Avid code 5 vs. Hope moto V2
Avid code 5 vs. Hope moto V2
Witam.
Mam dylemat co do kupna nowych hamulców. Chcę coś z dużą siłą. Pierwsze na myśl nasunęły mi się Avidy Code 5. Nówki można dostać za 800złz tarczami 203mm. Przeglądając allegro napotkałem na Hope Moto V2. Są one niestety uzywane, aczkolwiek w dobrym stanie.
Moje pytanie brzmi które warto kupić nowe Avidy code 5 z nic niedajaca gwarą na 2 lata czy lekko używane Hope'y z niezłym wyglądem i renomą?
Ps. Moim Priorytetem jest kupno hamulca mocnego oraz wytrzymałego abym za pól roku nie musiał zmieniać tłoczków uszczelek i tym podobnych dupereli. Po prostu ma byś to zakup na lata.Chętnie wezmę pod uwagę inne hamulce najlepiej 4 tłoczkowe i w cenie do max 1000zł.
Mam dylemat co do kupna nowych hamulców. Chcę coś z dużą siłą. Pierwsze na myśl nasunęły mi się Avidy Code 5. Nówki można dostać za 800złz tarczami 203mm. Przeglądając allegro napotkałem na Hope Moto V2. Są one niestety uzywane, aczkolwiek w dobrym stanie.
Moje pytanie brzmi które warto kupić nowe Avidy code 5 z nic niedajaca gwarą na 2 lata czy lekko używane Hope'y z niezłym wyglądem i renomą?
Ps. Moim Priorytetem jest kupno hamulca mocnego oraz wytrzymałego abym za pól roku nie musiał zmieniać tłoczków uszczelek i tym podobnych dupereli. Po prostu ma byś to zakup na lata.Chętnie wezmę pod uwagę inne hamulce najlepiej 4 tłoczkowe i w cenie do max 1000zł.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
ja sprzedaje te v2, heble miazga ! jezeli nie zalezy Ci jakos super na wadze (a widze ze nie bo myslisz tez nad codami) to chyba lepszego wyboru nie ma.
Ja sprzedaje tylko i wylacznie dlatego ze mam 2 komplet tech v2 i te czerwone mi nie sa potrzebne.
ja jestem fanem hope, mialem juz razem 4 komplety i nigdy nic nie zawiodło. zadnych uszkodzen - wiem wiem to brzmi jak reklama ale w moim przypadku tak jest.
jedynie do czego mozna sie przyczepic przy hope to sytuacja w ktorej nie masz przewodów w oplocie- ja mialem tak w mono 6ti przez chwile i faktycznie slabo sie zachowywal hamulec. po zmianie kabli cód miód
avid tez daje rade ale mi kompletnie nie lezy czucie tym hebli, wagowo code troche lepiej od hope. Ale za to wyglad i wykonanie !
Ja sprzedaje tylko i wylacznie dlatego ze mam 2 komplet tech v2 i te czerwone mi nie sa potrzebne.
ja jestem fanem hope, mialem juz razem 4 komplety i nigdy nic nie zawiodło. zadnych uszkodzen - wiem wiem to brzmi jak reklama ale w moim przypadku tak jest.
jedynie do czego mozna sie przyczepic przy hope to sytuacja w ktorej nie masz przewodów w oplocie- ja mialem tak w mono 6ti przez chwile i faktycznie slabo sie zachowywal hamulec. po zmianie kabli cód miód

avid tez daje rade ale mi kompletnie nie lezy czucie tym hebli, wagowo code troche lepiej od hope. Ale za to wyglad i wykonanie !

-
- Kontakt:
GgG pisze:ak dobrze pamiętam to hope waży 500g sztuka + 300g wentylowana 203mm a to naprawdę sporo
hope wazy 540 z tarcza 203 plywajaca
http://www.sicklines.com/gallery/showph ... photo=1052
http://www.sicklines.com/gallery/showph ... photo/3995
wentylowana tarcza wazy 290 gram czyli mega duzo i w sumie czytajac opinie nie oplaca sie tego kupowac. drogie i ciezkie
Ale tylny od przedniego się nie różni niczym poza długością przewodu... Tarcze zawsze możesz sprzedać i kupić coś co ci pasuje. To samo adaptery. Za 700zł masz dwa nowe hamulce, nieprzydatne ci elementy możesz sprzedać, i sądzę że za dwie tarcze i dwa adaptery to te 300zł odzyskasz.
Na pewno wyjdzie dużo taniej niż kupno dwóch takich samych w Polsce, tyle że z tarczami 203 i różnymi przewodami.
Na pewno wyjdzie dużo taniej niż kupno dwóch takich samych w Polsce, tyle że z tarczami 203 i różnymi przewodami.
Zdecydowanie polecam ci Hope V2 . Hamulec ma mega siłe hamowania i super modulacje . I do tego masz stalowy oplot i tarcze na alu pająku. Co do Hope to nie porzebujesz żadnych strzykawek odpowiednich do odpowietrzenia . Załóżmy że jestem gdzieś w górach i ci sie hebel zapowietrzył ... masz hope i robisz je w 5 min a przy avidzie masz dużo zabawy . Klamka w hope nie jest awaryjna czego nie można powiedzieć o Avidzie. Sam mam już chyba z 4 komplet hopów , miałem mono 6ti później mono 6 już z nową klamką V2 i v2 posiadały taką samą siłe jak m6 . Nawet nie masz co sie zastanawiać bierz V2 i zapomnij o avidach i zacznij cieszyć się super heblami . Tłoczki masz jak denka od słoików i klocki nie zużywają się szybko. Jeździsz 1,5 sezonu w każdych warunkach i dopiero wymieniasz. Stalowy oplot to mega zaleta i a avid ma zwykły oplot i co trzeba powiedzieć "łamią się " zwłaszcza jak masz amor 2-półkowy
http://www.pinkbike.com/photo/4738594/
-
- Kontakt:
W tym wypadku nie ma się co zastanawiać , tylko brać V2 !!! Mam porównanie gdyż mój kolega posiada v2,lecz z tarczami wentylowanymi ,a ja mam sainty m810. Odczułem różnice pomiędzy V2 i saintem z przewagą dla V2.(podkreślam,iż miałem przyjemność przejażdżki na trasie) Sądzę ,iż wzięcie codów 5 byłoby sprzeczne z logiką