Wymiana napedu

wieloryb26
Kontakt:

Wymiana napedu

Post autor: wieloryb26 »

Czolem wszystkim, zakladam ten watek, gdyz:
#1 zalozylem z przodu i jedna tarcze + napinacz i kasete 9 BLAD, to nie moglo dzialac, ale dowiedzialem sie o tym dopiero po fakcie, jedna tarcza z przodu nie obskoczy 9 z tylu :/
#2 jak cos mi zgrzytalo w ww. konfiguracji myslalem, ze to wina lancucha, wiec go wymienilem BLAD, jak wymieniac to caly naped a nie po kawalku.

Obecnie chce zrobic wszystko porzadnie, zebym juz nie musial w rower wiecej kasy ladowac i zebym w koncu mogl posmigac, bo pogoda jaka jest kazy widzi a ja sie wkurzam ze mam zdupiony sprzet. Zatem mam kilka pytan odnosnie wymiany:
I) Bardziej oplaca mi sie kupic nowa korbe, czy dokupic 2 blaty do tej co mam (najmniejszy mam zdjety, nieuzywany, sredni oddalem kumplowi, na duzym smigalem) Kobra: Truvativ hussefelt.
II) Czy wymieniac sobie tez koleczka tylnej przerzutki, czy moga zostac te co sa?
III) Na przod kupic sobie przerzutke srama, czy shimano? Manetke mam shimano, wspolpracowalaby z przerzutka Sram'a, jesli na taka bym sie zdecydowal?
Jesli sa jeszcze jakies ogolne zasady wymiany napedu ktorych nie wymienilem a ktore sa istotne dla poprawnego funkcjonowania bike'a prosze o info.

Z gory dzieki wszyskim za pomoc :D

PS. Mam nadzieje, ze w miare szybko uzyskam pomoc, bo mnie piana bierze jak widze debili co spaceruja po sciezkach rowerowych a ja nie moge ich "Nawrocic" :>
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

wieloryb26 pisze:jedna tarcza z przodu nie obskoczy 9 z tylu :/
Dlaczego ? To normalne... Zrób zdjęcie z tyłu od strony kasety w kierunku blatu, zobaczymy jaką masz linie łańcucha. Może kaseta jest już do wyrzucenia, jaki teraz masz set

Kółeczka warto jeśli masz zwykłe na ślizgach wymienić na takie z łożyskami maszynowymi
Noldorek
Kontakt:

Post autor: Noldorek »

wieloryb26 po pierwsze w czym śmigasz :)?? bo jeśli DH to jeden blat starcza, i naprawdę często korzystasz z największych koronek w kasecie??
Jeśli rower jest bardziej FR/enduro można pomyśleć o 2 blatach, ale tez jaki masz blat...może wystarczy bardziej uniwersalny 36z/38z/40z, to zależy czego sam oczekujesz.
W sumie masz nową kasetę...i łańcuch, ale jakie to są konkretnie?? czy to gra razem??

Ad. ll, po co wymieniać kółeczka?? chyba że są zużyte czy się rozpadły??
Ad. lll, shimano działa z shimano (2:1), sram działa z sram-em(1:1). Obie firmy mają też w ofercie manetki działające w systemie drugiej.
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6438250
Wszystko na sprzedaż
uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

#1 - piszesz, że jeździsz na dużej tarczy (42? 44?). Wniosek jest taki, że przełożenie 42/32 jest już pod ekstremalnym przekosem. Powinno działac, ale kosztem przyspieszonego zużycia łańcucha. Jeżeli chcesz napęd 1x9, to w rachubę wchodzi tylko środkowa tarcza korby. Spróbuj wstawic tę koronkę którą masz na miejsce środkowej. Ale uwaga - prawdopodobnie nie zadziała ;). Max co w większości ram MTB można wstawic na środkową pozycję w korbie to 38 lub czaaaasem 40 zębów.

#2 - stary łańcuch na nowej kasecie (oraz vice-versa) ma tendencję do chrzęszczenia. Tak samo chrzęszczą duże przekosy.

I) na początek spróbuj wstawic blat na środkową pozycję w korbie. Jak się nie da, to wstaw tam inną (mniejszą) koronkę. Może byc z bylejakiej korby, lub dedykowane dartmóry i inne takie tam.

II) po kiego wuja? Działa?

III) ładniejszą, która pasuje Ci do budżetu. Sram wymaga manetki srama. Siemano wymaga manetki siemano.

Napęd wymieniamy tak:
Kaseta + łańcuch. Jeżeli skacze na korbie to koronkę korby. Kółeczka przerzuty wtedy kiedy gdy już przerzutka gubi indeks, a nie jest to wina luzów/pancerzy.
wieloryb26
Kontakt:

SegatiV pisze:Kółeczka warto jeśli masz zwykłe na ślizgach wymienić na takie z łożyskami maszynowymi
A jest odczuwalna roznica w jezdzie? Cos one daja ?

SegatiV pisze:Może kaseta jest już do wyrzucenia, jaki teraz masz set
akurat kaseta wmiare nowa, wymieniana w zeszlym sezonie. Kaseta + lancuch +przerzutka - Deore
Noldorek pisze:wieloryb26 po pierwsze w czym śmigasz Smile??
Pierwotnie zakladalem, ze bede popierdalal w DH, na dirtach robil 360-ki z palcem w nosie a do domu wracal wheelie, ale rzeczywistosc okazala sie ciut inna :mrgreen: i poki co styknie mi jak wheelie, manuala i bunny'ego opanuje do perfekt, jakis downstair od czasu do czasu a z czasem sie zobaczy. W gre wchodzi jeszcze teren, ale nic specjalnego lekkie/srednie zjazdy itp.

Fotki zamieszczone tutaj http://rapidshare.com/files/215272381/Rowerek.rar.html o takie chodzilo??

PZDRRRRRR :]
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

NIe pojawiają się luzy, kółeczka lżej się kręcą łatwiejszy serwis.

Zmień koronkę,. na tą po środku, wsadz tam 38z bardzo uniwersalny rozmiar. Z napiszaczem po prostu blat jest za bardzo wysunięty do zewnątrz.
Noldorek
Kontakt:

Post autor: Noldorek »

SegatiV ma racje, daj 38z na miejsce środkowej zębatki ustaw napinacz i będzie grało :) ew, kup tą zębatkę i daj to na serwis, za rozsądną cenę zrobią to dobrze.

P.S. w naszym języku ojczystym występuje " ł" pomijając inne zapomniane przez internet, polecam mozille, dzięki niej sam się nie uwsteczniam.
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6438250
Wszystko na sprzedaż
wieloryb26
Kontakt:

AND THE WINNER IIIIIIIISSSSSSSSS :
blat zostal, kaseta i lancuch tez, manetka poszla do wymiany. Obecnie jes prawie perfekto, niestety przerzutka zaliczyla niejeden murek, slupek, glebe itp itd i jest ciut przekoszona :/ Czasem cos mi przeskakuje w kasecie, im mniejsza koronka tym czesciej, ale z tym chyba nie da sie nic zrobic :/
wieloryb26
Kontakt:

Niestety moj sprzet konsekwentnie odmawia wspolpracy. Od kiedy skonczylem go skladac, co jakis czas musze cos zmienic, wymienic bo cos nie gra, a to amor bo peknie, a to korba, bo nie wiedzialem jak poprawnie napinacz zalozyc i ja sciagalem kilka razy niepotrzebnie :/, a to cos w napedzie, wymienilem sam lancuch a kaseta zostala stara i jak tylko cos wymienie to sobie mysle no dobra teraz jest cacy i nie bede musial wiecej kasy w bajka ladowac, mozna reszte przeznaczyc na bro :]. Oczywiscie jest dokladnie odwrotnie :/ Czy tylko ja tak mam ? A wracajac do sedna, po przelozeniu blatu na srodek i wymianie przerzutki powinno byc cacy. Tylko jeszcze trzeba odpowiednia wybrac, myslita, ze ta: http://allegro.pl/item898307025_przerzu ... _2009.html sie nada?? Niby koles pisze, ze nadaje się idealnie również do dualu ale wiadoo jak to jest ze sprzedawcami. Dodam, ze nie jezdze (na razie) ani dh ani 4x ani nic podobnego. Poki co ograniczam sie do nauki wheelie, manuala, bunny'ego tez musze troche podciagnac i ogolnie nic wielkiego, glownie przejazdzki po miescie i usuwanie tlumokow ze sciezek rowerowych. ]:-> Sporadycznie jak trafi sie okazja jakis las czy cus takiego. Wracajac do tematu niestety nie dysponuje zbyt wielkim budzetem i jesli przerzutka, do ktorej link podalem sie nie nadaje to prosilbym o inne propozycje w cenie do ok 100 zl.

PS. Kaseta i manetka to deore 9-ka.

PSII. Wyzej oczywiscie mialo byc: "jakis las" i "dysponuje" a nie "jakis lac" i "dyzponuje".
Pozdrower :]
akSiorek
Kontakt:

Post autor: akSiorek »

wieloryb26 jest taka opcja jak edytuj posta.

W tej cenie sora będzie najlepszym wyjściem.
wieloryb26
Kontakt:

akSiorek pisze:
wieloryb26 jest taka opcja jak edytuj posta.
Zazwyczaj tak robilem, ale teraz poznawo bylo a ten "przycisk" do edycji maly jest i stad drugi post.

A moze jest cos niewiele (20-30 zl) drozszego co tez bedzie dzialalo z kaseta i manetka deore na 9 a bedzie lepszej jakosci (Tiagra, 105-ka)??
wieloryb26
Kontakt:

To moze napisze inaczej, ile wiecej musialbym wydac, zeby miec pasujaca do mojego sprzeta przerzutke i zeby byla mocniejsza/lepsza od deorki/sory ??

PS. wiem, wiem, edycja posta, ale z tego co wiem przy edycji posta nie zmienia sie data ostatniego wpisu a mi bardzo zalezy, zeby zaczac w koncu smigac, bo mi sie serce kraje jak na zewnatrz 8 stopni i w miare sucho a ja musze busem popierdzielac zamiast na biku :/
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

Szukaj 105-mam i moge spokojnie polecic, badz Tiagra ale to juz jest troche drozsza przerzutka.
Ja rok temu kupilem uzywke za 40zł (105) i caly czas smiga bez luzu; ] Lepiej dolozyc do 105/Tiagra niz kupic najtansza Sore. Teraz moze nie katujesz ale za jakis czas zaczniesz wiec lepiej miec juz lepszy sprzet.
Ile musisz wydac, to zalezy od tego po ile znajdziesz.. na allegro czy w sklepach rowerowych.
A co do tego ze Ci przeszkakuje lancuch, to wina przerzutki, badz zuzytej kasety;)
wieloryb26
Kontakt:

Ktora bedzie lepsza Tiagra czy 105-ka ?? Patrzylem na strone shimano i poza tym, ze w jednej z nich wydaje mi sie, ze jest krotszy wozek nie zauwazylem zadnych roznic :/
wieloryb26
Kontakt:

Sorki za posta pod postem, ale jak najszybciej chce w koncu zrobic sprzeta i pojezdzic a po edycji wczesniejszej wiadomosci temat nie przesuwa sie w gore :/
ODPOWIEDZ