Mocny sprzęt do DH

Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Dozeer pisze:niekoniecznie - bo w przyadku rowera jak i samochodu, mozna kupic i to i to o podobnych wlasciwosciach jezdnych, z podobnym wyposazeniem i taka samą mocą... za cenę naprawde realtywnie niską... ale samochody to juz odrebny temat i jak zaczniemy o nich rozmawiac ten temat juz totalnie straci sens i to samo sie tyczy ram... i zaznaczam ze ja LUBIE takie ramy, LUBIE ciezsze ramy [ BEZ PRZESADY ale te 2 kg roznicy na mnie wrazenia nie robi ] i wybierajac prese wiedzialem co biore... i nic nikomu do tego i powtarzam juz nie wiem po raz 7? prosilem o pomoc we wszystkim ale nie o pomoc w doborze ramy... i kazdy sie flustruje ze akurat to wybralem tylko ze o tym naprawde niechce rozmawiac. Mam takie widzi mi sie i tyle...
glory wazy tyle samo co presa, a mozna kupic za mniej czyli za tyle ile glorka. Zakup presy to jak zakup lublina to rajdów samochodowych.
Dozeer pisze:no wlasnie - a czytam sobie gdzie indziej i magnez duzo lepiej znosi uderzenia niz alu i co najwazniejsze jest prawie 2x lzejszy.... i teraz ktory pan profesor ma racje...
Gdzie sie takich "eksperckich " opinii nasłuhales?
Dozeer pisze:zaraz wyjdzie ze presa nawet tehnologicznie jest lepsza od glory? bo juz czytalem tu ze stop jakis "stary" a okazuje sie ze lepszy...
taaa, geometria i zawieszenie raczej mniej do dh przystosowane ale "fajniejszy materiał" na papierze to rama jest lepsza?
Dozeer pisze:to tak jak z amorami 888 RC i RV ... tu sprezyna stalowa tu tytanowa... tytan mocniejszy? oczywiscie ale... mniej podatny na "uginanie" co sie wiąże twardszy... stal - sprawdzony material a i twardosc pierwsza klasa...
teraz pytanie jest sens wydawac " w detalu" ok 1000zł wiecej za amor tylko dla bajeru ze ma tytan? bo w praktyce ma sie to nijak do ceny... placi sie tylko za materiual... technologicznie w sensie budowy amortyzatora lepsza jest stal..

Czytam twoje wypowiedzi i stary kupuj co chcesz bo naczytales sie widze duzo bzdur. RC ani RV nie maja w sobie tytanu. Tytan ma rc2x WC i rc3wc, ew jesli sobie ti sprezyne dokupisz to bedziesz miec tytan ale to wydatek dosc znaczny.
A tytan jest lzejszy w amorze i taki jego sens.

Wez prese i wszystkie klocki jakie chcesz, daj magnezowe pedały i wszystkie dziwne wynalazki na jakie sie uparles. Nie bedziesz sie wozil po miescie, a jezdzil to po czasie zrozumiesz ile mogles lepiej zakupic i wtedy bedziemy sie powaznie zastanawiac.
Dozeer
Kontakt:

Post autor: Dozeer »

Spaced pisze:taaa, geometria i zawieszenie raczej mniej do dh przystosowane ale "fajniejszy materiał" na papierze to rama jest lepsza?
no wlasnie na papierze bo ma lepsze konty mowa o glory to ta rama jest lepsza? waga ta sama , presa mocniejsza, konty podobne... optycznie patrza z reala ZERO roznicy w kontach... dla laika ktory nie wie o czym mowa [ niemwoie tu o tobie ] niech zajrzy na allegro i porowna dwie foty calego rowera na presie i glory... roznicy prawie zadnej... procz tego ze presa wyglada jak czolg...

Spaced pisze:Czytam twoje wypowiedzi i stary kupuj co chcesz bo naczytales sie widze duzo bzdur. RC ani RV nie maja w sobie tytanu. Tytan ma rc2x WC i rc3wc, ew jesli sobie ti sprezyne dokupisz to bedziesz miec tytan ale to wydatek dosc znaczny.
A tytan jest lzejszy w amorze i taki jego sens.
oczywiscie nie neguje tego iz tytan jest lzejzy... i jezeli ktos chce full wypasa i zbudowac rower ktory nic nie wazy i co wazne stac go na to - to to kupi... uwierz mi zwykly smiertelnik tego nieodczuje... zas na portfelu napewno...

Spaced pisze:Wez prese i wszystkie klocki jakie chcesz, daj magnezowe pedały i wszystkie dziwne wynalazki na jakie sie uparles. Nie bedziesz sie wozil po miescie, a jezdzil to po czasie zrozumiesz ile mogles lepiej zakupic i wtedy bedziemy sie powaznie zastanawiac.
te klocki jakie chce - doradzi-liscie mi sami...i na tym bede jezdzil - jak dobrze pojdzie od jutra - to po pierwsze... i caly czas mowie ze rad odnosnie ramy nie chcialem...

dwa - nie znasz mnie nie wiesz kim jeszcze gdzie i jak jezdze... napewno nie po miescie... do tego mam magnuma cr-mo od ponad 10 lat i trzyma sie dobrze...
i nie wiem po co to ironiczne zakonczenie... jezeli masz w czyms racje... dobrze ale mi ją udowodnij - bo poki co sa to tylko wypowiedzi typu"ja lubie bmw to kazde bmw niewazne jakie wyposazenie kolor moc bedzie dla mnie lepsze niz audi" uparles sie [ nie tylko ty ] odnosnie tego ze sie Presa nie nadaje do tego typu sportu [ producent projektując ją chyba wiedzial do czego ja tworzy ]... zas mi - bo mialem przyjemnosc przejechac się na niej nie raz - w zupelnosci wystarca, ba powiem nawet ze jet dla mnie ideałem... i teraz masz cos do mojego gustu? kazdy nma inny inne przekonania religie i lubi inny kolor muze itp mi jej waga konstrukcja i milion innych rzeczy bardziej odpowiada niz glory i niemozec miec do tego poprostu NIC ZW ŁASZCZA ze juz pisze chyba 8x ze o pomoc w wyborze ramy nie prosilem...

bo idac tym tokiem myslenia gdybym prosil... dzis mam w domu glory a nie prese...

i teraz pytanie małe... czy kiedyś jezdzileś na glory i co wazne NA PRESIE by te dwie ramy porownac i powiedziec w czym ta czy ta jest lepsza? bo ja... TAK
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

co do lepszej udarnosci Magnezu, to bzdura... Spaced wie co mowi, a gestosc hmm... alu to okolo 2.7 a Magnez 1.7;)

ogolnie skonczmy moze na temat ramy, niech sklada ten rower, jak kogos spotka na PRO downhillowce to sie przejedzie 5m i moze zmieni zdanie...
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Dozeer jezdzilem na ramie z katami jak presa i przejechalem sie na glorce ;) Katy na oko gówno znacza bo róznice miedzy glorka, a presa sa ogromne. A jak mam ci róznice udowodnic? Przejedziesz sie to ogarniesz bo przez forum nic poza teoria ci przekazac nie moge.
Dozeer
Kontakt:

a takie mam pytanie skoro juz w sumie temat doboru sprzetu do presy zakonczylismy

jaka jest najlepsza rama do DH? albo lepiej 5 najlepszych ram do DH?
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

Dozzer poprostu glorka ma kąty do dh a jeśli chcesz pomykać w dh na presie to możesz nikt Ci przecież tego nie zabroni tylko zrozum że będzie ci się gorzej jeździło na presie niż na glorce , demo , yeti 303 , sundayu ,itp ramach . Presa jest do FR . :wink:
grzesiekfrchelm
Kontakt:

Post autor: grzesiekfrchelm »

Dozeer--" i zaznaczam ze ja LUBIE takie ramy, LUBIE ciezsze ramy [ BEZ PRZESADY ale te 2 kg roznicy na mnie wrazenia nie robi ] i wybierajac prese wiedzialem co biore... i nic nikomu do tego i powtarzam juz nie wiem po raz 7?" .A wszyscy ci powtarzaja poraz 100000000 że presa do dh nie jest a ty dalej swoje...na początku tematu napisałem moje propozycje co do osprzętu.Teraz moje zdanie jest takie że składaj rower na tym co gdzieś wyczytałeś,ktoś ci coś tam powiedział... przejedziesz się stwierdzisz że to nie to i będziesz chciał sprzedać i się przekonasz że wiele osób co pisała w tym temacie ma racje...chcą niektórzy ci pomuc tutaj w wyborem dobrze piszą a ty dalej swoje tezy prawisz choć są nie słuszne..... złóż rower po swojemu i ciesz się z jazdy poprostu.pozdro
Bike--http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=58141
http://www.lsfr.pl
Spaced
moderator
Kontakt:

Dozeer nie ma czegos takiego jak najlepsza rama do dh. Sprzet sie coraz bardziej standaryzuje, a rame powinno sie dobierac w granicach rozsadku (czyt. sensownych parametrów ram dh) do własnych preferencji. Ram do dh jest na rynku obecnie tyle, ze gdyby robic liste to nawet 20 najlepszych trudno byłoby złozyc.
Dozeer
Kontakt:

grzesiekfrchelm pisze:A wszyscy ci powtarzaja poraz 100000000 że presa do dh nie jest a ty dalej swoje...na początku tematu napisałem moje propozycje co do osprzętu.Teraz moje zdanie jest takie że składaj rower na tym co gdzieś wyczytałeś,ktoś ci coś tam powiedział... przejedziesz się stwierdzisz że to nie to i będziesz chciał sprzedać i się przekonasz że wiele osób co pisała w tym temacie ma racje...chcą niektórzy ci pomuc tutaj w wyborem dobrze piszą a ty dalej swoje tezy prawisz choć są nie słuszne..... złóż rower po swojemu i ciesz się z jazdy poprostu.pozdro

tak ja dalej swoje i zdania nie zmienie... a o rady prosilem w zupelnie czym innym... i na tym bede jezdzil a nie na czyms co gdzies wyczytanym bo to "gdzies" wyczytane bylo TU... a pedałki to nie katastrofa rozwala sie to sie kupi nowe,,,

zas odnosnie ram... skoro glory nie jest najlepsza... to co jest lepsze od glory? a jak lepsze to dlaczego? tylko niech nikt mi tu z kontami niewyjezdza 8) chociaz wazne takze są... przeciez rama musi byc idealna :roll:
Spaced
moderator
Kontakt:

Dozeer nie ma takiej ramy. Czytaj post wyzej.
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Ludzie, olejcie goscia, on juz dawno sobie umyslil jaki rower zlozy i chocbyscie mu powiedzieli ze to co Wy proponujecie jest lepsze i poparli milionem dowodow - on zdania nie zmieni, szczegolnie ze dla niego 888 RC i RV sie roznia tylko tytanem (ktorego w zadnym z tych amorow nie ma)... Szkoda tylko klawiatury.

Dozeer, naprawde tu sa ludzie ktorzy nie tylko krytykuja, ale tez znaja sie i dla Twojego dobra chca Ci pomoc, ale Ty sobie pomoc nie dajesz - skladaj rower jak chcesz - pozniej sie przekonasz (jak bedziesz musial wjebac kolejna spora ilosc kasy w niego, albo jak przejedziesz sie na lepszym amorze ktory "niczym sie nie rozni") ze nie do konca dobrze zrobiles.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

Dozeer pisze:zalozeniem watku bylo zbudowanie MOCNEGO SPRZETU DO DH... nie najlzejszego czy najdrozszego... a JAK NAJMOCNIEJSZEGO takie moje widzi mi sie i nikomu nic do tego... a to ze cos jest lzejsze czy o pare gram... no sorki...
No i własnie nie widzę tutaj konsekwencji. Chcesz mieć wytrzymały sprzęt do DH, nie koniecznie najdroższy i (czego nie dopowiedziałeś wprost) też nie najtańszy, bo pakujesz do niego raczej lepsze cześci. 888 to nie R1, a Sram X9 to nie X5. Dlaczego zatem ramę bierzesz do FR? bo tania? To dlaczego reszta szpejów też nie jest tania? albo czemu nie kupiłeś Signa FR... Jeszcze tańszy i też wytrzymały... Zrozumiałbym gdybyś oszczędzał po całości, ale w jednym miejscu oszczędzasz, a w inym lekką ręką wywalasz dwa razy większa kasę niż by wystarczyło dać. Bez sensu, co jest ważniejsze, rama czy przerzutka? Cieszysz się, ze nie wydałeś na ramę 3500 tylko 1500. Pomijając już, że jest to całkowite pomieszanie priorytetów rama jest najważniejszą częścią roweru, to nawet za 2000 PLN można wyhaczyć znaczie lepiej przystosowane do DH rzeczy. Nawet ciul z Big Hitem, którego mozna trafić zawsze i wszędzie, a który od rocznika 06 w górę ma o niebo lepsze geo, jest w tej chwili na Allegro Intense M1.
Dozeer pisze:naprawde dzieki w wyborze sprzetu... ale niepopadajmy w skrajnosci... bo tak naprawde wielkie halo jest o chyba doslownie pol kilo a co do geometrii ramy... chyba INNA jest tylko w cyfrach i danych technicznych dostarczanych przez producenta... spojrzcie na gotowe rowery chocby na allegro na ramie glory i presa... roznicy prawie zadnej...
Polecam wizytę u okulisty. I przypomnienie sobie hasła, że "prawie" robi wielką różnicę.
Guziken
Kontakt:

Post autor: Guziken »

Za każdym razem jak czytam nowe posty w tym temacie to mam niezła radochę,dziwię się że jeszcze ktoś Ci doradza,skoro i tak wszstko wiesz lepiej, chociaż przyznałeś że nie jesteś na bieżaco. O ramie napisze krótko. lLudzie z DC wiedzieli do czego ją robią, to jest do extremalnego FR. Jak tak lubisz takie ramy to za podobną kasę miałbyś BH, którego Presa jest wg mnie nieudaną kopią. Poza tym jak porównuję budżet z tym co powstaje to włos na głowie się jeży. Za tą kasę miałbyś bardzo dobry rower do DH, zwłaszcza teraz po sezonie. Pojeździsz,porównasz z rasową zjazdówką i zmądzrejesz:)
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Guziken pisze:Jak tak lubisz takie ramy to za podobną kasę miałbyś BH, którego Presa jest wg mnie nieudaną kopią.
A ja mam radoche jak czytam takie bzdury.

Ta rama jest tak podobna do Big Hita jak do Glory. A nawet mniej.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
Kramon
Kontakt:

Post autor: Kramon »

Sory że tak trochę od tematu ale nie bende zakładał nowego tematu z powodu jednej tajemniczej ramy.

Kiedyś widziałem w necie zdjęcie ramy która wyglądała jak bazzoka z tym że składała się z takich 3 belek które były wygięte w ten sposób ( i połączone że tworzyły ala coś takiego (|).

Zawieszenie polegało na tym że w 2/3 ramy na końcu były 3 zawiasy do poszczególnej rurki a utrzymywał to damper. Wie ktoś może coś o tej ramie?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Kramon Narysuj nawet w paincie, będzie łatwiej.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Dozeer, podstawowa różnica między 888RC [05], RV [07+] to TŁUMIK. HSCV z RC jest dużo lepsze. Dodatkowo RV z 07 miały jakąś wadę fabryczną i pękały na dolnych goleniach. Nie wszystkie, jedna seria. Ale naciąć się można. Te 08 i nowsze są już 100% Santur-Taiwan, są cięższe, awaryjne i jeszcze gorzej pracują. Doczytaj na stronie Marzocha, bo widzę, że się nie orientujesz i jesteś na najlepszej drodze, żeby stracić duuużo pieniędzy. :wink:

Aha - i pisze się KĄT, konto to masz na allegro, a jak nie, to sobie załóż.

A ad ram :arrow: szukajka, temat wałkowany 3 miliony razy.
Dozeer
Kontakt:

Guziken pisze:Za każdym razem jak czytam nowe posty w tym temacie to mam niezła radochę,dziwię się że jeszcze ktoś Ci doradza,skoro i tak wszstko wiesz lepiej, chociaż przyznałeś że nie jesteś na bieżaco
ciesze sie z tego powodu - ja takze ;)

zwl ze jezeli chodzi o doradzanie ramy pisze jak do slupa... niepotrzebuje tego...a co 3 post jest odnosnie tego...

i nic nie wiem lepiej ani tego udowodnic nieproboje poczytaj raz jeszcze co pisze... a o gustach sie nie rozmawia bo nie wiem do czego nawiazujesz pisząc "wiesz lepiej" to co wiem to wiem + pozyczam wiedze od osob tu piszących zwl w sprawie wyboru sprzetu...do ramy... nie licząc jej... tylko po co ja to pisze 10x? jak nie wiecej chyba w kazdej mojej wypowiedzi to pisze heh ale skoro lubicie pisac...

B.Z. pisze:Zrozumiałbym gdybyś oszczędzał po całości, ale w jednym miejscu oszczędzasz, a w inym lekką ręką wywalasz dwa razy większa kasę niż by wystarczyło dać. Bez sensu, co jest ważniejsze, rama czy przerzutka?

no i mam nadzieje ze zrozumiesz wkoncu ze prosilem o rade akurat w tych dwu sprawach odnosnie PRZERZUTKI... a nie ramy... wiec odp wprost wazniejsza jest dla mnie przerzutka - bo jej jeszcze nie mam [ a raczej nie mialem przed zamowieniem jej ] ... mocny sprzet mial byc i jest - tak jak tytul tematu... waga oczywiscie wazna walkowana juz tu 200x ale tez niejestem osoba ktora liczy pol kilo w te czy we wte jak rower juz swoje wazy na glory wrzucilbym to samo i roznica byla by kilograma? ale nie to chodzi... jakbys czytal moje posty to bys wiedzial chcialem mocny sprzet do dh... a do dh to sie i skladak rometa nawet nadaje bo zjechac sie da - a to w jaki sposob sie zjedzie i w jakim czasie to juz inna sprawa...na presie tez sie pojezdzic da... powiem wiecej konstruowana byla z mysla o fr/dh wiec do dh sie nadaje wbrew tym KĄTOM o ktorych piszecie wiec? nierozumiem teraz tego ze sie NIE NADAJE... i jezdzic na niej bede - dlaczego ciebie i co poniektorych to tak boli? odn reszty sprzetu to 95% kupilem z waszych rad... dobrze liczac przednia obrecz i pedaly nieposzly tylko tak jakbyscie tego oczekiwali ale chyba mam prawo kupic co co chce? moze chce miec lepiej wywalony rower albo lubie mniej wazace pedaly? dzizzz no bez jaj... nie chce idealnego setupu ale tez nie chce byle czego... a to co mam w setupie raczej do byle czego chyba nie nalezy wiec powinniscie byc z siebie dumni [ no b jak mam pisac skoro kazdy narzeka ] a najlepsze jest to ze traktujecie wybor ramy jakbym wyrzadzal kmus krzywde... a jak cos to wyrzadze ja sobie poki co ta krzywda daje mi ogromna frajde wiec czemu ciagle jest ten temat ramy walkowany... naprawde skonczmy z nią juz.
Las3k_91 Ldz pisze:Dozeer, podstawowa różnica między 888RC [05], RV [07+] to TŁUMIK. HSCV z RC jest dużo lepsze. Dodatkowo RV z 07 miały jakąś wadę fabryczną i pękały na dolnych goleniach. Nie wszystkie, jedna seria. Ale naciąć się można. Te 08 i nowsze są już 100% Santur-Taiwan, są cięższe, awaryjne i jeszcze gorzej pracują. Doczytaj na stronie Marzocha, bo widzę, że się nie orientujesz i jesteś na najlepszej drodze, żeby stracić duuużo pieniędzy
i teraz to juz sie gubie jeden mowi ze rv-ki ponizej 09 mialy jakies wady fabryczne ktore przy mocnym katowaniu wychodzily... w 09 te wade wyeliminowano... teraz mi piszesz ze pracuja jeszcze gorzej widze tu jest taki podzial na tych ktorzy cos czytaja i na tych ktorzy COS czytają... zas co do samej firmy - wadliwego sprzetu by nie wyposcili z fabryki i co najlepsze... oficjalnie napewno by klientow nieinformowano o tym... chyba ze za friko by wymieniali na modele bez wad... wydaje mi sie ze czasami nie masz pojecia o czym piszesz... zas co do tej sprezyny ...byc moze pomylilem model z wyzszym... niechce mi sie teraz szukac... wiem tylko ze jak szukalem swojego bombera to tym praktycznie sie amory roznily i troche na temat zastosowania tych sprezyn poczytalem... i wyszlo na plus stali...

co do jego wagi sie niewypowiadam... bo chyba takiego 09 w rece nie miales...pisze to dlatego iz gdy go wzilem do reki myslalem ze jest pusty w srodku... wiec cos tu chyba nie halo z ta wagą...?
Dozeer
Kontakt:

Guziken pisze:Poza tym jak porównuję budżet z tym co powstaje to włos na głowie się jeży. Za tą kasę miałbyś bardzo dobry rower do DH, zwłaszcza teraz po sezonie. Pojeździsz,porównasz z rasową zjazdówką i zmądzrejesz:)
chwila... kolejny ktory chce montowac SWOJ sprzet? wszystko co jest do rowera wsadzone bylo konsultowane tutaj... co wg ciebie powinienem zmienic? by byl full wypas kosmos bO juz mnie tak dzicinne texty rozwalają... MOWA O OSPRZECIE , co ci sie niepodoba, o co chodzi, co cie rozwala, co to znaczy wg ciebie bdb sprzet do DH...

chyba ze kolejny maniak IDEALNYCH ram do DH

co chwile tez slysze texty pojezdzisz porownasz... ale ktos niedopatrzyl chyba ze pojezdzilem i porownalem i jestem happy z wyboru wiec?
Zablokowany