[Rower] Zjazdówka do 6k
-
- Kontakt:
war23 Ty jakoś już coś napiszesz to normalnie porażka...
to mnie rozwaliło... Nie wiem w jakiej Ty epoce żyjesz i co robisz,że brakuje Ci skoku i nie wiem jakiej geometrii oczekujesz (bo ta opisywana Ci przeszkadza w skakaniu),ale od dobrych kilku lat ludzie latają dropy po 8m na fullach z skokiem 100mm,które są leciutkie i nic się nie dzieje. Po drugie opisujesz ramę,która miała mały skok,bo w sumie to rama była do enduro,gdybyś opisywał np. jakiegoś BottleRocket,który idealnie reprezentuje nowe podejście do FR to rozumiem,więc,że coś Ci się tam sypało to się nie dziwię. Teraz nie jest problem złożenie lekkich i mocnych kół. Brak umiejętności ustawienia powietrznego dampera to też nie żadne uzasadnienie. Jak się przyjrzysz to wielu czołowy gości,którzy zaliczają mega dropy śmiga już na powietrzu np. Sorge. To co opisujesz to brzmi jakbyś był fanem oldschoolowych akcji ...war23 pisze:mało skoku pozwoli mi na naukę jazdy i dopracowanie techniki co kiedyś zaowocuje łatwiejszym przejściem na coś ,, większego
- no właśnie takim ideałem są teraz rowery typowo parkowe -np. wspomniany Voltage Fr,czy BottleRocket.war23 pisze:Podsumowując, kup rower na twoja miarę, nie za lekki, nie za ciężki, nie za bardzo zjazdowy, nie za bardzo endurowy, postaraj znales tej ideał
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów 

nopainnogame w polsce jest mało duzych rzeczy z na prawde sensownie usypanymi ladowaniami zeby dało sie na małych fullach to ladowac. Sporo z nich ma dosc nieprzyjemne ladowania wiec nie wiem co sie dziwisz. Sporo sie zmienia ale stare podejscie do FR dalej jest góra z tej prostej przyczyny, ze ludzie dalej duze biki maja
Rowerek z małym skokiem z checia bym przygarnał jakbym miał niedaleko np. do trasek ala winterberg. Bottla polecanie na poczatek jak chłop chce po trasach bardziej dh jest bez sensu bo to jest jednak rama gdzie zawieszenie zbiera walniecia niz pracuje 

nopain - akurat sądzę, że chodzi o coś innego, tylko ludzie nie specjalnie szczęśliwie to interpretują. Zeszkocz sobie na Big Hicie a potem powtórz to na jakimś AM który teoretycznie też ma 15 cm skoku. Okaże się, że AM-iak na takim lądowaniu zachowuje się przez moment jak by wpadł w plastelinę, traci się przez to część pewności i podświadomie zwala się winę na skok.
Piszesz o lekkich i mocnych kołach - przypominam, że tutaj padł przedział 13-15 kg i budżet 6000 PLN. W takim budżecie raczej nie zmieścisz Maviców 721 i piast Hope'a. A nawet jak zmieścisz to będziesz musiał oszczędzić na innych ważnych rzeczach. Kiedyś liczyłem "do ostarniej śrubki" fun bika na ramie Prodigy Freedom z 4-wayem, 55tce i reszcie części typu Dartmoor, Novatec, SLX, Deore, Hussefelt czyli kompletnie bez szału i stanęło na kwocie w okolicach 5500 PLN licząc nowe części. 6000 to tak naprawde mały budżet i odchudzając rower w rejony grubo poniżej 15 kg to się mocno pojedzie po wytrzymałości, w takim budżecie wybiera się między Dartmoor Fortress i Alexami DM 18... Pomijając już że na dzień dobry jakiś Reign z powietrznym damperem pochłonie znacznie więcej kasy niż taki śmieszny Freedom.
Piszesz o lekkich i mocnych kołach - przypominam, że tutaj padł przedział 13-15 kg i budżet 6000 PLN. W takim budżecie raczej nie zmieścisz Maviców 721 i piast Hope'a. A nawet jak zmieścisz to będziesz musiał oszczędzić na innych ważnych rzeczach. Kiedyś liczyłem "do ostarniej śrubki" fun bika na ramie Prodigy Freedom z 4-wayem, 55tce i reszcie części typu Dartmoor, Novatec, SLX, Deore, Hussefelt czyli kompletnie bez szału i stanęło na kwocie w okolicach 5500 PLN licząc nowe części. 6000 to tak naprawde mały budżet i odchudzając rower w rejony grubo poniżej 15 kg to się mocno pojedzie po wytrzymałości, w takim budżecie wybiera się między Dartmoor Fortress i Alexami DM 18... Pomijając już że na dzień dobry jakiś Reign z powietrznym damperem pochłonie znacznie więcej kasy niż taki śmieszny Freedom.
si, rzeczywiście w tamtym poście źle przeczytałem i opisałem ogólnie sprawę z innymi tłumikami ale prędzej pisałem tylko o zmianie 160-180mm:nopainnogame pisze:Dxx my się nie rozumiemy Wink mi chodzi tylko o zmianę skoku z 180 na 160 (wtedy nie masz zmiany żadnej krzywki , tylko przesuwasz miejsce mocowania dampera przy wahaczu). Na moje zmieniasz wtedy przełożenie ramki i co za tym idzie też geo.
nopainnogame pisze:w tym Voltage Fr przy zmianie skoku np. z 180 na 160 zmienia się przełożenie ramki,czy geo,bo nigdzie tego nie znalazłem?
Dxx pisze:skok nie ma wpływu na geo
nopainnogame pisze:Na moje zmieniasz wtedy przełożenie ramki i co za tym idzie też geo
nopainnogame pisze:Czyli geo jest to samo,zmienia się tylko przełożenie.
... i próbuj tu pomagać a zostajesz zdeptany :P

[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
-
- Kontakt:
Dxx już tłumacze czemu tak pisałem,bo w wielu materiałach o tej ramce jest,że ma stałe przełożenie
a o geo nie ma nic.

https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów 

-
- Kontakt:
Szczerze? Mocno słaby wybór. Po pierwsze, Kona to Kona, bez rewelacji. 66tki, na dodatek rcv także przeciętne, gdzie z tym do dh. Reszta sprzętu niezła, lub także przeciętna. Mogłeś trafić zdecydowanie lepiej ;]
Podłącze sie troche do tematu. W lato kupiłem nową kone stink 09 za 5800zł czy był to dobry wybór czy mogłem kupić coś lepszego? Bardziej jerzdzę w DH niż w FR. Mam dożywotnią gwarancje na rame.
S: Deemax Ultimate, Fox 40 2011
-
- Kontakt:
jeździłem na świeżutkim stinkaczu i nie podobalo mi się. nie wiem czy to przez awersję do kony, czy naprawdę jest tak słabo ;]Spaced pisze:randy-rockstiff troche to offtop ale stinkacze od nowszych roczników poprawiona geometrie maja bardzo i nie sa takimi złymi ramami.
S: Deemax Ultimate, Fox 40 2011