Przewody Goodridge + końcówki Alligator ?

Da__FreaK
Kontakt:

Przewody Goodridge + końcówki Alligator ?

Post autor: Da__FreaK »

Witam
Sprawa wyglada tak. Posiadam przewod goodrigde`a, jednak jest male ale.
Mam komplet koncowek do code`a ,ale musialem zuzyc jedna ( ta z oczkiem ) do jucy 7. W codzie jest na tyle fajnie ze w zacisku i klamce jest jednakowy system mocowania przewodu ( chce uniknac rozkrecania zacisku i podmianiania koncowki z oczkiem ).A wiec ,narodzil sie pomysl aby koncowki z oliwka z aligatora ( allegro ) wykorzystac do goodridge`aa, teraz pytanie; spasuja ? Skoro aligator i goodrigde sa w oplocie wiec powinny posiadac taka sama srednice i oliwka bedzie pasowac..
A wiec sytuacja na teraz ..
przewod ( dwa hample ) + dwie koncowki oryginalne do klamki + brak dwoch koncowek do zacisku ( tu rodzi sie pytanie jak zamocowac przewod bez brakujacych oryginalnych koncowek ) ?-zalatwic tylko oliwke z szerszym otworem ?

muras
Kontakt:

Post autor: muras »

Z aligatorami nie da rady. Wlasnie tez jestem po probie zamontowania przewodow Goodnidge na koncowkach aligator. Niestety, probowalem zmontowac koncowki na oliwkach Aligatora i Shimano i w obydwu przypadkach gwint w koncowce konczyl sie zanim oliwka zacisnela sie na przewodzie. Ale jesli interesuje Cie tylko koncowka bonjo (czyli to oczko ze sruba M6) to mozesz sprubowac szczescia z koncowka Hayesa. Taki zestaw mialem w Juicy i dzialal.
Da__FreaK
Kontakt:

muras
W codzie fajnie jest zrobione to, ze i w zacisku i klamce sa jednakowe mocowania i nie trzeba wymieniac w zacisku tego oczka - koncowki przewodu, dlatego kwestie bojna sobie odpuscilem :) Po co je wymieniac skoro latwiej i taniej wyjdzie zamontowac oliwke - tylko kwestia..jaka ..
Cholera, mysle ze poczekam az Twoje proby sie sprawdza :) wtedy podasz przepis :)
Jutro pokaze Ci fotograficznie jakie koncowki mam i co potrzebuje :) tak bedzie latwiej ogarnac :)

XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

niestety goodridge ma chyba inna srednice przez co pasuja do nich tylko koncowki goodridge.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
muras
Kontakt:

Dopiero teraz przyjrzalem sie jak jest zamontowany przewod w Code. Jestes w dobrej sytuacji. Potrzebujesz takiej koncowki: http://www.rowerowy.com/narzedzia_serwi ... wkashimano w opcji ze suba. Ja mialem wiekszy problem. W Juicy mialem zestaw: przy klamce koncowka z linka a przy zacisku koncowka starego Hayesa MAG czyli bonjo, i bylo OK. Kupilem Elixira. Przy klamce taka sama koncowka a przy zacisku musze miec koncowke z gwintem M6 (taka jak Hayes Nine) "oszczedzilem" i kupilem Aligatora i... dupa :evil: koncowka nie zaciska oliwki dostatecznie mocno, hamulec leje. Stwierdzilem ze zarzucam eksperymenty i na dnach kupuje Goodridge.
Da__FreaK
Kontakt:

muras
Jestes pewien ze ta oliwka z Twojego linka bedzie miala dobra srednice ? tak zeby wszedl przewod goodridge`a ? Zastanawialem sie nawet czy nie wyciac na samym przewodzie oplotu i zmniejszyc srednice i wsadzic stara oliwke ..

muras
Kontakt:

Zakladam ze koncowka po stronie klamiki w Juicy i Code jest taka sama. W Juicy mialem taki zestawi i bylo OK, teraz mam w Elixirze i tez nie ma problemu (chociaz na dluzsza mete nie testowane). Co do obierania przewodu z oplotu i uzycia starych oliwek to raczej zly pomysl. Oliwka musi dobrze zacisnac sie na przewodzie. uzywajac starych oliwek raczej nie ma na to szans,chociaz nie prubowalem.
Da__FreaK
Kontakt:

To juz mam pewnosc :) ze oliwka od shimano bedzie pasowac do goodrigde`a :)Dzieki:)

Ufik
Kontakt:

Post autor: Ufik »

czy ktorys z panow moglbym opisac dokladnie step by step zakladnie tych przewodow(org. koncowki) do code?
mimo instrukcji mieszaja mi sie wszystkie te koncowki.

i maly OT: ktory plyn warto kupic: motul 5.1, motul rbf600(dot-4) czy motul rbf660(dot-4) oba rbf maja wyzsza temp niz 5.1
Da__FreaK
Kontakt:

Ufik
Ja z przewodami dostalem ksiazeczke jak to poskladac :) ale i bez tego nie ma problemu :) Rzecz prosta i nawet nie trzeba zbytnio myslec :)
A jesli chodzi o motula to ja kupilem dot 4, bo pow. 600 st nie zamierzam grzac plynu, wiec 5,1 niepotrzebny mi:)

ODPOWIEDZ