże skoki pasują odrazu,gdy widzą podbicie. Dlatego chciałbym się dowiedzieć jak to jest w innych miastach,bo dużo osób jara sie nowym Krankedem i ogólnie mówi o sliopestyle'u ,a w praktyce to wygląda strasznie słabo.
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
wojtec
Kontakt:

Post autor: wojtec »

nopainnogame zajebista masz tam ziemie do kopania ja teraz rzezbie w kamieniu i glinie
Kupie damper dhx 4.0 lub 5.0 dlugosc 222
Morris
Kontakt:

Post autor: Morris »

wojtasu możesz pokazać na np. jakiejś mapce gdzie to jest? Ew. jak już bike znajdzie się u mnie w pokoju miałbyś czas żeby mnie tam zaprowadzić? :D A, no i czy jest tam coś, na czym się nie zabiję po półtorarocznej przerwie w jeździe i to na dodatek przesiadając się z streetu/dirtu...? :D Ogólnie bardzo chętnie poznałbym lokalizację okolicznych miejscówek, bo widzę, że nie jest tak źle jak myślałem :mrgreen:
ISSUES
Kontakt:

Post autor: ISSUES »

No nie wiem... Może i w zeszłym roku śmigałem sam, ale przyznam że w tym jestem bardzo miło zaskoczony jeśli chodzi o liczbę osób zaczynających jeździć. Szkoda tylko, że niektórym brakuje nie tylko sprzętu ale też rozumu, ale może z czasem i sprzętu się dorobią, jakiegoś bardziej przystosowanego do ostrej jazdy. Bo ani fullfaca na głowie, jakieś rękawiczki jedynie, nawet brak ochraniaczy na nogach... No niestety na wszystkich wpływu nie mogę mieć, jedyne co mogę zrobić to powiedzieć żeby trochę przystopowali co poniektórzy, bo jak widzę lądowanie na płaskie z kilku ładnych metrów a ramka to jakiś no name, amor z przodu rst launch to przyznam, że na taki widok robi mi się ciepło. A może jestem człowiekiem starej daty?^
Szczyrk 2009 :)
http://www.pinkbike.com/photo/3882008/
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

Steel2 pisze:Nie idzie, bo leży. Poziom jest tragiczny, tras praktycznie brak.
dokładnie ;]
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
ISSUES
Kontakt:

Najlepiej tylko marudzić. Poziom? budujcie, katujcie i poziom będzie coraz lepszy. A nie pierdzieć w krzesło przy kompie i zastanawiać się jaka ta Polska jest do pupy. Trudno się mówi i dosłownie w naszym przypadku "jeździ się dalej" :] Tak, wiem, nie ma gdzie jeździć, ludzie niszczą, spoko, mi też się nudzi takie budowanie na marne... tzn. nie na marne, tylko co to za budowanie gdy mija 2tyg. i połowy miejscówki nie ma. No taki mamy kraj, takich ludzi i nie prędko się to zmieni. Więc po prostu w miarę możliwości przyzwyczajcie się do takiego stanu rzeczy... bo na zmiany się nie zapowiada ;]
Ajz
Kontakt:

Post autor: Ajz »

Powod braku miejscowek o freerideowym charakterze jest tylko jeden:

Brakuje kolesi z jajami.

U mnie w miescie ściezki od 3 lat robie sam lub z jednym, dwoma kumplami. Reszta albo jezdzi bez hamulcow po chodnikach i nie interesuje ich nic innego albo woli przyjezdzac sępić na gotowe... Taka mentalnosc zacofanych polakow.

Jak sie spyta 'robimy jakas traske?' to wszyscy są za, jak przychodzi do kopania to sie frajerzy wykruszają. Dlatego wlasnie wole pojechac troche kilometrow poza miasto niz samemu mozolnie budowac.
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

ISSUES pisze:Najlepiej tylko marudzić
Nie, po prostu Ci co chcą sensownie pojeździć jadą za granicę. Obecnie to już nie problem a trasy sensowne i profesjonalnie poprowadzone.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Zabójczy
Kontakt:

Post autor: Zabójczy »

bodzio2k pisze:Może najpierw wytłumacz co to jest freeride... Ja do tej pory nie wiem co to takiego...
Jak to nie wiesz? Przeciez tak jezdzisz - browar, faja, wisniowka, bania... 8)
No Pain No Game
[url=http://theoldpricks.com/]The Old Pricks Racing Team[/url]
wojtec
Kontakt:

Steel2 tylko nie wszystkich na to stac ...
Pewnie olac Polske jedzmy do Kanady tam piziom jest super , a pozniej temat na forum co z ta Polska czemu sport sie nie rozwija ?
Steel2
Kontakt:

wojtec pisze:Steel2 tylko nie wszystkich na to stac ...
To drogi sport, jak kogoś nie stać to po prostu musi sobie ten sport darować. Brutalne ale prawdziwe.
Wiele osób, które mają możliwości i chęci zbudowania czegoś rezygnuje by oszczędzić sobie użerania się z dzieciarnią. I po prostu woli wyjechać i spędzić czas w sympatycznym otoczeniu, bez wszystko wiedzącej, nie potrafiącej się zachować "młodzieży".
ISSUES
Kontakt:

To drogi sport, jak kogoś nie stać to po prostu musi sobie ten sport darować. Brutalne ale prawdziwe.
Spoko, ale czy to jest powód do tego żeby powiększać i tak już duże koszta i ładować kasę za granicą w ten sport? Zamiast postawić parę głupich hopek, dropów, gapów i innego badziewia. W końcu to FREERIDE, więc czemu nie u nas w Polsce? Tylko za granicą?
Na prawdę jest tak tragicznie bym co weekend musiał jechać za granicę uprawiać wyżej wspominany freeride?;) Jeśli jest czas, jest kasa, jest sprzęt można pojechać na dłuższy wyjazd i luzz! Przecież to podstawa - rozwijać się. Tylko, że we własnym zakresie też się można rozwijać, tylko trochę chęci i samozaparcia. Wiem, mi też tego nie raz brakuje, ale coś trzeba robić w tym kraju.. na tyle ile to możliwe.
Morris
Kontakt:

Post autor: Morris »

Steel2 ok, drogi sport, ale swoją postawą pokazujesz, że jesteś kolejnym, który chciałby mieć wszystko gotowe, a realnie- czasami trzeba zejść z tronu, i zrobić coś, co być może odmieni polską scenę fr... Być może zarabiasz x tyś/miesiąc, masz kasę na weekendowe wypady za granicę, ale nie zaprzeczysz, że wolałbyś jechać 2h autem na miejscówkę, a nie np. 7, a jeśli trochę wysiłku miałoby się przyczynić wszystkim, to czy nie warto?
Steel2
Kontakt:

Nie warto. Dopóki nie zmieni się podejście i kultura ludzi zdecydowanie lepiej pojechać na lotnisko i spędzić weekend za granicą. Nie ma sensu nic budować bo i tak zostanie to zniszczone. Ba chamstwo posuwa się nawet do niszczenia tras na prywatnym terenie, komuś nie pasowała to przebudował, mimo, że teren jasno oznaczony, że prywatny. Sami odstraszacie ludzi a potem płacz, że się nic nie dzieje.
wojtec
Kontakt:

Chyba ze ktos kocha ten sport i mimo wszystko pcha pieniadze w sprzet zamiast np. jechac za granice pojezdzic ...
moim zdaniem im wiecej bedzie nielegalnych miejscowek tym bardziej damy do zrozumienia wladzom ze jednak warto zalegalizowac jakies miejsce , ze ten sport mimo wszystko tu istnieje i jezdzi coraz wiecej ludzi ...
wydaje mi sie tez ze czasy kiedy sprzet byl niedostepny dla zwyklego zjadacza chleba minely ...
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Mozna budować ale szczerze ja w ten kraj juz przestałem wierzyć i jedna ze Steelem sie zgadzam. Zanim tu sie cos zmieni to ze 2 pokolenia musza jeszcze wymrzeć. Wole sobie na to poczekac w jakims przyjemniejszym miejscu.
ODPOWIEDZ