Junior T 05/04, tłumiki SSVF vs HCSF

Metru
Kontakt:

Junior T 05/04, tłumiki SSVF vs HCSF

Post autor: Metru »

Siemanko.

Chciałbym was zapytac o rade dotycząca kupna amorka. Otóż mam 2 oferty dotyczące amorków, dokładniej Juniorka 2004 i 2005 04 kosztuje ok.650 a 05 750zł. W tych amortyzatorach są tłumiki SSVF. Możecie mi troszeczkę oświetlić proces działania tych tłumików ? wgl opłaca się kupić taki amortyzator do ramy ze skokie 203mm w systemie FSR ? Dodam, że chcę je włozyć do big hita.

Dzięki z góry :)
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

co to jest HCSF?
3,143k4r2 pisze:SSVF - Speed Sensitive Valve Floating
Tłumik SSVF jest rozwinięciem technologii SSVF. Tka jak SSV wykonany jest z termoplastycznego wysokoudarowego tworzywa. Pozwala jednak regulować wartość tłumienia pokrętłem umieszczonym na zewnątrz. Ale ważniejszą różnicą jest to, że zawór tłumiący nie jest prostym otworem, ale aktywuje go sprężyna. Dzięki niej, gdy prędkość przepływu oleju przez zawór jest mała, otwór jest stosunkowo duży, a tłumienie słabsze. Kiedy prędkość z jaką przemieszcza się olej rośnie, zawór zamyka się zwiększając w pewnym stopniu siłę tłumienia. To dlatego widelec jest bardziej czuły na małych nierównościach, automatycznie - przy szybszej jeździe w zadowalającym stopniu tłumi szybkość z jaką widelec się prostuje.

HSCV - High Speed Compresion Valve
Najbardziej wyrafinowany tłumik w rodzinie Marzocchi to HSCV. To już nie jest tylko system otworków, przez które przeciska się olej. Stanowi nierozbieralny, sprasowany fabrycznie, metalowy kartusz uszczelniany o-ringami. Jego wnętrze skrywa wyrafinowany system cieniutkich blaszek, które w zależności od prędkości i kierunku przepływu oleju, a także stopnia ugięcia widelca regulują siłę tłumienia. Siła tłumienia płynnie zmienia się. Jest niewielka kiedy widelec pod wpływem małych nierówności szybko ugina się w początkowej fazie skoku. Pozwala jednak na błyskawiczne rozprężenie się widelca po to, by w razie nagłego potężnego ugięcia wykorzystać pełnię skoku. Siła tłumienia powrotu i kompresji rośnie gdy widelec ugina się wolno w połowie wartości skoku maksymalnego. Kiedy jednak prędkość uginania się rośnie, wartość tłumienia powrotu wzrasta zmniejszając siłę tłumienia kompresji, żeby bardziej gładko pochłonąć nierówność. Przy wysokiej prędkości uginania się wzrasta, a widelec cały czas ugina się grożąc dobiciem, blaszki zaworu automatycznie zwiększają siłę tłumienia kompresji żeby temu zapobiec. To prawdziwy mechaniczno-hydrauliczny komputer analizujący sytuację i dopasowujący do niej działanie tłumika.
Driver
Kontakt:

Post autor: Driver »

jak do big hita to zdecydowanie hscf :mrgreen:
Pure Freeride
dragstar
Kontakt:

Post autor: dragstar »

O ile się nie myle to żaden junior nie ma tłumników HSCV tylko SSVF :)
http://szewa007.pinkbike.com/
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

Elo, amor z ssfv całkiem nieźle chodzi jedyna wada to że prościej go dobić niż w przypadku hscv, ja ujeżdżam w bh z przodu 888 rc z tylu vanilla rc i myślę ze to idealne zestawienie z juniorkiem też będzie cacy
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

Nie ma porównania między ssvf a hscf . Jak możesz to dozbieraj do czegoś z hscv jeśli mowa o marzocchi.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Ale Juniory poza 2003 mają SSV, nie SSVF.
Super T do 2003 mają 2x HSCV, 2004 ma SSVF i HSCV, potem to były jakieś oemy z SSVF i 2007 ma RV albo RCV.
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

jesli nie chcesz bawic sie w koszty to mozesz kupic sobie Marzocchi Super T. wyglada jak samo jak Junior T ale w srodku ma 2 x hscv. skok ten sam czyli 170mm. roznia sie tlumikami.

polecam modele z 2003 roku

roczniki Juniora i Super T pozyzej 2003 inie sa na teflonie tylko na anodzie.
anoda zamiast teflonu = firma schodzi na psy.

posiadam sr suntour i jest on na anodzie. po 2 sezonach nie ma juz anody. wiadomo ze marzocchi to nie sr suntour ale jasne jest to ze firma schodzi na psy bo juz nie chca produkowac goleni na teflonie tylko leca na tania masowke. kiedys bylo made in Italy teraz mamy made in male zolte chinskie raczki.

made in china kojarzy mi sie z tandeta.

ceny Junior T i Super T z 2003 to ok. 700 - 750pln

rozejrzyj sie co oferuja na rynku. czasami wyrwiesz Shivera za ok. 1000pln. Shiver tez ma 2 x hscv i 190mm skoku wiec jest OK. nie bedzie nowy ale da rade wyrwac starszy rocznik produkowany we wloszech.

Nowe Marzocchi na teflonie nie trafisz. Teraz firma wspiera nam chinski przemysl
Jesli teflon to szukaj Rock Shock lub Manitou do DH

pozdrawiam
ROTFL .
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

brutal_power sry ale co ty pieprzysz? Co ma to wspolnego czy sprzet robia tajwanczycy? Małe zolte rączki? Uwazasz, ze sa niezdolni do wykonywania produktów jakiejs jakosci bo im kolor skóry przeszkadza? Zobaczyłbys w jakiej jakosci niektóre rzeczy na tajwanie potrafia produkowac to bys sie niezle zdziwił. Zwłaszcza czerpanie inspiracji z suntoura, który jest gównianej jakosci bo jest tani, a wiec metody produkcji również musiały byc tanie. Marz po przeniesieniu na tajwan miał 1 wadliwa serie, a ludzie zakladaja, ze jakosc do konca swiata bedzie do dupy. Jakos o wadliwych modelach 09 duzo słychac nie było...

A co do ssv a hscv to ssv - dobre jest na parkingu i miekkie ale korzeni/kamieni po sobie i amor dziczeje. Do tego mniej stabilnosci niz hscv oferuje, a hscv stabilne jakos kosmicznie nie jest. A junior 05 za 750zł to bezsens. Kup lepiej domaina i sie jaraj.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

troyo pisze:ROTFL .
Dołączam się do komentarza, pozdrawiam :D

brutal_power pisze:polecam modele z 2003 roku
Z tego co mi wiadomo super t było tylko w tym roczniku.
brutal_power pisze:roczniki Juniora i Super T pozyzej 2003 inie sa na teflonie tylko na anodzie.
anoda zamiast teflonu = firma schodzi na psy.
Jak marzocchi w 2004-2007 zeszło na psy to pozdro :)
brutal_power pisze:made in china kojarzy mi sie z tandeta.
A made in Tainwan z czym Ci się kojarzy? Bo tam są produkowane nowe marzocchi.

brutal_power pisze:Nowe Marzocchi na teflonie nie trafisz. Teraz firma wspiera nam chinski przemysl
Jesli teflon to szukaj Rock Shock lub Manitou do DH
Hahaha wykryłeś chiński spisek! Yakuza w Marzocchi :twisted: Już się boję, że niedługo zobaczę temat "jaki amortyzator z teflonem na lagach polecacie"
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

GgG, Super T było robione na pewno od 2001 do 2007, nie wiem jak z innymi latami, to raz.
Made in China = made in Taiwan, to dwa.
Yakuza = Japan =/= China, to trzy...
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

GgG super t było i 2004 z jednym tlumikiem hscv, a ostatnie super T(2007 chyba ) = junior 185mm skoku, na ssv

brutal_power czarne i złote golenie marzochi różnią się tylko kolorem, i to i to to twarda anoda, nie do zdarcia praktycznie ( żebyś nie mylił ze zwykłym anodowaniem jak w twoim duro) Jedynynie z150fr miało coś na kształt zwykłej anody i sie troche wycierało, ale dalej to super amor, a nie szmelc jak duro.

Do wyboru masz teraz jeszcze golenie niklowane w marzochu, o czym warto wspomnieć ;)

Co do cen, ja juniora 2004 w bardzo dobrym stanie sprzedałem za 600zł albo 650zł całkiem niedawno. I to jest standardowa cena za taki sprzęt. Super t minimalnie wiecej.
Junior/super t 2003 ma sporą wadę - brak regulowanej dolnej półki, dlatego ja jednak bym wolał 2004 i dobre kąty.
Las3k_91 Ldz pisze:Made in China = made in Taiwan
i tak i nie, kraj niby ten, jakość różna. Zwłaszcza gdy ma sie swoją fabrykę i robi sprzęt wyższej klasy. Dla mnie Marzoch był jest i będzie dobry, jak nie najlepszy do grawitacji w klasie sprzętów za rozsądną cenę (czyli nie jakis bos, ava)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Chodziło mi o to, że tylko w 2003 były super t z dwoma tłumikami hscv? Jeśli jednak znowu się mylę to sorki :)

Las3k_91 Ldz Z tą yakuz'a specjalnie napisałem, zdaję sobie sprawę, jakie jest jej pochodzenie. A co do tego, że Chiny to Tajwan to też masz rację, ale troszkę można się tutaj posprzeczać :) Sprawdziłem dokładnie na wikipedii i znalazłem takie coś:

Obecnie dwa państwa uznają się za prawowitych depozytariuszy chińskiej państwowości:

* Chiny Chińska Republika Ludowa czyli Chiny kontynentalne
* Tajwan Republika Chińska na Tajwanie, inaczej Tajwan lub Chińskie Tajpej
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

GgG, 2002 miał 2x HSCV, ale za to golenie 30mm.
SeraaX, SSV jednak się trochę różni od RCV.

Może nie do końca z tym Tajwanem, ale to ciągle bardziej Chiny niż cokolwiek innego.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

GgG Yakuza jest japońska ;) Zreszta co na to włoska mafia ? ;)

Las3k_91 Ldz ale patrzmy na to z pktu widzenia produkcji bików, nie polityki ;)
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Las3k_91 Ldza nie RV, czyli ssv z regulacją powrotu jak w drop offie? to chyba nie miało kompresji
co nie zmienia faktu że do HSCV temu znacznie dalej ;)
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

SeraaX, RV miało tylko powrót, RCV powrót i kompresję. RV to OEM, RCV to wersja sklepowa. Oba miały Air Assist w obu lagach i po 185mm. Marzocchi pisze, że te tłumiki to znaczące rozwinięcie SSVF :wink:
A od siebie dodam, że działa toto lepiej niż Junior, dużo lepiej niż Drop Off, ale do HSCV dużo brakuje. Zresztą chyba wszyscy to wiedzą.
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

GgGW chinach jest triada nie yakuza ;p
A ja mimo wszystko się ciesze że mój bomber made in italy ;)
ODPOWIEDZ