Zapowietrzanie tylnego hamulca - dlaczego?

Hajdas
Kontakt:

Zapowietrzanie tylnego hamulca - dlaczego?

Post autor: Hajdas »

witam, mam problem już z drugim hamulcem z tyłu, kiedyś mając juicy 5 z tyłu zapowietrzał się podczas jazdy, czasami az tak bardzo ze nie dzialal prawie w ogole, teraz mam code i znow mam ten sam problem,
jaka moze byc przyczyna czegos takiego? czy moga to byc zle poprowadzone przewody czy co innego ?
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

Prawdopodobnie gdzies masz nieszczelnosc. Co do przewodow to jedyna zasada, to klamka musi byc wyzej niz zacisk (otwarty system hydrauliczny)
TuRbO
Kontakt:

Post autor: TuRbO »

ja mam to samo z codem z tego co słyszałem ten hamulec tak ma wiele osób sie na niego skarży , juz 2 razy wymieniałem przewód i odpowietrzałem a cały czas dzieje sie to samo przedni jest w porządku a tylni non stop to samo oddam go jeszcze raz na gwarancje i po 3 razie ponoć wymieniają na nowy
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

źle prowadzone przewody bym wykluczył, ja przez dłuższy czas jeździłem z "pętelką" na środku ramy :)
A widać jakiekolwiek ślady płynu? Czy to przy oliwce czy tłoczku?
MAGIK_KRK_PL jeśli masz gwarę to wysyłaj do Harfy i niech się oni przejmują co boli ten hamulec.

Mi jak hampel się zapowietrzał po roku jazdy to szag trafił jedną uszczelkę w tłoczku
Tyle że to shimano - wymienili mi na nowszy model za pierwszym razem.

BTW: cały czas mam w pamięci dywagacje pewnej osoby jakie to hamulce na płyn systetyczny są bezawaryjne, a na minerace się sypią... :) hehe
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Mialem podobny problem z formula - poszedł oring. Po wymianie bezproblemu.
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

ale wlasnie chodzi o to ze juicy 5 bylo nowe i dzialo sie to samo od pierwszego dnia, kumpel od ktorego kupilem code mial go u siebie i niemial zadnych problemow zaczelo sie u mnie, niewiem czy zle jezdze czy co xD
CaNo
Kontakt:

Post autor: CaNo »

Mnie działo się dokładnie tak samo w Juicy i ostatnio jak odpowietrzałem to okazało się że nieszczelność jest przy dekielku zbiornika wyrównawczego w klamce. Po prostu musisz dokładnie sprawdzić czy masz szczelny układ.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

MAGIK_KRK_PL mi sie tez tak prawie od nowosci dzialo ;) Mozesz miec błąd fabryczny.
ODPOWIEDZ