Problem z kompem.

GralcuDH
Kontakt:

Problem z kompem.

Post autor: GralcuDH »

Siema. Mam problem ze starym komputerem. Gdy sie go wlacza BIOS startuje normalnie. Pozniej laduje sie system (Win XP SP3), leczw połowie tego procesu wywala BlueScreen na ułamek sekundy i restart. I tak w nieskończoność. Wykluczyłem już 2 możliwości (dysk i zasilacz). Zależy mi na tym kompie bo miałem tam 60GB muzyki :D Jak ktoś miał podobny problem, jub wie jak go rozwiązać to niech pisze. :P

PS: Konfiguracja tego kompa to: procek AMD Athlon XP Barton 3200+, motherboard MSI KT4V, Ram Kingston 3 x 512MB SDRam, Dysk Seagate 7200 320GB ATA, Garfika Gainward GeForce 4200 TI 64MB.
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

a muzyke masz na tej samej partycji co XP? jak nie to sieknij formata partycji
systemowej i po problemie - z windowsem format najlepszy na wszystko :twisted:

...a jeszcze możesz spróbować F8 i w awaryjnym odpalić system
wf_joker
Kontakt:

Post autor: wf_joker »

Ja miałem to samo, dałem kompa do naprawy zapłaciłem i nic to nie dało. A potem okazało się że problemem była podłączona kamera...;]
Szakal Boss
Kontakt:

Post autor: Szakal Boss »

GralcuDH miałem niedawno takie problem że włączał się do jakiegoś momentu potem niebieskie tło z literkami i pyk restart i tak właśnie w nieskończoność powodem okazała się płyta główna po jej wymianie wszystko chodzi ładnie...
A powiedz mi czy przycisk power nie łapie od razu??
...?
GralcuDH
Kontakt:

Post autor: GralcuDH »

Przycisk Power działał od razu. Wlasnie niedawno zaniosłem do komputerowego żeby sformatowali przez BIOS całą partycję systemową. Może to coś da. Mnie samemu nie chce sie z tym bawić, a pozatym nie mam czasu. kazałem im wcześniej zgrać na płytki DVD z Dysku muzyke (przez innego kompa). Powiedzieli mi, że jeśli to nie da to wymiana płyty :D. Tylko troche kasy na to pójdzie. Wolałbym sobie mostek nowy kupić. :D:D:D
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

GralcuDHwez, po prostu rozjechales system, a nie zadna plyta czy niewiadomo co...

1 co sie robi w takiej sytuacji to wlacz kompa z sama plyta dyskiem grafika i podpietym monitorem i klawiatura(bez cd/dvd/myszki/i innych dodatkow)

potem sie wypina dysk i podpina do innego kompa, zgrywa co sie chce, a nastepnie formatuje go pod tamtym kompem, wklada na miejsce, uruchamia z CD/DVD i wszystko smiga na 99%, jak wszystko bylo ok to niewielki ulamek % jest ze cos sie fizycznie zwalilo;)

a serwisy i ich certyfikaty to wiecie Co;) tak jak w serwisach rowerowych.
Kiedys mieli mi postawic plyte (meczyli sie 2 tygodnie programatorem bo wiedzialem ze jedynie bios jest zwalony i dupa) az w koncu dorwal ojciec inna plyte z taka sama kostka(ale innej firmy) i wrzucilismy "na chama" bios do tej 1 uzywajac tej 2 (poszukajcie w necie na czym to polega:D) i poszlo;)
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
Grooke
Kontakt:

Post autor: Grooke »

Miałem dokładnie to samo około 3-ech miesięcy temu. W końcu udało mi się pokonać problem poprzez odłączenie wszystkiego zbędnego(głośniki itd.) i odpaleniu systemu z płytki, jest tam taka opcja przy ponownym instalowaniu systemu " napraw" klikasz i czekasz chwilę, u mnie za 4x się udało dopiero, bo podczas naprawiania się zrestartował kilkukrotnie. Jak Ci się w ten sposób nie uda, to proponuję odłączyć dysk i na jakimś innym kompie skopiować wszystko na coś, a potem pełną reinstalkę do zera. Życzę szczęścia :)
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

A mnie zastanawia pewna sprawa, mianowicie jeśli padł windows, ja jakimś dysku, a mamy jakieś ważne dane na nim, to chyba można podłączyć do innego pc dysk z uszkodzonym windowsem , a odpalić windowasa, z innego dysku i po uruchomieniu pc, powinno widać drugi dysk i można tak skopiować dane bez problemu dobrze mówię ?
Szakal Boss
Kontakt:

Post autor: Szakal Boss »

Mervis Tak dobrze mówisz da się tak zrobić bez problemu wiem z doświadczenia :wink:
...?
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

dawno dawno temu jak miałem windowsa i coś się jebało to najlepszym lekarstwem na wszystko był format :D jednak dochodzenie do tego co i jak i próba ogarnięcia tego zajmuje więcej czasu niż 45min na instalke systemu od nowa :mrgreen:
Kendrzej
Kontakt:

Post autor: Kendrzej »

Jak na początek, pomyliłem Tematy...xD

Jest też taka możliwość, że znajdziesz mniejszy dysk (zainstalujesz na nim system operacyjny) i pod niego podepniesz ten swój..

..nie jestem pewien, czy wypali, ale warto spróbować.. :)
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

GralcuDH i dowiedziales sie po co robimy partycje;)

nic nowego nikt nie wymysli, pozatym Len jestes ze oddales w cudze rece, to jakby oddal rower! to jest grzech ciezki!
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
solekrulez
Kontakt:

Post autor: solekrulez »

uruchom pceta w trybie awaryjnym a jesli to nic nie da to zainstaluj nowy system na tym starym zwalonym nie musisz formatowac dane zostają. // xp ek jest do dupy! ja mam teraz 7mke i jest stabilna. kiedys na xp to co tydzien robilem format ale to przez oc fsb.
ODPOWIEDZ