Przewody Goodridge + końcówki Alligator ?
-
- Kontakt:
Przewody Goodridge + końcówki Alligator ?
Witam
Sprawa wyglada tak. Posiadam przewod goodrigde`a, jednak jest male ale.
Mam komplet koncowek do code`a ,ale musialem zuzyc jedna ( ta z oczkiem ) do jucy 7. W codzie jest na tyle fajnie ze w zacisku i klamce jest jednakowy system mocowania przewodu ( chce uniknac rozkrecania zacisku i podmianiania koncowki z oczkiem ).A wiec ,narodzil sie pomysl aby koncowki z oliwka z aligatora ( allegro ) wykorzystac do goodridge`aa, teraz pytanie; spasuja ? Skoro aligator i goodrigde sa w oplocie wiec powinny posiadac taka sama srednice i oliwka bedzie pasowac..
A wiec sytuacja na teraz ..
przewod ( dwa hample ) + dwie koncowki oryginalne do klamki + brak dwoch koncowek do zacisku ( tu rodzi sie pytanie jak zamocowac przewod bez brakujacych oryginalnych koncowek ) ?-zalatwic tylko oliwke z szerszym otworem ?
Sprawa wyglada tak. Posiadam przewod goodrigde`a, jednak jest male ale.
Mam komplet koncowek do code`a ,ale musialem zuzyc jedna ( ta z oczkiem ) do jucy 7. W codzie jest na tyle fajnie ze w zacisku i klamce jest jednakowy system mocowania przewodu ( chce uniknac rozkrecania zacisku i podmianiania koncowki z oczkiem ).A wiec ,narodzil sie pomysl aby koncowki z oliwka z aligatora ( allegro ) wykorzystac do goodridge`aa, teraz pytanie; spasuja ? Skoro aligator i goodrigde sa w oplocie wiec powinny posiadac taka sama srednice i oliwka bedzie pasowac..
A wiec sytuacja na teraz ..
przewod ( dwa hample ) + dwie koncowki oryginalne do klamki + brak dwoch koncowek do zacisku ( tu rodzi sie pytanie jak zamocowac przewod bez brakujacych oryginalnych koncowek ) ?-zalatwic tylko oliwke z szerszym otworem ?
Z aligatorami nie da rady. Wlasnie tez jestem po probie zamontowania przewodow Goodnidge na koncowkach aligator. Niestety, probowalem zmontowac koncowki na oliwkach Aligatora i Shimano i w obydwu przypadkach gwint w koncowce konczyl sie zanim oliwka zacisnela sie na przewodzie. Ale jesli interesuje Cie tylko koncowka bonjo (czyli to oczko ze sruba M6) to mozesz sprubowac szczescia z koncowka Hayesa. Taki zestaw mialem w Juicy i dzialal.
-
- Kontakt:
muras
W codzie fajnie jest zrobione to, ze i w zacisku i klamce sa jednakowe mocowania i nie trzeba wymieniac w zacisku tego oczka - koncowki przewodu, dlatego kwestie bojna sobie odpuscilem
Po co je wymieniac skoro latwiej i taniej wyjdzie zamontowac oliwke - tylko kwestia..jaka ..
Cholera, mysle ze poczekam az Twoje proby sie sprawdza
wtedy podasz przepis 
Jutro pokaze Ci fotograficznie jakie koncowki mam i co potrzebuje
tak bedzie latwiej ogarnac 
W codzie fajnie jest zrobione to, ze i w zacisku i klamce sa jednakowe mocowania i nie trzeba wymieniac w zacisku tego oczka - koncowki przewodu, dlatego kwestie bojna sobie odpuscilem

Cholera, mysle ze poczekam az Twoje proby sie sprawdza

Jutro pokaze Ci fotograficznie jakie koncowki mam i co potrzebuje

Dopiero teraz przyjrzalem sie jak jest zamontowany przewod w Code. Jestes w dobrej sytuacji. Potrzebujesz takiej koncowki: http://www.rowerowy.com/narzedzia_serwi ... wkashimano w opcji ze suba. Ja mialem wiekszy problem. W Juicy mialem zestaw: przy klamce koncowka z linka a przy zacisku koncowka starego Hayesa MAG czyli bonjo, i bylo OK. Kupilem Elixira. Przy klamce taka sama koncowka a przy zacisku musze miec koncowke z gwintem M6 (taka jak Hayes Nine) "oszczedzilem" i kupilem Aligatora i... dupa
koncowka nie zaciska oliwki dostatecznie mocno, hamulec leje. Stwierdzilem ze zarzucam eksperymenty i na dnach kupuje Goodridge.

Zakladam ze koncowka po stronie klamiki w Juicy i Code jest taka sama. W Juicy mialem taki zestawi i bylo OK, teraz mam w Elixirze i tez nie ma problemu (chociaz na dluzsza mete nie testowane). Co do obierania przewodu z oplotu i uzycia starych oliwek to raczej zly pomysl. Oliwka musi dobrze zacisnac sie na przewodzie. uzywajac starych oliwek raczej nie ma na to szans,chociaz nie prubowalem.