Rdza w rurze podsiodłowej
Rdza w rurze podsiodłowej
Mam problem z rdzą w rurze podsiodłowej. Sztyca bardzo ciężko przez to wchodzi i cała się porysowała. Nasączyłem szmatkę cilitem i nawinąłem ją na kij bo inaczej ciężko tam się dostać, po wyschnięciu powtórzyłem procedurę z papierem ściernym ale nie wiele to pomogło. Ktoś ma jakieś skuteczne sposoby ?
-
- Kontakt:
ja znalazłem starą szczotkę do butelek o dość sztywnych włosach i się nią dość dobrze czyści
Ale coś w stylu wd40 to podstawa, szczotka dopiero potem. Choć trudno idealnie usunąć rdzę, to przy odrobinie cierpliwości i paru powtórzeniach wd40->szczotka można uzyskać w miarę dobry rezultat
Można też próbować z innymi chemikaliami, również tymi rozpuszczanymi w wodzie, ale ważne żeby potem postawić rower do góry kołami na parę godzin żeby wszystko dobrze spłynęło i wyschło.

Ale coś w stylu wd40 to podstawa, szczotka dopiero potem. Choć trudno idealnie usunąć rdzę, to przy odrobinie cierpliwości i paru powtórzeniach wd40->szczotka można uzyskać w miarę dobry rezultat

Można też próbować z innymi chemikaliami, również tymi rozpuszczanymi w wodzie, ale ważne żeby potem postawić rower do góry kołami na parę godzin żeby wszystko dobrze spłynęło i wyschło.
http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
możesz pomalować w środku rurę aby nie korodowała,raz na jakiś czas wyjmij sztycę i niech odparuje wilgoć która się tam pojawia...wd40 raczej rdzy nie usunie więc lepiej wyczyść szmatą z tego co masz i potraktuj olejem
( to powinno wystarczyć na kilka tygodni)

http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Zwykłym pędzelkiem wystarczySchodek jakiś sposób na pomalowanie? czy tylko pistolet i natryskowe malowanie wchodzi w grę ?
Póki co zrobiłem płukanki wd-40 + benzyna ekstrakcyjna i sporo rudego wyleciało,ale jeszcze sporo zalega.
maro_donald pisze:
spróbuj coca colę, ale nie bardzo wiem jak by ją tam zaaplikować. Może też wd-40?
Coca-Cola to MIT ! !
speedy coca cola działa tylko trzeba zostawić na długo 
Rajder przejdź się do sklepu z farbami i poproś o odrdzewiacz. Tym przepłukuj parę razy. Kup podkład antykorozyjny w sprayu, psiknij kilka razy do rury i powinno starczyć na długi czas.
Co do pędzla można ale warstwa farby zawsze będzie grubsza niż po sprayu i nie domalujesz tam gdzie dojdzie spray w przypadku rur.

Rajder przejdź się do sklepu z farbami i poproś o odrdzewiacz. Tym przepłukuj parę razy. Kup podkład antykorozyjny w sprayu, psiknij kilka razy do rury i powinno starczyć na długi czas.
Co do pędzla można ale warstwa farby zawsze będzie grubsza niż po sprayu i nie domalujesz tam gdzie dojdzie spray w przypadku rur.
Rajder nawet szmatą na kiju wyczyścisz większość rdzy w rurach, a następnie sprejem siekasz do środka ze dwa razy w odstępach co 2h i masz kłopot z głowy moim zdaniem. raz na kilka tyg wyjmij sztyce aby rama odparowała spokojnie i przez 2 dekady rdza nie zje ramy...
Pozdro i powodzenia
Pozdro i powodzenia
http://www.gravitycamp.pl