Jak rozpleść koło?

balek09
Kontakt:

Jak rozpleść koło?

Post autor: balek09 »

Cześć
Chciałbym dziś rozpleść koło tylko nie wiem czy jest na to jakiś specjalny sposób czy po prostu wykręcać je jedna po drugiej czy najpierw wszystkie poluźnić i dopiero wykręcać czy jeszcze innym sposobem. Dlatego się pytam tych którzy wcześniej rozplatali jakim sposobem mam to zrobić bo kurde nie wiem
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

Biore srubokret, i odkrecam od gory nypel po nyplu :D
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

jesli nie zalezy Ci na szprychach to wez nozyce do ***** metalu,czy inny sekator i poprzecinaj szprychy,poluznij nyple i powyciagaj szprychy.Licz sie z tym ze jesli kolo bylo dlugo i intensywnie jezdzone to po rozpleceniu moze sie obrecz moze nie byc prosta.

a tak poza tym to niewlasciwy dzial,przenosze.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
balek09
Kontakt:

Post autor: balek09 »

nie koło mi leży od wakacji w domu bo zbierałem na amorka a potrzebuje obręczy bo piaste na 20mm kupuje
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

ja zawsze idę do garażu ... biorę do ręki kątówkę i 1 minuty i po robocie.
A nyple i tak zawsze kupuje nowe :wink:
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

najpierw poluzuj wszystkie po kolei by sie luźno kręciły a potem wykręć do końca, tyle
avg
Kontakt:

Post autor: avg »

Jezeli wykorzystujesz stare szprychy do zaplotu, to nie pomieszaj tych które sa od strony tarczy z tymi ktore sa po przeciwnej stronie. Jezeli nie to nie musisz zwracac na to uwagi :wink:
btw
balek09 pisze:bo piaste na qr kupuje
hmmm qr to jest szybko zamykacz tak w gwoli sprostowania. :wink:
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

avg z przodu raczej sie nikt nie pawil w rozne dlugosci... tym bardziej przy 9mm
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
Awaria
Kontakt:

Post autor: Awaria »

kurcze xd. Wczoraj przeplatalem kolo, bo nowa piaste kupilem (os 20) i jakos nie specjalnie zwrocilem uwage na dlugosc. Tzn przymierzylem i all byly takie same xD. Zaplotlem w rowerowym powiedzieli, ze dobrze i jakos smigam.
http://utn.pl/OKAZJE  <-- Dobry sprzęt za dobre pieniądze! : )
Arkadikos
Kontakt:

Post autor: Arkadikos »

Trochę rozszerzę temat o moje pytanie: czy jeśli chcę zmienić obręcz to czy wystarczy, że znajdę taką o identycznej lub zbliżonej wysokości (ewentualnie ile maksymalnie ta różnica może wynosić) i będę mógł zapleść koło używając starych szprych ??? Czy muszę na coś jeszcze zwrócić uwagę ???
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Arkadikos myśle że margines nie jest duży, tj ok 2mm niższa obręcz, jak jest wyższa to problem, bo gwintu na szprychach za mało będzie i nie naciągniesz odpowiednio koła
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

Podpinam się pod to, co napisał wojtasu

stare szprychy w nowym kole to profanacja - marnie się to centruje, są słabsze, a jak tniesz napięte koło kątówką, to ZAJEBIŚCIE brzdąkają przy przecięciu :d
Arkadikos
Kontakt:

Post autor: Arkadikos »

MUSZEL dzięki,
Jaca tylko że w moim przypadku słowo "stare" jest względne bo szprychy mają ledwo dwa miesiące ;)
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

Arkadikos jak kupisz obrecz niższą to pół biedy bo jak masz standardowe nyple i braknie ci 1-2mm to mozesz kupic dluzsze nyple poprostu. gorzej na odwrot. jak szprychy beda za dlugie to nic nie zrobisz, chyba ze masz taki gwintownik i duzo czasu.
ogolnie jesli roznica bedzie niewielka to wszystko bedzie ok.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

XXX pisze:
Arkadikos jak kupisz obrecz niższą to pół biedy bo jak masz standardowe nyple i braknie ci 1-2mm to mozesz kupic dluzsze nyple poprostu. gorzej na odwrot. jak szprychy beda za dlugie to nic nie zrobisz, chyba ze masz taki gwintownik i duzo czasu.
ogolnie jesli roznica bedzie niewielka to wszystko bedzie ok.

dłuższe nyple to tylko optyczny bajer - mają tyle samo gwinty, chyba, że mówisz o nyplach, dłuższych od zwykłych 3x (raz takie widziałem, ale drogie były)

gwintownik z kolei powinien mieć każdy serwis rowerowy, pytanie tylko, czy zabawa z nim nie będzie droższa, niż komplet dt championów.
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

gwintowanie szprych to glupota...

ja kupilem za dlugie szprychy o 5mm:/ bo nie moglem dostac 230?

obcialem gumowka polowe gwintu w sumie...

zaplotlem, wyszly mi szprychy po 1mm z nypla... wiem ze to nieladnie ale kolo dziala:)

w ogole nieraz jzu mialem za dlugie szprychy, i jak ma sie gdzie schowac szprycha tka zbey nie dziurawila detki to lajcik majonezik:)

a uzywanych szprych bym nie polecal, komplet nowych to 15zl... wiem ze mnie zjada wszyscy, ale mi jakos ani nie pekaja takei szprychy, ani kola nie maja jakiejs mniejszej wytrzymalosci...
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Ja często wymieniając obręcz czy piastę zostaję przy starych szprychach jeśli pasują. Jak rozplatam to luzuję co drugą szprychę np o 1 obrót, potem to samo z drugą stroną. Jak wszystkie są już luźniejsze to wyjmuję nyple, a potem piastę ze szprychami. nie krzywię ani obręczy ani szprych
ODPOWIEDZ