Podatek na kościół - WTF?
Podatek na kościół - WTF?
http://www.mmwroclaw.pl/8272/2010/3/1/s ... na-kosciol
musze przyznać że pierwsze słyszę o takim podatku :o co o tym sądzicie?
musze przyznać że pierwsze słyszę o takim podatku :o co o tym sądzicie?
KFP to nie wiedizales, ze z kasy panstwa idzie na koscioły etc? Tez mi nowość. Kościół u nas w kraju zawsze był preferencyjnie traktowany i pełna geba swieckim krajem nie jestesmy. Swoja droga ciekawy jestem czy własnie dla forsy z taka determinacją kosciół blokuje apostazje (bo bez tego jak byles chszczony figurujesz jako wierzący w statystykach) - sam jestem swiadkiem na procesie koło 2 lat... Powinno to teoretycznie koło 2 miechów trwac.
Ale na prawdę was tak to dziwi? U nas każdy w dupie ma ten kraj, chodzi im tylko o elektorat, kto ktokolwiek by wyszedł z inicjatywą opodatkowania kościołów w Polsze to by go zaraz objechali i wyrzucili z partii, a ci ludzie muszą napchać swoje portfele niezbyt ciężką pracą. Póki nie zmieni się podejście do polityki w tym kraju, to nic się nie zmieni. Dalej będą za darmo oddawać ziemię kościołom i pakować miliardy w j*ana piłkę nożną(na to jestem wyjątkowo uczulony..), bo wybudowanie stadionu za 1.5 mld w miasteczku daje partii i prezydentowi miasta kilkadziesiąt tysięcy głosów. Co z tego, że nigdy 35 tyś miejsc nie zostanie zapełnionych jeśli na mecz przychodzi 10 tyś osób i koszty utrzymania będą kilkakrotnie przekraczały zyski. Sorry za ot o piłce, ale jak ja widzę, że miasto ( Szczecin ) z 5mln na sport, na piłkę nożną przekazuje 90% to na prawdę ch*j mnie strzela.
[b] Monkeyman [/b]
Spaced hhehehe, oni Ci pewnie nie wierza ze Ty nie wierzysz ;p
rzad jest zajety takimi pierdolami typu religia, w/w pilka nozna, euro, lustracje, coraz to nowe afery - a po co to wszystko? zeby odwrocic uwage motlochu od powaznych spraw ktorymi trzeba sie zajac.
Wjtk dobrze prawi :P
Po zimie wyskoczyly w Krakowie (mysle ze w calej polsce) takie dziury ze codziennie prawie urywam kola, rozpieprzam zawieszenie itp i co? nic sie z nimi nie dzieje, fundusz na remonty drog zostal po czesci wykorzystany na odsniezanie w zimie, czemu w polsce rezygnuje sie z najwazniejszych rzeczy na rzecz ******* (takich jak kosciol)?
no coz: "srodek europy, w rekach - idioty".
rzad jest zajety takimi pierdolami typu religia, w/w pilka nozna, euro, lustracje, coraz to nowe afery - a po co to wszystko? zeby odwrocic uwage motlochu od powaznych spraw ktorymi trzeba sie zajac.
Wjtk dobrze prawi :P
Po zimie wyskoczyly w Krakowie (mysle ze w calej polsce) takie dziury ze codziennie prawie urywam kola, rozpieprzam zawieszenie itp i co? nic sie z nimi nie dzieje, fundusz na remonty drog zostal po czesci wykorzystany na odsniezanie w zimie, czemu w polsce rezygnuje sie z najwazniejszych rzeczy na rzecz ******* (takich jak kosciol)?
no coz: "srodek europy, w rekach - idioty".
-
- Kontakt:
No albo co ostatnio było ciągle w wiadomościach o tej "Aferze Hazardowej" takie tam bydło robili że rozwolnienia można dostać
Dobrze mówicie że zamiast ważnymi sprawami się zająć to takimi właśnie głupotami...
O kościele to można pisać bez końca bo ile w tym prawdy jest wszystkim??
Ojciec Rydzyk opowie....

Dobrze mówicie że zamiast ważnymi sprawami się zająć to takimi właśnie głupotami...
O kościele to można pisać bez końca bo ile w tym prawdy jest wszystkim??
Ojciec Rydzyk opowie....

...?
Pozwolę sobie zacytować pewny komentarz
System niemiecki też w moim odczuciu nie jest sprawiedliwy, bo wynikają z tego takie kwiatki jak owych 20 ateistów- być może u naszych zachodnich sąsiadów taki system działa jako tako, o tyle mam wrażenie że w Polsce do płacenia nie byłoby nikogo a chętnych po ślub, chrzciny, pogrzeby czy chociażby rozgrzeszenie na pęczki. Moim skromnym zdaniem to Kościół powinien SAM we własnym zakresie dbać o swoje finanse, skoro KRK jest tak ważny dla społeczeństwa, to powinien utrzymywać się z datków (dowolnych lub nawet z wytyczonego cennika). Podobnie szkoły, szpitale i emerytury- każdy powinien sam o siebie zadbać- oczywiście po obcięciu podatków, które moim zdaniem powinny iść na wojsko,policję, straż pożarną, drogi i na faktycznie niezbędne urzędy- taka mała dygresja.system finansowania różnych instytucji z publicznych pieniędzy jest bardzo niedoskonały. Bo np. ktoś w podatku płaci na uczelnie wyższe, a nie zawsze 'jego' dziecko lub on sam idzie na studia- czyli tym samym finansuje naukę innych. Podobnie jest z innymi rzeczami, jak chociażby kościołem. To tylko pokazuje jak bardzo trzeba zreformować ten system aby było względnie sprawiedliwie ( o ile w ogóle ma być sprawiedliwie). Forma protestu tej pani jest dość radykalna, ale co miała zrobić- próbowała zwyczajnie załatwić sprawę(pisząc pisma) ale na nic się to zdało, więc inaczej próbuje zwrócić uwagę na ten problem.
Dość przygnębiające jest zakończenie artykułu, ponieważ wynika z niego, że my, zwykli ludzie po prostu mamy potulnie pracować i płacić podatki, bez wpływu na cokolwiek....
-
- Kontakt:
04dw dokladnie.
Kazdy powinien placic podatki na to z czego korzysta, a nie wszystko do jednego wora.
Nie korzystam ze sluzby zdrowia? nie place, ale wtedy musze sie z tym liczyc ze w razie jakiegos wypadku jestem zdany tylko na siebie. Podobnie z uczelniami, drogami, emeryturami, rentami, itp itd. Taki system podatkowy bylby sprawiedliwy jasny i prosty do ogarniecia. W tym momencie jestesmy okradani, kupujac byle jaka rzecz jest ona kilkukrotnie opodatkowana, to jest sprawiedliwosc? gdzie tu demokracja? o wolnosci nie wspomne. Jakby polityka kazdego panstwa wygladala tak sprawiedliwie to czy wojsko, policja, i inne sluzby demokratycznego przymusu byly by potrzebne? oczywiscie ze nie.
A kosciol jako niezalezna i niezwiazana z panstwem (taaa) instytucja powinien utrzymywac sie z tego co daja wierzacy, a nie z tego co jest wyszarpywane podatnikom.
ehh. utopia.
Kazdy powinien placic podatki na to z czego korzysta, a nie wszystko do jednego wora.
Nie korzystam ze sluzby zdrowia? nie place, ale wtedy musze sie z tym liczyc ze w razie jakiegos wypadku jestem zdany tylko na siebie. Podobnie z uczelniami, drogami, emeryturami, rentami, itp itd. Taki system podatkowy bylby sprawiedliwy jasny i prosty do ogarniecia. W tym momencie jestesmy okradani, kupujac byle jaka rzecz jest ona kilkukrotnie opodatkowana, to jest sprawiedliwosc? gdzie tu demokracja? o wolnosci nie wspomne. Jakby polityka kazdego panstwa wygladala tak sprawiedliwie to czy wojsko, policja, i inne sluzby demokratycznego przymusu byly by potrzebne? oczywiscie ze nie.
A kosciol jako niezalezna i niezwiazana z panstwem (taaa) instytucja powinien utrzymywac sie z tego co daja wierzacy, a nie z tego co jest wyszarpywane podatnikom.
ehh. utopia.
jordie zdaje sobie z tego sprawe, tylko szkoda ze w wolnosc obywateli wpycha sie panstwo. To wlasnie bylaby wolnosc wyboru, a nie wolny wybor (z posrod gowien ktore ktos inny juz wybral).
A co do obecnego wizerunku polski, to wlasnie kosciol katolicki sie do tego przyczynil, do naszej zasciankowosci. jedna noga w europie a druga gleboko w gownie.
A co do obecnego wizerunku polski, to wlasnie kosciol katolicki sie do tego przyczynil, do naszej zasciankowosci. jedna noga w europie a druga gleboko w gownie.
Lisek-Tm
Masz na mysli, ze maja tam prywatna slużbe zdrowia? Przed wyborami reformy chciało 56% amerykanów, teraz troche mniej bo republikanie nakrecili spirale. Pod wzgledem poziomu zdrowia amerykanie sa 76 na swiecie i nawet przy utrzymaniu obecnej słuzby zdrowia w przeciagu 20 lat wydatki na nia moga w us wyniesc do 40% budżetu...
Problem jest taki, ze nieregulowany rynek niestety prowadzi do nadużyć. Też byłem fanem ale patrzac na na prawde neliberalne eksperymenty troche mi sie odechciewa.
Masz na mysli, ze maja tam prywatna slużbe zdrowia? Przed wyborami reformy chciało 56% amerykanów, teraz troche mniej bo republikanie nakrecili spirale. Pod wzgledem poziomu zdrowia amerykanie sa 76 na swiecie i nawet przy utrzymaniu obecnej słuzby zdrowia w przeciagu 20 lat wydatki na nia moga w us wyniesc do 40% budżetu...
Problem jest taki, ze nieregulowany rynek niestety prowadzi do nadużyć. Też byłem fanem ale patrzac na na prawde neliberalne eksperymenty troche mi sie odechciewa.
agressor Keynes czasem przeginał pałke ale jego zwolennicy tak długo jak nie bawili sie w nadmiernie duze panstwo zapewniali duzo bardziej sensowny podział poziomu społecznego. Friedman sprawdza sie doskonale na wykresach ale juz mniej w praktyce. Zreszta z krajów o najwyzszym standardzie zycia tylko chyba singapur (pozostałe to szwajcaria, kanada, nowa zelandia, australia) ma na prawde wolnorynkowy system ale u nich to raczej wynika z kolektywnej mentalnosci w azji-południowo wschodniej (a dokladniej chinskiej bo singapur to głownie chinczycy).