Pytanie brzmi banalnie:
Czy suport Truvativ Howitzer zawsze bedzie pasowala do kazdej ramy? (chodzi mi o dlugosc osi, nie o rozmiar misek)
Do mojej ramy zalozony mam suport ISIS: szerokosc misek 68 mm, długosc osi 113 mm ("stary" Bullit). Planuje nowego Holzfellera z Howitzerem ale one wszystkie maja os 136mm. Na pierwszy rzut oka linia lancucha zmieni sie konkretnie... Jak z tym jest?
Suport Howitzer -czy zawsze pasuje?
modevil Weź pod uwagę, że korby w systemie Howizter a Isis różnią się wygięciem ze względu właśnie na zastosowanie zewnętrznym łożysk.
Jeśli teraz cały czas miałeś oś 113mm czyli krótszą to analogicznie wziąłbym Howitzera też z krótszą osia 136mm bo są jeszcze 139.
A co do mufy to są uniwersalne pod 68 jak i 73. W przypadku mufy 68mm dajesz jedna podkładkę po lewej stronie i dwie po prawej. W przypadku napinacza wyjmujesz jedną z prawej strony.
Jeśli teraz cały czas miałeś oś 113mm czyli krótszą to analogicznie wziąłbym Howitzera też z krótszą osia 136mm bo są jeszcze 139.
A co do mufy to są uniwersalne pod 68 jak i 73. W przypadku mufy 68mm dajesz jedna podkładkę po lewej stronie i dwie po prawej. W przypadku napinacza wyjmujesz jedną z prawej strony.
Jest duża różnica między korbami howitzer a ISIS, w howitzer (w przypadku dwóch zębatek) mniejsza zębatka obraca się "nad" łożyskami supportu.
Oś musi być być dłuższa bo przecież masz dodatkowe 2cm wystających łożysk poza ramę. Ale Truvativ wziął to pod uwagę i dlatego zrobił specjalne korby dla takich supportów.Planuje nowego Holzfellera z Howitzerem ale one wszystkie maja os 136mm. Na pierwszy rzut oka linia lancucha zmieni sie konkretnie... Jak z tym jest?
http://brooce.pinkbike.com