Rdza w rurze podsiodłowej

Rajder
Kontakt:

Rdza w rurze podsiodłowej

Post autor: Rajder »

Mam problem z rdzą w rurze podsiodłowej. Sztyca bardzo ciężko przez to wchodzi i cała się porysowała. Nasączyłem szmatkę cilitem i nawinąłem ją na kij bo inaczej ciężko tam się dostać, po wyschnięciu powtórzyłem procedurę z papierem ściernym ale nie wiele to pomogło. Ktoś ma jakieś skuteczne sposoby ?
maro_donald
Kontakt:

Post autor: maro_donald »

spróbuj coca colę, ale nie bardzo wiem jak by ją tam zaaplikować. Może też wd-40?
http://www.pinkbike.com/photo/6610569/
http://www.flickr.com/photos/marekufnal/
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Rajder domniemywam , że masz ramę stalową ?
Bierzesz 3-4 krople oleju na szmatkę , wykonujesz parę ruchów posuwisto zwrotnych , następnie przecierasz szmatką rurę wykonując ruchy posuwisto zwrotne , wkłądasz sztyce , zaciskasz i jedziesz dalej :lol:
Rajder
Kontakt:

maro_donald no w sumie wd-40 rozpuszcza,może choć trochę pomoże ale w całości na pewno tego nie usunie.
wojtasu tak stalówka. Kłopot w tym, że ta rdza osiadła chyba na całej długości i szmatką tam nie dojdę, a chce to doczyścić bo zasyfia mi sztycę za każdym razem.
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

ja znalazłem starą szczotkę do butelek o dość sztywnych włosach i się nią dość dobrze czyści :wink:
Ale coś w stylu wd40 to podstawa, szczotka dopiero potem. Choć trudno idealnie usunąć rdzę, to przy odrobinie cierpliwości i paru powtórzeniach wd40->szczotka można uzyskać w miarę dobry rezultat :)
Można też próbować z innymi chemikaliami, również tymi rozpuszczanymi w wodzie, ale ważne żeby potem postawić rower do góry kołami na parę godzin żeby wszystko dobrze spłynęło i wyschło.
Rajder
Kontakt:

Ok popróbuje. Wpadł mi jeszcze pomysł żeby nawinąć papier ścierny o drobnej gramaturze na pręt i do wiertarki, ale nie mam póki co czym go przymocować więc wd-40 się pobawię.

PS. Tak przy okazji, czym zabezpieczać ramę na przyszłość ? Spray z teflonem wystarczy raz na jakiś czas?
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

możesz pomalować w środku rurę aby nie korodowała,raz na jakiś czas wyjmij sztycę i niech odparuje wilgoć która się tam pojawia...wd40 raczej rdzy nie usunie więc lepiej wyczyść szmatą z tego co masz i potraktuj olejem ;) ( to powinno wystarczyć na kilka tygodni)
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Rajder
Kontakt:

Schodek jakiś sposób na pomalowanie? czy tylko pistolet i natryskowe malowanie wchodzi w grę ?
Póki co zrobiłem płukanki wd-40 + benzyna ekstrakcyjna i sporo rudego wyleciało,ale jeszcze sporo zalega.
speedy
Kontakt:

Post autor: speedy »

Schodek jakiś sposób na pomalowanie? czy tylko pistolet i natryskowe malowanie wchodzi w grę ?
Póki co zrobiłem płukanki wd-40 + benzyna ekstrakcyjna i sporo rudego wyleciało,ale jeszcze sporo zalega.
Zwykłym pędzelkiem wystarczy
maro_donald pisze:
spróbuj coca colę, ale nie bardzo wiem jak by ją tam zaaplikować. Może też wd-40?

Coca-Cola to MIT ! !
pplaymo
Kontakt:

Post autor: pplaymo »

speedy coca cola działa tylko trzeba zostawić na długo ;)

Rajder przejdź się do sklepu z farbami i poproś o odrdzewiacz. Tym przepłukuj parę razy. Kup podkład antykorozyjny w sprayu, psiknij kilka razy do rury i powinno starczyć na długi czas.

Co do pędzla można ale warstwa farby zawsze będzie grubsza niż po sprayu i nie domalujesz tam gdzie dojdzie spray w przypadku rur.
Rajder
Kontakt:

Dzięki za pomoc wszystkim :wink: Ten odrdzewiacz i podkład to będzie chyba najlepsze i najłatwiejsze rozwiązanie. Pozdr
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Rajder nawet szmatą na kiju wyczyścisz większość rdzy w rurach, a następnie sprejem siekasz do środka ze dwa razy w odstępach co 2h i masz kłopot z głowy moim zdaniem. raz na kilka tyg wyjmij sztyce aby rama odparowała spokojnie i przez 2 dekady rdza nie zje ramy...

Pozdro i powodzenia
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
ODPOWIEDZ