Podatek na kościół - WTF?

KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

http://www.mmwroclaw.pl/8272/2010/3/1/s ... na-kosciol

musze przyznać że pierwsze słyszę o takim podatku :o co o tym sądzicie?
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

KFP to nie wiedizales, ze z kasy panstwa idzie na koscioły etc? Tez mi nowość. Kościół u nas w kraju zawsze był preferencyjnie traktowany i pełna geba swieckim krajem nie jestesmy. Swoja droga ciekawy jestem czy własnie dla forsy z taka determinacją kosciół blokuje apostazje (bo bez tego jak byles chszczony figurujesz jako wierzący w statystykach) - sam jestem swiadkiem na procesie koło 2 lat... Powinno to teoretycznie koło 2 miechów trwac.
Noldorek
Kontakt:

Post autor: Noldorek »

No...biorą...pełnymi garściami kasę...kiedyś słyszałem dobry tekst..."Chcesz się dorobić?? załóż własną religie"
Spaced 2 lata ?? co oni robią tyle czasu ??
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6438250
Wszystko na sprzedaż
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Spaced prawdopodobnie tam, jak to się mawia "sztuka to sztuka", nieważne czy wieży, czy nie, statystyki się liczą...

A kościół nie dość że finansowany przez państwo, to jest jedyną instytucją która jest nieopodatkowana...
Wjtk
Kontakt:

Post autor: Wjtk »

SegatiV I jeszcze przez 20-30 lat tak będzie, ale to się zmieni jak wymrą co poniektórzy.
[b] Monkeyman [/b]
Spaced
moderator
Kontakt:

Noldorek przeciągaja w papierach i licza ze sie znudzisz. Zły jestem bo sam bym sie wypisał, a mam troche wiecej tupetu.

SegatiV zeby tylko - z kraka do wadowic masz super luksus pociag, w warszawie gdzies ma powstawac megakosciół (panstwo sie dokladac miało).
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

w niemczech jest podatek od wiary 140 euro bodajże. Kiedyś 20 pracowników mojego ojca pojechało do niemiec pracować i musieli się zdeklarować czy są wierzącymi czy nie. I okazało się że z 95% katolickiego kraju przyjechała grupa 20 ateistów do pracy.
Wjtk
Kontakt:

Post autor: Wjtk »

Ale na prawdę was tak to dziwi? U nas każdy w dupie ma ten kraj, chodzi im tylko o elektorat, kto ktokolwiek by wyszedł z inicjatywą opodatkowania kościołów w Polsze to by go zaraz objechali i wyrzucili z partii, a ci ludzie muszą napchać swoje portfele niezbyt ciężką pracą. Póki nie zmieni się podejście do polityki w tym kraju, to nic się nie zmieni. Dalej będą za darmo oddawać ziemię kościołom i pakować miliardy w j*ana piłkę nożną(na to jestem wyjątkowo uczulony..), bo wybudowanie stadionu za 1.5 mld w miasteczku daje partii i prezydentowi miasta kilkadziesiąt tysięcy głosów. Co z tego, że nigdy 35 tyś miejsc nie zostanie zapełnionych jeśli na mecz przychodzi 10 tyś osób i koszty utrzymania będą kilkakrotnie przekraczały zyski. Sorry za ot o piłce, ale jak ja widzę, że miasto ( Szczecin ) z 5mln na sport, na piłkę nożną przekazuje 90% to na prawdę ch*j mnie strzela.
[b] Monkeyman [/b]
Spaced
moderator
Kontakt:

agressor w niemczech tez sie sporo osób jako niewierzacy deklaruje dzieki temu - przepis jest nawet niezły bo przynajmniej ludzie z koscioła odchodza i przez niepłacenie podatkutego masz apostazje z automatu.
Lisek-Tm
Kontakt:

Post autor: Lisek-Tm »

Spaced hhehehe, oni Ci pewnie nie wierza ze Ty nie wierzysz ;p
rzad jest zajety takimi pierdolami typu religia, w/w pilka nozna, euro, lustracje, coraz to nowe afery - a po co to wszystko? zeby odwrocic uwage motlochu od powaznych spraw ktorymi trzeba sie zajac.
Wjtk dobrze prawi :P

Po zimie wyskoczyly w Krakowie (mysle ze w calej polsce) takie dziury ze codziennie prawie urywam kola, rozpieprzam zawieszenie itp i co? nic sie z nimi nie dzieje, fundusz na remonty drog zostal po czesci wykorzystany na odsniezanie w zimie, czemu w polsce rezygnuje sie z najwazniejszych rzeczy na rzecz ******* (takich jak kosciol)?

no coz: "srodek europy, w rekach - idioty".
Szakal Boss
Kontakt:

Post autor: Szakal Boss »

No albo co ostatnio było ciągle w wiadomościach o tej "Aferze Hazardowej" takie tam bydło robili że rozwolnienia można dostać :roll:
Dobrze mówicie że zamiast ważnymi sprawami się zająć to takimi właśnie głupotami...
O kościele to można pisać bez końca bo ile w tym prawdy jest wszystkim??
Ojciec Rydzyk opowie.... :roll:
...?
04dw
Kontakt:

Post autor: 04dw »

Pozwolę sobie zacytować pewny komentarz
system finansowania różnych instytucji z publicznych pieniędzy jest bardzo niedoskonały. Bo np. ktoś w podatku płaci na uczelnie wyższe, a nie zawsze 'jego' dziecko lub on sam idzie na studia- czyli tym samym finansuje naukę innych. Podobnie jest z innymi rzeczami, jak chociażby kościołem. To tylko pokazuje jak bardzo trzeba zreformować ten system aby było względnie sprawiedliwie ( o ile w ogóle ma być sprawiedliwie). Forma protestu tej pani jest dość radykalna, ale co miała zrobić- próbowała zwyczajnie załatwić sprawę(pisząc pisma) ale na nic się to zdało, więc inaczej próbuje zwrócić uwagę na ten problem.
Dość przygnębiające jest zakończenie artykułu, ponieważ wynika z niego, że my, zwykli ludzie po prostu mamy potulnie pracować i płacić podatki, bez wpływu na cokolwiek....
System niemiecki też w moim odczuciu nie jest sprawiedliwy, bo wynikają z tego takie kwiatki jak owych 20 ateistów- być może u naszych zachodnich sąsiadów taki system działa jako tako, o tyle mam wrażenie że w Polsce do płacenia nie byłoby nikogo a chętnych po ślub, chrzciny, pogrzeby czy chociażby rozgrzeszenie na pęczki. Moim skromnym zdaniem to Kościół powinien SAM we własnym zakresie dbać o swoje finanse, skoro KRK jest tak ważny dla społeczeństwa, to powinien utrzymywać się z datków (dowolnych lub nawet z wytyczonego cennika). Podobnie szkoły, szpitale i emerytury- każdy powinien sam o siebie zadbać- oczywiście po obcięciu podatków, które moim zdaniem powinny iść na wojsko,policję, straż pożarną, drogi i na faktycznie niezbędne urzędy- taka mała dygresja.
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

Kościół to wspólnota, wspólnotę tworzą wierzący (i niewierzący którzy nie zerwali więzów z wiarą) reasumując wszyscy płacą korzystają członkowie wspólnoty :D

Pytanie do członków wspólnoty: dostajecie jakąś dodatkową kase :?:
Lisek-Tm
Kontakt:

04dw dokladnie.
Kazdy powinien placic podatki na to z czego korzysta, a nie wszystko do jednego wora.
Nie korzystam ze sluzby zdrowia? nie place, ale wtedy musze sie z tym liczyc ze w razie jakiegos wypadku jestem zdany tylko na siebie. Podobnie z uczelniami, drogami, emeryturami, rentami, itp itd. Taki system podatkowy bylby sprawiedliwy jasny i prosty do ogarniecia. W tym momencie jestesmy okradani, kupujac byle jaka rzecz jest ona kilkukrotnie opodatkowana, to jest sprawiedliwosc? gdzie tu demokracja? o wolnosci nie wspomne. Jakby polityka kazdego panstwa wygladala tak sprawiedliwie to czy wojsko, policja, i inne sluzby demokratycznego przymusu byly by potrzebne? oczywiscie ze nie.
A kosciol jako niezalezna i niezwiazana z panstwem (taaa) instytucja powinien utrzymywac sie z tego co daja wierzacy, a nie z tego co jest wyszarpywane podatnikom.
ehh. utopia.
Konrad.P
Kontakt:

Post autor: Konrad.P »

no właśnie, dobrze, że dopisałeś "utopia"
pomyśl dlaczego nawet w USA odeszli od twojego pomysłu na służbę zdrowia...
Lisek-Tm
Kontakt:

jordie zdaje sobie z tego sprawe, tylko szkoda ze w wolnosc obywateli wpycha sie panstwo. To wlasnie bylaby wolnosc wyboru, a nie wolny wybor (z posrod gowien ktore ktos inny juz wybral).
A co do obecnego wizerunku polski, to wlasnie kosciol katolicki sie do tego przyczynil, do naszej zasciankowosci. jedna noga w europie a druga gleboko w gownie.
Spaced
moderator
Kontakt:

Lisek-Tm

Masz na mysli, ze maja tam prywatna slużbe zdrowia? Przed wyborami reformy chciało 56% amerykanów, teraz troche mniej bo republikanie nakrecili spirale. Pod wzgledem poziomu zdrowia amerykanie sa 76 na swiecie i nawet przy utrzymaniu obecnej słuzby zdrowia w przeciagu 20 lat wydatki na nia moga w us wyniesc do 40% budżetu...

Problem jest taki, ze nieregulowany rynek niestety prowadzi do nadużyć. Też byłem fanem ale patrzac na na prawde neliberalne eksperymenty troche mi sie odechciewa.
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

04dw
poczytaj sobie coś co napisał adam smith to dostrzeżesz podobny tok myślenia do twojego. tzn. państwo powinno być " stróżem nocnym ".
Możesz także poczytać coś Johna Maynarda Keynes'a ma on zupełnie odwrotne poglądy w tej dziedzinie ale miejscami można dostrzec słuszność jego myśli.
Spaced
moderator
Kontakt:

agressor Keynes czasem przeginał pałke ale jego zwolennicy tak długo jak nie bawili sie w nadmiernie duze panstwo zapewniali duzo bardziej sensowny podział poziomu społecznego. Friedman sprawdza sie doskonale na wykresach ale juz mniej w praktyce. Zreszta z krajów o najwyzszym standardzie zycia tylko chyba singapur (pozostałe to szwajcaria, kanada, nowa zelandia, australia) ma na prawde wolnorynkowy system ale u nich to raczej wynika z kolektywnej mentalnosci w azji-południowo wschodniej (a dokladniej chinskiej bo singapur to głownie chinczycy).
ODPOWIEDZ