Bak rachunku a gwarancja

rider_krk
Kontakt:

Bak rachunku a gwarancja

Post autor: rider_krk »

czy moge sie w jakis sposob ubiegac o gwarancje jak zgubilem rachunek? poszedl mi po 2 miesiacach bardzo rzadkiej gry jeden but nike 5 t-3 ( odczepil sie material z tylu piety). albo ma moze ktos rachunek na takie buty (skan chyba by mi wystarczyl?) ?
brolly3
Kontakt:

Post autor: brolly3 »

bez rachunku to raczej nic nie zdziałasz....
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Podstawą złożenia reklamacji jest orginał rachunku.
eskimos28
Kontakt:

Post autor: eskimos28 »

ej a jak mam wyblakły rachunek to co? :/
dragon44
Kontakt:

Post autor: dragon44 »

eskimos28 powinieneś zrobić kopie paragonu jak był widoczny, albo oddaj do ekspertyzy.
rider_krk nie znam się na sprawach dotyczących reklamacji, ale jeżeli zamawiałeś przez internet to może jest iskierka nadziei...
gg: 701107
sasquatch
Kontakt:

Post autor: sasquatch »

rider_krk podstawa reklamacji nie musi byc paragon czy tam rachunek, wazne zebys mogl udowodnic ze kupiles te buty w danym sklepei np wyciag z banku jesli placiules karta badz tez ktos z kim byles w tym sklepie jak kupowales buty (dziewczyna kumpel itp) albo tez pogadaj ze sprzedawca moze on cie bedzie pamietal ;) i wtedy musza ci przyjac buta na gwarancje :)
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

sklep zawsze ma kopie rachunkow...

a co do blakniecia to wystarczy je zamykac w czyms co sie scisnie, i nei bedzie dostepu powietrza, tusz sie nie utleni:P
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

raczej nic z tego:P bez niczego to tylko zapalniczke zippo reklamujesz :)
Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

Na wyblakly rachunek mają swoje sposoby, mówili w sklepie, ze wystarczy olowkiem pomalowac. Wyciąg z banku sprawy nie zalatwi, bo tam nie jest napisane co konkretnie kupiles za te pieniadze. To, ze sklep ma kopie rachunkow to fakt, jednak w podobnym przypadku powiedzieli mi, ze musieli by przesledzic cale rolki z danego dnia, bo nie wiadomo przy ktorej to kasie bylo i że jest to za dużo roboty. Sprawe jednak udalo się załatwić. Dla kasjerki było to nie do zrobienia, jednak po poproszeniu o zawolanie kierownika, ten wymienil towar bez slowa w dodatku na drozszy o 20%, bo akurat tego samego modelu nie było. Możliwe, że Tobie uda się tę sprawę załatwić pomyślnie, mimo braku rachunku, jednak może to nie być proste ;)
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

to teraz się niektórzy zdziwią...

posiadanie paragon nie jest podstawą uznania niezgodności towaru z umową!!!

jeśli ktoś sądzi inaczej proszę mi wskazać przepis o tym mówiący!!! tylko proszę o fakty prawne a nie dziecinadę w stylu... "moja ciocia, mój kolega mieli podobny przypadek"

Problematyczne jest jedynie udowodnienie, że w tym sklepie dokonało się kupna... i tutaj przydane są wyciągi bankowe, świadkowie (brat, koledzy, mama) itd...

Ja za wszystko staram się płacić kartą (za wyjątkiem sklepów prowadzonych przez znajomych - wtedy żywa gotówka z wiadomych powodów)... i odpada mi problem z paragonami (bank ma obowiązek trzymać i udostępnić historie operacji 5 lat w tył).
orzelxxx
Kontakt:

Post autor: orzelxxx »

Dokładnie - paragon nie jest jedynym dowodem zakupu.

Ja założyłem sprawę w sądzie bo nie chciano mi uznać gwarancji z powodu braku paragonu. Jest sporo bujania się z tym, ale czasem warto.

Polecam zadzwonić do www.uokik.gov.pl i wszystko wyjaśnią.

btw: nie masz na myśli gwarancji, ale tego to dowiesz się po kontakcie z powyższym.

Pzdr,
ODPOWIEDZ