Maślakologia :)))
Mogły. Nie pamiętam kto to dokładnie badał. Większość badań jest zwykle przez kogoś sponsorowana,więc i wynik może być wypaczony.
Jedno wiem o sobie. Mnie wiara nakręca pozytywnie do ludzi i nawet, żeby ostatecznie w chwili śmierci okazała się dla mnie wielką bujdą (choć ze swoich doświadczeń niejako nawet WIEM, a nie WIERZĘ że tak nie jest) to i tak myślę, że warto było przeżyć życie z pozytywnym stosunkiem do otaczającej rzeczywistości i być przez to szczęśliwym.
Naskakując na wiarę poprzez spojrzenie na kościół nie zapominajcie, że wcale on nie jest idealny, każdy grzeszy (w tym papież). I wcale nie jest tak, że rydzyk to cały polski katolicyzm ze względu na to, że dużo się o jego wyczynach mówi w mediach.
Jedno wiem o sobie. Mnie wiara nakręca pozytywnie do ludzi i nawet, żeby ostatecznie w chwili śmierci okazała się dla mnie wielką bujdą (choć ze swoich doświadczeń niejako nawet WIEM, a nie WIERZĘ że tak nie jest) to i tak myślę, że warto było przeżyć życie z pozytywnym stosunkiem do otaczającej rzeczywistości i być przez to szczęśliwym.
Naskakując na wiarę poprzez spojrzenie na kościół nie zapominajcie, że wcale on nie jest idealny, każdy grzeszy (w tym papież). I wcale nie jest tak, że rydzyk to cały polski katolicyzm ze względu na to, że dużo się o jego wyczynach mówi w mediach.
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
mysticar Stary, a skoro ateisci maja w 4 literach kosciol to z jakiej racji maja sie z niego wypisywac? To wedlug kosciola oni do niego naleza, ale wedlug samych siebie juz nie, to nie oni sie tam wpisywali, wiec im wszystko jedno czy tam sa czy nie, a prawda jest taka ze takie statystyki to kazdy ma gdzies ;p bo co to kogo obchodzi, panstwo nie powinno sie pod zadnym pozorem mieszac w sprawy relgii, i nie powinno finansowac nic zwiazanego z religia, od tego jest Watykan. Panstwo mieszajace sie w sprawy religii = panstwo nazistowskie/faszystowskie/rasistowskie itp itd, religia jest indywidualna sprawa kazdego, wiec nie mow ze ateisci powinni pokazac ze sa sila bo sie nie licza bo to brzmi bynajmniej smiesznie :p
mysticar Sam napisales ze kosciol tez grzeszy, no wlasnie, wiec po co mam nalezec do tak dalekiej od swoich zalozen instytucji. Nauki Jezusa mozna wyznawac i bez calej tej otoczki dopisanej ludzka reka, dobrym czlowiekiem mozna byc i bez tego.
mysticar Sam napisales ze kosciol tez grzeszy, no wlasnie, wiec po co mam nalezec do tak dalekiej od swoich zalozen instytucji. Nauki Jezusa mozna wyznawac i bez calej tej otoczki dopisanej ludzka reka, dobrym czlowiekiem mozna byc i bez tego.
..wcale nie trzeba się wypisywać aby pokazać miernotę frekwencji w niedzielę, skoro 95% to katolicy to ja jakoś nie widzę 35 milionów wiernych pod kościołami...
... być szczęśliwym to cieszyć się zdrowiem i mieć krótką pamięć do błahych spraw...
... stawianie świątyni w bizantyjskim stylu za taką kasę jest bezguściem totalnym i pokazuje w jakim średniowieczu mentalnym jesteśmy jako państwo, rozumiem gdyby to był super wypasiony projekt w nowoczesne i progresywne technologie, zaprojektowany w dobie 21 wieku i wybudowany za pieniądze prywatne ( z datków ) , ale w momencie gdy jakiś palant podpisuje czek warty setki milionów w zamian za chwilowe poparcie pseudo wiernych... właśnie taka religia w szkołach,zakaz handlu w święta,aborcja,eutanazja i inne pomysły to taka manipulacja i ciągłe wpływanie na ludzi którzy wcale nie muszą się zgadzać z takimi poglądami...zmiany te nie zachodzą pod wpływem 35milionów 'wiernych' tylko pod wpływem polityki władz najbogatszej instytucji na świecie...
... być szczęśliwym to cieszyć się zdrowiem i mieć krótką pamięć do błahych spraw...
... stawianie świątyni w bizantyjskim stylu za taką kasę jest bezguściem totalnym i pokazuje w jakim średniowieczu mentalnym jesteśmy jako państwo, rozumiem gdyby to był super wypasiony projekt w nowoczesne i progresywne technologie, zaprojektowany w dobie 21 wieku i wybudowany za pieniądze prywatne ( z datków ) , ale w momencie gdy jakiś palant podpisuje czek warty setki milionów w zamian za chwilowe poparcie pseudo wiernych... właśnie taka religia w szkołach,zakaz handlu w święta,aborcja,eutanazja i inne pomysły to taka manipulacja i ciągłe wpływanie na ludzi którzy wcale nie muszą się zgadzać z takimi poglądami...zmiany te nie zachodzą pod wpływem 35milionów 'wiernych' tylko pod wpływem polityki władz najbogatszej instytucji na świecie...
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Schodek dobre 10 lat temu jak bylem w Niemczech to ciotka mi pokazywala jak wyglada kosciol (nie pamietam czy katolicki) u nich: zwykly budynem niczym sie nie wyrozniajacy, na srodku jedno krzeslo (dla ksiedza) i dookola niego tez ustawione krzesla i tyle, nic wiecej, czy to nie wystarczy do gloszenia slowa Bozego?
Mowisz ze jakby za prywatne pieniadze wybudowali swiatynie to bylo by ok, bylo by lepiej, ale moim zdaniem kosciol powinien za te pieniadze podjac jakies dzialania ktore pomagaja ludziom (jakies jadlodajnie, schroniska, itp) przeciez jest od pomagania innym.
"I kiedy jeszcze raz wspomnisz o rasizmie, zapamietaj:
Wszyscy jestesmy Murzynami dla wladcow tej Ziemi."
Mowisz ze jakby za prywatne pieniadze wybudowali swiatynie to bylo by ok, bylo by lepiej, ale moim zdaniem kosciol powinien za te pieniadze podjac jakies dzialania ktore pomagaja ludziom (jakies jadlodajnie, schroniska, itp) przeciez jest od pomagania innym.
"I kiedy jeszcze raz wspomnisz o rasizmie, zapamietaj:
Wszyscy jestesmy Murzynami dla wladcow tej Ziemi."
Grondag pisze:Schodek"kolorowy koleś"- proszę cię zachowujmy się jak ludzie i nie bądżmy rasistami chyba że żle to odczytuję to sorry
...błędna ocena sytuacji może spowodować wiele nieprzewidzianych reakcji...czemu 'kolorowy koleś ' Cie dotyka a krew na ścianach świątyń już nie ?? Czemu widzisz jedno a drugie go nie ?? czemu Twa wiara jest tak wybiórcza że ufasz w słowo Pana a w słowo rodziny już nie ?? Czemu spowiadasz się w konfesjonale a nie przed samym sobą ?? Czemu wspierasz najbogatszą 'mafię świata' a do domu pomocy społecznej w okolicy nie dasz nawet złotówki, bo wolisz ostentacyjnie w niedzielę gdy sąsiedzi patrzą dać 20 pln w banknocie ?? Czemu wszyscy są tacy uduchowieni i święci gdy ze mszy wypełzają w zadumie a od poniedziałku grzeszą i krzywdzą jak zwykle ??
pytań można zadawać wiele ale problem w podstawie myśli tkwi, gdy to kiedyś pojmiecie to dobro na ziemi zawita,
...nie zabijaj !! nie kradnij !! szanuj i kochaj innych !! myśl bo to nie boli..
nawet najdroższa świątynia nie zrobi z Ciebie świętego...
...winni są wierni którzy akceptowali zbrodnie i machlojki KK, widocznie im to pasowało w życiu, mnie jak coś nie pasuje to nie trwam w niewygodnych butach do śmierci tylko je zdejmuję, czasem nawet na bosaka chwilę trzeba chodzić nim trafi się na pasujące... w wygodnych butach można całe życie chodzić i mieć wewnętrzny komfort w poglądach na sprawy istotne..mysticar pisze:Naskakując na wiarę poprzez spojrzenie na kościół nie zapominajcie, że wcale on nie jest idealny, każdy grzeszy (w tym papież).
mysticar mam inną propozycję w tej sprawie
niech KK zaczyna chrzcić 'wiernych ' gdy zostaną pełnoletni i będą decydować sami za siebie w swoich poglądach na życie, zbędne wtedy będą takie ruchy jak apostazja !! mniej wiernych teoretycznych a więcej praktycznych przyczynie się do rozwoju...mysticar pisze:Taki apel do ochrzczonych ateistów. Jeśli nie chcecie mieć nic wspólnego z wiarą, to wypiszcie się z kościoła. Pokażcie, w statystykach, że jesteście siłą z którą należy się w tym kraju liczyć, bo jak narazie według statystyk wyznaniowych nic nie znaczycie, a przecież tylu z was jest ochrzczonych i ''robi'' w statystykach jako ''katolik''
Szczerze wam powiem, że jak dla mnie takie gadanie,że nie wypiszę się z kościoła to właśnie wielki przejaw dwulicowości i obłudy. Mnie by było z tym np. strasznie niewygodnie, że należę do jakiejś organizacji z której zasadami wcale się nie zgadzam NAWET na papierze. Nie chcecie się wypisać bo co?
Bo może niejeden z was myśli, że przykładowo pozna kiedyś piękną, inteligentną ale niestety wierzącą kobietę w której się zakocha i będzie ona nalegać na ślub kościelny, a żeby taki dostać trzeba być wierzącym?
Bo co powie rodzina, albo znajomi? Albo już są wśród was takie przypadki? To jest właśnie dla mnie przykład hipokryzji.
Wracając do kościoła i polityki.
Powiedzmy że zgadzam się z tym, że kościół nie powinien wtrącać się w niektórych sprawach do polityki, ale w końcu żyjecie w kraju o 1000 letniej historii w którym chrześcijaństwo było od zawsze obecne i zawsze miało wpływ na jego dzieje.
Więc sory jestem Koniem i nic wam nie poradzę.
Tak samo jako katolik jestem przeciwny np. dofinansowywaniu invitro w jakikolwiek sposób przez budżet z moich pieniędzy.
Zbliżając się ku końcowi mojej wypowiedzi dodam, że wcale nie jest tak że kościół to samo zło. Powiem więcej. W zdecydowanej większości dobro. Tylko, że o tym ciężko usłyszeć w telewizji bo dzisiejszy świat nie lubi dobrych informacji.
Np. Kościół pomaga ubogim, wspiera stypendiami ubogą młodzież, pomaga bezdomnym. Misje w krajach trzeciego swiata to tez dzialka kosciola i uwierzcie ze bez prawdziwej wiary ci ludzie by tego nie robili bo w imię czego mieliby poświęcać całe swoje życie dla innych. Dodam OBCYCH innych,a nie rodziny czy znajomych. To nie są sezonowi wolontariusze.
Też nie jestem zwolennikiem budowania wielkich kościołów przede wszystkim na pokaz.
Jeszcze raz powtarzam. Skoro jesteście utwierdzeni w swojej niewierze WYPISZCIE SIĘ Z KOŚCIOŁA!
Bo może niejeden z was myśli, że przykładowo pozna kiedyś piękną, inteligentną ale niestety wierzącą kobietę w której się zakocha i będzie ona nalegać na ślub kościelny, a żeby taki dostać trzeba być wierzącym?
Bo co powie rodzina, albo znajomi? Albo już są wśród was takie przypadki? To jest właśnie dla mnie przykład hipokryzji.
Wracając do kościoła i polityki.
Powiedzmy że zgadzam się z tym, że kościół nie powinien wtrącać się w niektórych sprawach do polityki, ale w końcu żyjecie w kraju o 1000 letniej historii w którym chrześcijaństwo było od zawsze obecne i zawsze miało wpływ na jego dzieje.
Więc sory jestem Koniem i nic wam nie poradzę.
Tak samo jako katolik jestem przeciwny np. dofinansowywaniu invitro w jakikolwiek sposób przez budżet z moich pieniędzy.
Zbliżając się ku końcowi mojej wypowiedzi dodam, że wcale nie jest tak że kościół to samo zło. Powiem więcej. W zdecydowanej większości dobro. Tylko, że o tym ciężko usłyszeć w telewizji bo dzisiejszy świat nie lubi dobrych informacji.
Np. Kościół pomaga ubogim, wspiera stypendiami ubogą młodzież, pomaga bezdomnym. Misje w krajach trzeciego swiata to tez dzialka kosciola i uwierzcie ze bez prawdziwej wiary ci ludzie by tego nie robili bo w imię czego mieliby poświęcać całe swoje życie dla innych. Dodam OBCYCH innych,a nie rodziny czy znajomych. To nie są sezonowi wolontariusze.
Też nie jestem zwolennikiem budowania wielkich kościołów przede wszystkim na pokaz.
Jeszcze raz powtarzam. Skoro jesteście utwierdzeni w swojej niewierze WYPISZCIE SIĘ Z KOŚCIOŁA!
mysticar nie ma znaczenia dla mnie czy jestem zapisany czy nie, znaczenie ma co robię w życiu...
Hipokryzją jest walka o życie poczęte mając na sumieniu miliony zamordowanych w imię Boga !! Nie gadaj chłopaku że taki święty jesteś bo zadam Ci kilka pytań i się dowiemy??
walisz konia ?? masz kosmate myśli ?? zerwałeś kiedyś owoc z nieswojego krzewu ?? masz dziewczynę lub żonę ?? Kochasz się z nią tylko w celu prokreacji ?? Jak masz żonę to rozumiem że rozpakowałeś prezent po ślubie ?? Okłamałeś kiedyś kogoś ? zraniłeś ?? itd...
globalnie patrząc na historię KK to więcej tam zła niż dobra, tylko trzeba poczytać więcej niż Nasz Dziennik, warto się zastanowić jaką rolę w historii świata odegrała ta firma ?? na co miała wpływ a czym manipulowała i czy na pewno wykorzystała wszystkie możliwości dla rozwoju i dobra ludzkości... nie piszcie proszę jakie to wspaniałe misje są w Afryce czy w Brazylii, pomagają wielkie i małe instytucje, zastanówcie się nim odpowiecie.
Hipokryzją jest walka o życie poczęte mając na sumieniu miliony zamordowanych w imię Boga !! Nie gadaj chłopaku że taki święty jesteś bo zadam Ci kilka pytań i się dowiemy??
walisz konia ?? masz kosmate myśli ?? zerwałeś kiedyś owoc z nieswojego krzewu ?? masz dziewczynę lub żonę ?? Kochasz się z nią tylko w celu prokreacji ?? Jak masz żonę to rozumiem że rozpakowałeś prezent po ślubie ?? Okłamałeś kiedyś kogoś ? zraniłeś ?? itd...
globalnie patrząc na historię KK to więcej tam zła niż dobra, tylko trzeba poczytać więcej niż Nasz Dziennik, warto się zastanowić jaką rolę w historii świata odegrała ta firma ?? na co miała wpływ a czym manipulowała i czy na pewno wykorzystała wszystkie możliwości dla rozwoju i dobra ludzkości... nie piszcie proszę jakie to wspaniałe misje są w Afryce czy w Brazylii, pomagają wielkie i małe instytucje, zastanówcie się nim odpowiecie.
mysticar Kosciol nie moze wtracac sie w polityke, wiara nie moze oznaczac wladzy. Co z tego ze Chrzescijanstwo jest od zawsze? wez pod uwage w jakis sposob zostalo do tego kraju wprowadzone, dobrowolnie? nie wydaje mi sie.
Poza tym kazdy ma prawo decydowac na co ida jego podatki, i dlatego wlasnie takie rzeczy i inwestycje nie powinny byc finansowane z naszych kieszeni, a jesli tak to czemu finansuje sie tylko katolickie swiatynie? a synagogi? a swiatynie prawoslawne? itp to co, pies? Jesli panstwo chce ingerowac w religie to niech ingeruje na calej linii a nie tylko w oplacalnego faworyta.
I naprawde zastanow sie nad tym co piszesz odnosnie apostazji, nie my sie wpisywalismy w ten kosciol wiec i nie my musimy sie z niego wypisywac? mi to szczerze wisi czy jestem gdzies wpisany, wazne ze nie mam tego w mojej glowie i jestem swiadom ze tam nie naleze - chociaz kosciol twierdzi ze tak.
I to nie jest zadna hipokryzja, nawet szkoda by mi bylo czasu zeby to wszystko zalatwiac, nic mi to nie wadzi.
Kosciol tylko z zalozenia jest dobry, ludzie sa ludzmi, wiadomo ze czasem trafi sie jakis prawy czlowiek w kosciele i chwala im za to, ale w wiekszosci sa to ludzie ktorzy chca sie tylko nakrasc.
Poza tym jesli kosciol widzi ze jakis ksiadz/biskup/itp/rydzyk robi cos zlego, to pierwsza rzecza jaka powinien zrobic to odciac sie od tej osoby, a nie pozwalac na zbrodnie pod znakiem swojej "firmy".
Poza tym kazdy ma prawo decydowac na co ida jego podatki, i dlatego wlasnie takie rzeczy i inwestycje nie powinny byc finansowane z naszych kieszeni, a jesli tak to czemu finansuje sie tylko katolickie swiatynie? a synagogi? a swiatynie prawoslawne? itp to co, pies? Jesli panstwo chce ingerowac w religie to niech ingeruje na calej linii a nie tylko w oplacalnego faworyta.
I naprawde zastanow sie nad tym co piszesz odnosnie apostazji, nie my sie wpisywalismy w ten kosciol wiec i nie my musimy sie z niego wypisywac? mi to szczerze wisi czy jestem gdzies wpisany, wazne ze nie mam tego w mojej glowie i jestem swiadom ze tam nie naleze - chociaz kosciol twierdzi ze tak.
I to nie jest zadna hipokryzja, nawet szkoda by mi bylo czasu zeby to wszystko zalatwiac, nic mi to nie wadzi.
Kosciol tylko z zalozenia jest dobry, ludzie sa ludzmi, wiadomo ze czasem trafi sie jakis prawy czlowiek w kosciele i chwala im za to, ale w wiekszosci sa to ludzie ktorzy chca sie tylko nakrasc.
Poza tym jesli kosciol widzi ze jakis ksiadz/biskup/itp/rydzyk robi cos zlego, to pierwsza rzecza jaka powinien zrobic to odciac sie od tej osoby, a nie pozwalac na zbrodnie pod znakiem swojej "firmy".
jeśli twierdzisz, że ci sami mordowali co teraz bronią tego nienarodzonego życia to gratuluję.
i jeśli chodzi o te wymienione przez Ciebie grzechy to masz kolego całkowitą rację.
Zdecydowaną większość popełniłem w swoim życiu. Ale wiara polega właśnie na ciągłym udoskonalaniu siebie i dążeniu do świętości.
Multum świętych popełniało np. a jakoś są świętymi będącymi w raju. Np. święty piotr zdradził samego Jezusa a jakoś. jest święty.
Grzeszenie z premedytacją to jest można powiedzieć grzech niewybaczalny.
Więc wcale nie zatkałeś mnie swoimi pytaniami
pozdro
i jeśli chodzi o te wymienione przez Ciebie grzechy to masz kolego całkowitą rację.
Zdecydowaną większość popełniłem w swoim życiu. Ale wiara polega właśnie na ciągłym udoskonalaniu siebie i dążeniu do świętości.
Multum świętych popełniało np. a jakoś są świętymi będącymi w raju. Np. święty piotr zdradził samego Jezusa a jakoś. jest święty.
Grzeszenie z premedytacją to jest można powiedzieć grzech niewybaczalny.
Więc wcale nie zatkałeś mnie swoimi pytaniami
pozdro
Lisek-Tmjak to przecież jeśli ktoś jest ochrzczony to się zapisał albo go rodzice zapisali więc jeśli zrezygnował ma obowiązek wręcz się wypisac aby był porządek na świecie bo robisz sie powoli dwulicowy
Schodekte pytania chyba nie do mnie? skąd wiesz jak żyję? podpowiem ci że naprzykład na sięta które się zbliżają rezygnujemy w domu z pewnych rozrywek a uzbierane pieniądze przeznaczamy na biednych- bezpośrednio do nich, tak samo w Wielkim poście.
Ktoś jeszcze pisał coś w stylu że nie należy do Kościoła ale wierzy w Boga- nie sądzisz że to się odrobinę ze sobą kłuci?
Schodekte pytania chyba nie do mnie? skąd wiesz jak żyję? podpowiem ci że naprzykład na sięta które się zbliżają rezygnujemy w domu z pewnych rozrywek a uzbierane pieniądze przeznaczamy na biednych- bezpośrednio do nich, tak samo w Wielkim poście.
Ktoś jeszcze pisał coś w stylu że nie należy do Kościoła ale wierzy w Boga- nie sądzisz że to się odrobinę ze sobą kłuci?
Grondag mysticar Powiem Wam jedna rzecz, niestety ale to wiekszosc decyduje o wizerunku kosciola, a wiekszosc jest skurwysynami. I mozna wierzyc w Boga a nie nalezec do kosciola, i to jest zupelnie normalne, kosciol jaki jest teraz odstaje calkowicie od idei kosciola ktora glosil sam Jezus. Kosciol to powinni byc ludzie i ich czyny, a nie swiatynie i dary. Chociaz sam nie uwazam sie za katolika to sadze ze jestem wiekszym Katolikiem niz nie jeden siedzacy w niedziele w pierwszym rzedzie.
I powiedzcie mi oboje jedno, czy jesli przestaniecie jezdzic na rowerze to usuniecie konta na dh zone? bo z Waszych wypowiedzi wynika ze nalezy usunac "zeby byl porzadek" :p sadze ze nie usuniecie bo Wam sie nie bedzie nawet chcialo.
mysticar widzisz, wiara polega na samodoskonaleniu, zgadzam sie z Toba oczywiscie, tylko ze gdy wierzysz wiesz do czego dazysz, dlatego uwazam ze duzo trudniej jest nie wierzyc i byc czlowiekiem porzadnym, wtedy te cele musisz wyznaczac sobie samemu.
I powiedzcie mi oboje jedno, czy jesli przestaniecie jezdzic na rowerze to usuniecie konta na dh zone? bo z Waszych wypowiedzi wynika ze nalezy usunac "zeby byl porzadek" :p sadze ze nie usuniecie bo Wam sie nie bedzie nawet chcialo.
mysticar widzisz, wiara polega na samodoskonaleniu, zgadzam sie z Toba oczywiscie, tylko ze gdy wierzysz wiesz do czego dazysz, dlatego uwazam ze duzo trudniej jest nie wierzyc i byc czlowiekiem porzadnym, wtedy te cele musisz wyznaczac sobie samemu.
a ja wam powiem tak ze przez setki lat tłukli do głowy bzdury, powinniśmy żyć według 10 przykazań , A to co resztę ludzie dopisali do bibli itd to KUR** jest szok ( warto przeczytać książkę co napisał św. Dominik to przestaniecie pisać takie głupoty . Tam jest wszystko napisane czarno na biały ( dodam że bardzo długi czas nie chcieli tego publikować bo jest to niestety nie wygodne dla czarnej mafii !! Opusdei <-- nie jest niczym tajnym ,każdy kraj , miasto ma wysłannika który ma za zadanie dotrzymania tajemnic kościoła. ( nie chce mi sie o tym pisać przeczytajcie książkę,oglądnijcie dokument to sami pomyślicie zanim coś napiszecie ))
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
wszystko fajnie ale problem w tym, że przez to że się nie wypisało dużo ludzi takich jak wy wychodzą dane że w Polsce jest ochszczonych 90% społeczeństwa więc potem się nie dziwcie że wy macie w tym kraju gorzej czy coś takiego, sami sobie piwo warzycie,
na szczęscie są prządni księża warto należeć do Kościoła choćby dlastego że by choć raz w życiu takiego spotkać co powie ci coś zaskakującego, aj też podam przykład świętego: św.Jan Vianney- był księdzem w Kościele, wielu ludzi nawrócił, umiał odczytywać grzechy zanim ludzie podeszli do konfesjonału, spowaidał non stop tylu miał penitentów i wolę być w Kościele bo wtedy mam możliwość poznac kiedyś kogoś takiego, zresztą dawno nie byliście w Kościele, na mszy, nie widzieliście księży od drugiej strony, więvc nie możeie tak do końca ocenia Kościoła, ja od razu odpowiadam na temat bredni na temat księży że mieszkają w willi, jeżdżą super brykami- tak może 5% u mnie w parafii woda się lała do środka plebanii a jakoś proboszcz nie r0ozgłasał o tym, zremontował Kościół bo też już się walił a o plebanii nawet nie wspomnial, w końcu dopiero niedawno udało się ją troche wyremontować- więc nie pieprzcie mi o willach(aczkolwiek są tacy księża lecący na kasę ale podkreślam że są również inni)
na szczęscie są prządni księża warto należeć do Kościoła choćby dlastego że by choć raz w życiu takiego spotkać co powie ci coś zaskakującego, aj też podam przykład świętego: św.Jan Vianney- był księdzem w Kościele, wielu ludzi nawrócił, umiał odczytywać grzechy zanim ludzie podeszli do konfesjonału, spowaidał non stop tylu miał penitentów i wolę być w Kościele bo wtedy mam możliwość poznac kiedyś kogoś takiego, zresztą dawno nie byliście w Kościele, na mszy, nie widzieliście księży od drugiej strony, więvc nie możeie tak do końca ocenia Kościoła, ja od razu odpowiadam na temat bredni na temat księży że mieszkają w willi, jeżdżą super brykami- tak może 5% u mnie w parafii woda się lała do środka plebanii a jakoś proboszcz nie r0ozgłasał o tym, zremontował Kościół bo też już się walił a o plebanii nawet nie wspomnial, w końcu dopiero niedawno udało się ją troche wyremontować- więc nie pieprzcie mi o willach(aczkolwiek są tacy księża lecący na kasę ale podkreślam że są również inni)
Grondag szanuję takie podejście do życia , szlachetne i uczciwe, szkoda że jesteś z rodziną wyjątkowy...ja znam ze swoich obserwacji z życia wiele historii niegodnych kapłanów, a w moim mieście stawia się kościoły za setki milionów tak gęsto że częściej na taki budynek trafisz niż na boisko szkolne..
... presją społeczna chrzci się dzieci bardzo małe, które kompletnie na wolę rodziców wpływu nie mają, KK na takiej zasadzie zdobywa wysokie notowania w rankingach ilości wiernych, to nie są prawdziwe dane bo gdyby je ujawniono to stracił by na Wielkości...
...za jeden przeciętny budynek kościelny jaki wybudowano ostatnio w stolicy można postawić...no właśnie co można postawić za średnią kwotę 20 mln - to taka niska średnia ale mając na względzie że co roku zaczyna się ileś nowych inwestycji i nie są to pojedyncze budowy to w skali 10 lat robi się taka kasa że wszystkie biedne i głodne rodziny w Polsce miały by dobrze !!
ciekaw jestem ile procent wpływów rocznych wraca do biednych i potrzebujących...ciekaw jestem ile KK tworzy nowych miejsc pracy aby nakarmić głodnych , napoić spragnionych..
...gdyby ze skarbców Watykanu pobrać 10% tego co zagrabili w dziejach to na świecie bieda by nie istniała...
Szanuję kogoś kto ma pokorę, nie wnikam w to czy modli się na kolanach czy w tańcu..znaczenie ma jak postępuje...
... presją społeczna chrzci się dzieci bardzo małe, które kompletnie na wolę rodziców wpływu nie mają, KK na takiej zasadzie zdobywa wysokie notowania w rankingach ilości wiernych, to nie są prawdziwe dane bo gdyby je ujawniono to stracił by na Wielkości...
...za jeden przeciętny budynek kościelny jaki wybudowano ostatnio w stolicy można postawić...no właśnie co można postawić za średnią kwotę 20 mln - to taka niska średnia ale mając na względzie że co roku zaczyna się ileś nowych inwestycji i nie są to pojedyncze budowy to w skali 10 lat robi się taka kasa że wszystkie biedne i głodne rodziny w Polsce miały by dobrze !!
ciekaw jestem ile procent wpływów rocznych wraca do biednych i potrzebujących...ciekaw jestem ile KK tworzy nowych miejsc pracy aby nakarmić głodnych , napoić spragnionych..
...gdyby ze skarbców Watykanu pobrać 10% tego co zagrabili w dziejach to na świecie bieda by nie istniała...
Szanuję kogoś kto ma pokorę, nie wnikam w to czy modli się na kolanach czy w tańcu..znaczenie ma jak postępuje...
Jeszcze jest taka kwestia ze kosciol dostaje od miasta (przynajmniej w Krakowie) duza ilosc ziem ktore kiedys podobno do nich nalezaly (na tej zasadzie nikt nie mialby swojego domu), miasto sprzedaje ziemie warta przykladowo 10milionow za 10% jej wartosci, teraz na nasze szczescie takie afery wychodza na jaw.
Grondag Tak jak pisze Schodek, takich ludzi/rodzin szlachetnych to ze swieca szukac, ale odpowiedz mi na jedno pytanie: gdyby cos takiego jak Wy robil zwykly niewierzacy czlowiek to jemu by sie mniej liczylo? ja Ci powiem ze nawet bardziej bo on to robi z wlasnej woli, a Wy robicie to bo tak nakazuje religia (chociaz rowniez z wlasnej woli), ale Wy macie pewien schemat ze tak nalezy robic, a czlowiek nie wierzacy do tego musi sam dojsc, dlatego twierdze ze trudniej jest nie wierzyc. Ale chwala Wam za to ze jeszcze sa tacy ludzie ;p
Grondag Tak jak pisze Schodek, takich ludzi/rodzin szlachetnych to ze swieca szukac, ale odpowiedz mi na jedno pytanie: gdyby cos takiego jak Wy robil zwykly niewierzacy czlowiek to jemu by sie mniej liczylo? ja Ci powiem ze nawet bardziej bo on to robi z wlasnej woli, a Wy robicie to bo tak nakazuje religia (chociaz rowniez z wlasnej woli), ale Wy macie pewien schemat ze tak nalezy robic, a czlowiek nie wierzacy do tego musi sam dojsc, dlatego twierdze ze trudniej jest nie wierzyc. Ale chwala Wam za to ze jeszcze sa tacy ludzie ;p
książkę z pewnością przeczytam. Dokumentu raczej nie obejrzę bo mógł go nakręcić jakiś fanatyczny ateista więc jaki to dokument??KefirQn pisze:nie chce mi sie o tym pisać przeczytajcie książkę,oglądnijcie dokument to sami pomyślicie zanim coś napiszecie ))
ale przez te wszystkie lata ze swojej dobrej woli tą religię podtrzymuje. Przecież nikt raczej POLSKI nie zmusza do utrzymania jej. Jeśli już to jest raczej odwrotnie.Sokół pisze:Ale Polska nie przyjęła chrztu ze swojej dobrej woli.
Polska to przecież twierdza katolicyzmu.
Więc pomóżcie mu w tym! No ja jeti jak coś mi nie pasuje, jestem czemuś przeciwny to z tym walczę. A nie bo nie, bo mi się nie chce wypełniać formalności.Schodek pisze:... presją społeczna chrzci się dzieci bardzo małe, które kompletnie na wolę rodziców wpływu nie mają, KK na takiej zasadzie zdobywa wysokie notowania w rankingach ilości wiernych, to nie są prawdziwe dane bo gdyby je ujawniono to stracił by na Wielkości...
No chyba nie chcecie powiedzieć, że macie śluby kościelne, albo rozważacie takie jak otoczenie przymusi?
muszę zamordować czy zgwałcić żeby dowiedzieć się że to jest złe?Lisek-Tm pisze:a Wy robicie to bo tak nakazuje religia (chociaz rowniez z wlasnej woli), ale Wy macie pewien schemat ze tak nalezy robic, a czlowiek nie wierzacy do tego musi sam dojsc, dlatego twierdze ze trudniej jest nie wierzyc. Ale chwala Wam za to ze jeszcze sa tacy ludzie ;p
wolę czasem posłuchać innych...
mysticar uszanuj moje podejście do tego tematu, ja nie muszę się wypisywać bo to nie ma znaczenia dla mnie,ale znam rodziny które musiały chrzcić dziecko bo było wytykane palcami że nie jest !! nie wytykały go dzieci z ateistycznych rodzin tylko z takich katolickich !! W Warszawie żaden ksiądz nie chciał im ochrzcić dzieciaka bo nie mieli kościelnego ślubu !!! Zrobili to za miastem po znajomości ale z przymusu a ie z wolnego wyboru...
ehh szkoda gadać
ehh szkoda gadać