Sprzęt MX do FR? Czemu nie? :D

mathieu_88
Kontakt:

Post autor: mathieu_88 »

oliano_italiano zakupiłem taki kask swojego czasu na CRC. Dokładnie ten: http://allegro.pl/item813408086_no_fear ... o_atv.html
I powiem Ci, że średnio się nadaje na rower. Wentylacja w zasadzie żadna, prócz dwóch wlotów powietrza pod daszkiem. Co prawda kask świetnie leży i przylega do głowy, a wręcz ściska mi lekko policzki, wykonanie też jest BDB - ale moim zdaniem na rower jest za ciężki i zbyt ogromny - co innego sporty motorowe :) Ja jeżdzę w nim na skuterze.
Pzdr
Swistakbb
Kontakt:

Post autor: Swistakbb »

mathieu_88
Kwestia przyzwyczajenie , jakbyś nie miał kasy na inny kask na rower to byś w takim jeździł. Fakt że jest w nich bardzo ciepło , ale przecież pod góre to nie potrzebujesz kasku a w dół jednak masz jakieś przewiewy i nie jedziesz godzine żebyś sie zagotował. Do ciężaru sie przyzwyczaiłem bardzo szybko , kwestia wyrobienia mięśni szyjnych. Wkońcu człowiek sie do wszystkiego przystosuje , tylko teraz wszyscy sie zrobili wygodniccy , kaski DH carbon pro i wogóle i 600 zł leci na kask a sporo osób na to nie stać poprostu bo za te 600 zł mają amorka pokroju boxxera starego czy juniorka

aha helmeta mam takiego jak ten gościu tylko czerwono-pomarańczowe naklejki :
http://www.motocorse.com/foto/17266/thumbs500/1.jpg
Born to ride , ride to die !
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Slizeer pisze:Jak tak bardzo komuś przeszkadza to ile waży kask i ochraniacze, to niech może z łaski swojej zrzuci 2kg wagi ze swojego ciała i będzie po sprawie. Ale większość woli się rozczulać nad tym, że kask cięższy jest o te 300g.
jeżeli masz nadwage to zrzucaj , wyjdzie Ci na zdrowie. Odchudzanie, przy prawidłowej wadze ciała, by zrekompensować ciężki sprzet to głupota.
Slizeer pisze:A poza tym to niby w MX nie ma twardych lądowań i nie jeździ się długo? Nie róbcie proszę z osób jeżdżących DH gorszych fizycznie od zawodników MX... Bo na to tutaj wychodzi.
Wiesz jaką wagę, jakie parametry i z jakimi prędkościami porusza się motocykl MX? Ma się to nijak do roweru DH.
Slizeer pisze:Czy ktoś jeździ w kasku rowerowym czy MX to jego wybór - "każdy woli to co lubi".
Otóż to, tyle, że bez wciskania kitu.
Slizeer
Kontakt:

Post autor: Slizeer »

ravfr pisze:jeżeli masz nadwage to zrzucaj , wyjdzie Ci na zdrowie
Niestety nie trafiłeś :wink:
ravfr pisze:Wiesz jaką wagę, jakie parametry i z jakimi prędkościami porusza się motocykl MX? Ma się to nijak do roweru DH.
Tak, wiem. Dlatego kaski MX w stosunku do rowerowych różnią się i są większe objętościowo, więcej ważą, inna konstrukcja szczęki, kanałów wentylacyjnych itd.... Tyle, że miałem na myśli to, iż czy rower czy motor, to przecież człowiek na tym jeździ. Więc krzyczenie, że "kask MX to głupota w DH" jest mocno subiektywne. Obiektywnie rzecz biorąc, każdy ma wybór, a co wybierze to jego osobista sprawa. A na forum można poznać opinie innych osób, ale ostatecznie to my sami wybieramy :wink:
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Ja bym się napewno nie zdecydował na kask mx... dużej różnicy w cenie nie ma a waga i wentylacja to 2 istotne rzeczy, kupcie se 5kg buty ;p
Qbalo
Kontakt:

Post autor: Qbalo »

Właśnie ostatnio sprzedałem posklejany kask 661 Evolution bo się klasycznie złamał/pękł na szczęce. teraz biorę 661 flight i szczerze wole mieć 300g więcej na głowie i się pocić zamiast leżeć później w szpitalu ze wstrząsem mózgu co w tym roku już zaliczyłem...oczywiście nie wyeliminuje całkowicie niebezpieczeństwa ale na pewno je zmniejszy-na motocrossie przywalisz z 70km/h w drzewo na rowerze max 40 po lesie no chyba ze jesteś sam hill i jedziesz 60 na trasie w val di sole :P
[url]http://cubaces.pinkbike.com/[/url]
EDDIE
Kontakt:

Post autor: EDDIE »

Nie czemu nie, tylko jak najbardziej tak ! Nigdy nie zaloże tego piorka 661 do zjazdu, po tym jak zobaczyłem co to prawdziwy kask.
http://www.pinkbike.com/photo/4852398/
Liquid2
Kontakt:

Post autor: Liquid2 »

A ten kask ? http://www.moto.allegro.pl/item79344095 ... zm_xl.html
troche odstrasza cena bo wydaje się zbyt tani . Ale ma chyba więcej i większe otwory wentylacyjne niż ten Fo Fear Prime Evo .
babolfr
Kontakt:

Post autor: babolfr »

Po co kombinować? Za 630zł masz nowiutki kask troya, który Ci da maksimum bezpieczeństwa i posłuży lata...
tanie części, ciuchy, kaski, ochraniacze troya, foxa, thora itdi... 4920194
Liquid2
Kontakt:

Post autor: Liquid2 »

Wiesz nie każdego stać na kask za 630zł . Poza tym lepiej sobie za tą kasę coś do roweru kupić chyba
joncek
Kontakt:

Post autor: joncek »

1400g?! Krzyżyk na drogę... Po co komu do DH taki klocek? Niewygodnie, ciąży na głowie itd. Szukaj okazji na allegro za 300zł można wyrwać 661 Bravo, kiedyś nawet były Evo po 330zł.
Lisek-Tm
Kontakt:

Post autor: Lisek-Tm »

Ludzie, ale Wy kombinujecie, zwykly kask do DH w zupelnosci wystarcza, nikt z Was nie lata tu takich rzeczy i nie jezdzi miedzy nie wiadomo jakimi drzewami z nie wiadomo jakimi predkosciami. Przeciez jak przypierdolisz glowa w drzewo w kasku do DH to peknie, ale peknie kask, a nie glowa, i na tym wlasnie polega dzialanie kasku, a nie na tym ze sobie bedziesz miliard razy glowa jebal w drzewo a kask caly.
Poza tym taka roznice na glowie bardzo czuc, sam mialem giro remedy (ciezkie dosyc) i po przesiadce 2 lata temu na Dainese d-raptor odczulem wielka roznice (820g-najlzejszy kask), a wiadomo ze mniejszy komfort tez znacznie wplywa na bezpieczenstwo jazdy.
Nie mowiac o wiesniackim wygladzie, jak ktos pakuje na siebie rzeczy do MX (zbroje, kaski, ochraniacze itp itd) i wychodzi w tym na rower, to zupelnie inne sporty i zrozumcie to wreszcie.
A dobry kask rowerowy mozna kupic teraz za naprawde male pieniadze, nawet taki 661.
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

Slizeer pisze:I niech mi ktoś powie, że cisnąc trasą w dół zastanawia się nad tym, czy się poci czy nie Rolling Eyes Chyba każdy koncentruje się na jeździe Cool
Oczywiście że nie zastanawia się nikt (raczej) nad tym poceniem, aż do czasu kiedy spływający pot zaczyna przeszkadzać w okolicy oczu.

Jeśli coś jest do DH to ma takie standardy jakie powinno, po cholerę używać coś ciężkiego bez wentylacji.
Można gdybać o tym bezpieczeństwie, może pomóc bo mocniejszy a może zaszkodzić bo cięższy co bardziej obciąża szyję.
Temat bez końca, tak samo w najbezpieczniejszym samochodzie można zginąć nie odpalając nawet samochodu.

Pokój ludziom dobrej woli.
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
oliano_italiano
Kontakt:

Post autor: oliano_italiano »

Amen.

temat do zamknięcia. dowiedziałem się tego, co chciałem się dowiedzieć. poza tym za chwile rozpęta się tu armagedon i wojna o kaski.

dzięki za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam :D
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Czemu do zamknięcia? Ciekawy temat, one nie są do zamykania.
oliano_italiano
Kontakt:

Las3k_91 Ldz większość kwestii w tym temacie jest już raczej wyjaśnione.

chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś uwagi/pretensje, a może polecają kask do MX w DH/FR. w takim razie proszę pisać własne odczucia i to co uważacie za stosowne. może jednak się okazać, że warto kupić taki kask :D

pozdrower
EDDIE
Kontakt:

Post autor: EDDIE »

Lisek-Tm pisze:Nie mowiac o wiesniackim wygladzie, jak ktos pakuje na siebie rzeczy do MX (zbroje, kaski, ochraniacze itp itd) i wychodzi w tym na rower, to zupelnie inne sporty i zrozumcie to wreszcie.

hahah. Rozbawiłeś mnie tym :) Na szczęscie ja i wiele osób ma gdzieś takie zarzuty. Ja jeżdże w ochraniaczach do MX, bo daja lepszą ochronę. I mam gdzieś czuć się super zajebistym hardcorem dlatego ze jeżdze w piórkowych ochraniaczach, a po każdym upadku 2 razy bardziej odczuwac jego skutki. Pozdrawiam też wieśniaków z czołowki którzy tak jak wiellu w tym ja, jeździ w leatt'cie i niby robią szpan - co było kiedyś opisywane w temacie dotyczącym leatt'a. Ten kto nie rozsypyał się na tyle dobrze lub nie dba o siebie?, może mowić: " a po co, głupie to, wiocha". Ale są ludzie którzy cenią zdrowie bardziej niż respekt na "dzielni"
http://www.pinkbike.com/photo/4852398/
oliano_italiano
Kontakt:

Zmieniłem nazwę tematu, ponieważ zauważyłem że nie tylko o kaskach rozmawiamy. Może z tego wyjść całkiem fajna dyskusja.

Co do ubrania na rowerze, mam takie samo zdanie jak EDDIE. Mało mnie to obchodzi, że ludzie się będą na mnie patrzyli jak na jakiegoś "wieśniaka".
Lisek-Tm pisze:Nie mowiac o wiesniackim wygladzie, jak ktos pakuje na siebie rzeczy do MX (zbroje, kaski, ochraniacze itp itd) i wychodzi w tym na rower, to zupelnie inne sporty i zrozumcie to wreszcie
szczerze powiedziawszy bardzo mi się podobają rzeczy do MX, tym bardziej kaski i spodnie. Są śliczne! Ty chyba gustu nie masz skoro tak mówisz.

Kiedyś rozmawiałem z kolegą na temat (wtedy nowego) Flight'a 661. Uznaliśmy jednogłośnie, że wygląda odjazdowo i nikt wtedy nie patrzył na to czy jest on do MX czy do DH/FR. Chcieliśmy taki mieć i tyle. Dopiero ostatnio jak rozmawialiśmy i powiedziałem, że założyłem ten temat to pojawiły się różne argumenty z jego strony, w których starał się udowodnić, że jest to "nieciekawy pomysł".

Sądzę, że do wagi na pewno się można przyzwyczaić i dodatkowo wzmocnić sobie sobie mięśnie szyi :D. Wentylacja: no cóż, to właściwie największy minus tych kasków. Myślałem też, że może są kaski do MX z większa ilością otworów wentylacyjnych, ale nie miałem okazji żeby jeszcze pogrzebać po internecie w tym kierunku. Ochrona: tu nie ma się nawet co kłócić. + dla kasków MX, ostatnio miałem niewielką glebę, bo tylko otb przy niewielkiej prędkości i muszę powiedzieć, że później mnie trochę głowa bolała. Mam 661 Strike, który jak wszyscy wiedzą jest bardzo dobrym kaskiem. Nie narzekam na niego, ale sądzę, że nie chciałbym nim przywalić w drzewo :?.

Ktoś mówił jeszcze, że kask służy do tego żeby w odpowiednim momencie miał pęknąć zamiast Twojej głowy. To w takim razie nie lepiej jest kupić jeden PORZĄDNY kask do MX, zamiast bawić się w kupowanie nie wiadomo jakiej ilości kasków z przeznaczeniem na rower? Mogę się mylić, lecz jestem prawie pewien, że wersje kasków do MX z wyższej półki mają lepszą wentylację niż te powiedzmy za ~ 360 zł.
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

Kask to jest indywidualna sprawa według mnie jedni niech sobie jeźdżą w kaskach mx a drudzy dh , jeszcze inni będą jeździć bez kasku . Ich sprawa i według mnie nie ma z czym tu polemizować .To samo tyczy się ciuchów mx/dh
ODPOWIEDZ