[Konewka] - Giant DH Comp + 888 RCV

Szymon_331
Kontakt:

Post autor: Szymon_331 »

Mam ramkę która wygląda w sumie identycznie (pomijając kolor) a nazywa się Giant DH team. Czy to jest to samo czy coś pomyliłem? Co do samego roweru to naprawdę zacna maszyna. Jakby idealnie stworzona do Downhillu.
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

Szymon_331 pisze:
Mam ramkę która wygląda w sumie identycznie (pomijając kolor) a nazywa się Giant DH team. Czy to jest to samo czy coś pomyliłem?
DH Team od DH Comp-a różnił się damperem i kolorem malowania.
W praktyce poza kolorem nie różnią się niczym, bo wszystkie śmigały na Swingerach 6way.
Moim skromnym zdaniem Team miał ładniejsze niebieskie malowanie;)

W modelu 2005 (?) zmienili górna rurę i dali damper z zbiorniczkiem na kablu (pozwoliło to na dostęp do regulacji).
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

snizy tak, od 2005 rura górna była gięta - a damper był na przewodzie.

Warto nadmienić, że Team od 2004 roku był niebieski. Wczesniej był czarny z żółtymi "motywami" sponsorskimi i damperem RockShox'a, a jeszcze wcześniej rama była biała. O ile sie nie myle to wyszła równolegle z zakończeniem produkcji ATX DH One/Two (2001/2002), a po roku zostało w niej przeprojektowane zawieszenie i "udoskonalone" - gdyż wcześniej sypały sie łożyska i tuleje - co z resztą dalej jest słabym pkt tej ramy.
www.feel-free.pl
Szymon_331
Kontakt:

Post autor: Szymon_331 »

Dzięki za konkretne odpowiedzi. Tak na marginesie, mam właśnie tą czarną z żółtymi motywami. (człowiek zawsze się dowie czegoś ciekawego o historii swojej ramy ; )
iimacko
Kontakt:

Post autor: iimacko »

snizy jeszcze trzeba dodać ze rocznik mial juz tyl na piaste 12x150 a nie jak to było wcześniej 12x135
yasiuuu
Kontakt:

iimacko racja, 2005 miało już 12x150.

Tak podsumowując to chyba jedna z niewielu ram "klasyków", która ostała się bez większej ingerencji projektantów w "coroczne zmiany".

np. taki Turner DHR co roku miał zmieniany jakiś detal - aż w końcu porównując rocznik 2001 do 2008/9 jest to zupełnie inna rama... a poczciwy Giant nie zmienił się właściwie w ogole (jesli chodzi o zawiechę i design) - wiadomo, że w drodze "ewolucji" została rama ulepszona, ale poza górną rura od 2005 drastycznych różnic nie widać...
www.feel-free.pl
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

iimacko pisze:snizy jeszcze trzeba dodać ze rocznik mial juz tyl na piaste 12x150 a nie jak to było wcześniej 12x135
bardzo dobra uwaga iimacko

pragnę jeszcze przypomnieć że koło montowane pod oś12x135 nie było symetryczne!!
warto o tym pamiętać jak się składa nowe kółka do Giant-a DH (ja miałem ten problem)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

yasiuuu gianta troche krócej produkowali ;) Na przestrzeni 2-3 lat w dhrce tez wielkich zmian nie było, a 07 i 09 to własciwie to samo ;)
yasiuuu
Kontakt:

Spaced owszem, produkowano krócej. Chodzi mi o to, że w zbliżonym czasie weszły do sprzedaży dwa jednozawiasy (DH Team/Comp i DHR). I od tamtego czasu (do końca produkcji Gianta) nie zostało w Giancie wiele zmienione (generalnie tylko stylistyka i rozmiar piasty), a w DHR rozmiar piasty z 10x135 na 12x150, pozniej cała konstrukcja została przeprojektowana - od 2003 kiedy weszła sztywna ośka zaczęły się sypać wahacze, potem znowu coś pozmieniali, nakombinowali i chcieli dogonić "panujące trendy" przerabiając "protoplaste z 2000/2001 roku. Owszem, rama udana - ale poza systemem zawieszenia nie ma wiele wspolnego z pierwszymi DHR'ami. Giant po prostu odpuścił wyścig szczurów i wprowadził ramki z Maestro.

Nasuwa mi się pytanie co by było, gdyby dalej Giant klepał system zawiechy z DH Teama, badz nie wycofał go z sprzedaży. Pamiętam jak po zakończeniu produkcji ludzie jeszcze sie tłukli o te ramy i z przymrużeniem oka patrzyli na Glory.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

yasiuuu ale co za róznica czy giant zmienił nazwe, a turner nie? dhrem tez nowy rower z dw linkiem bedzie ;) Jakosc i problemy turnerów 03-05 nie ma wpływu na to czy zmieniali czy nie, a ze zmieniali to troche dobrze skoro byly problemy ;)
yasiuuu
Kontakt:

Spaced albo ja nie rozumiem Twojej wypowiedzi, albo Ty nie zrozumiałeś mojej;]

Nie chodzi mi o żadne zmiany nazwy, tylko o to, ze Giant przez cały okres wytwarzania DH Teama zachował "ciągłość projektu" bez żadnych zmian w zawieszeniu, a Turner w tym czasie przerobił całą ramę... tyle.

Wniosek: Giant problemów nie miał, Turner problemy miał - tak łopatologicznie (już abstrahując od tego czy giant wypuścił poźniej Glorke, a Turner dalej klepał stary pomysł) :]
www.feel-free.pl
ODPOWIEDZ