Wielki problem ze sztycą!!!

kamsaldh
Kontakt:

Wielki problem ze sztycą!!!

Post autor: kamsaldh »

Siema
kupiłem niedawno rower i poprzedni użytkownik nie kupił sztycy i wpiepszył na chama rurę do podsiodłówki, która chyba przez całą długość skleił..... mam ramę pussy street, jak to wyciągnąć? rurka jest schowana około 2cm w rurze podsiodłowej. A może ktoś z Was ma wiertarkę stołową z wiertłem 27mm, albo rozwiertaki, to bym wysłał żeby mi zrobił i zapłacę jeżeli by Ci się udało to zrobić, jak ktoś chce mogę mu pokazać foto jak to wygląda, tylko napisz na gg: 595468
Z góry dzięki i Pozdrawiam
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

zapodaj fotki tutaj...

rozumiem, ze masz sztyce zapieczoną w ramie, tak?

Wiertło 27mm to chyba dorwiesz u górników w kopalni;]

"bez młota to nie robota" - zalej to WD40, odstaw na parę godzin (nawet na całą noc) a potem sztyce w imadło (nie ramę!) i próbuj sie z tym mocować.
www.feel-free.pl
kamsaldh
Kontakt:

wygląda to tragicznie, ale komin zostanie skrócony o jakieś 2cm
Załączniki
SNV315041.jpg
SNV315041.jpg (527.98 KiB) Przejrzano 1672 razy
kamsaldh
Kontakt:

aa i jbc wlewałem WD aż kipiało i stało więcej niz dobę i nic.... jak włozyłem ten kawałek rurki co wystawał to mi się ułamał i jest tak jak widać powyżej.... :(
xXRIDERXx
Kontakt:

Post autor: xXRIDERXx »

yasiuuu ''sztyce w imadło (nie ramę!) i próbuj sie z tym mocować'' sztycy nie włożysz w imadło :twisted:
kamsaldh utnij te 2 cm komin tylko delikatnie żeby tego kawałka sztycy nie uciąć
kawałek sztycy do imadła jak da rade i możesz się z tym mocować
GG: 10141750
AdamsLZ
Kontakt:

Post autor: AdamsLZ »

Brzeszczoty jednostronny (ten wąski) i jedziesz z 4 stron ( na krzyż) a potem coś w kształcie dłutka zaokrąglonego i od góry delikatnie odbijaj. Może się uda. Jak wymyśle coś innego to napisze.
AdiFreerider
Kontakt:

Post autor: AdiFreerider »

matko boska:O
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

xXRIDERXx, niejasno opisał sytuację, więc opisałem możliwy wariant - gdyby miał dostęp do większego fragmentu sztycy (po zamieszczeniu zdjęcia sprawa nabrała innego światła).

W przypadku złapania "kawałka" sztycy wg Twojego pomysłu skończy się ułamaniem jej fragmentu - musi być cała na obwodzie.

kamsaldh, tu już pozostaje tylko robota rzemieślnicza - utnij komin (2cm jak pisał xXRIDERXx i przedłuż nacięcie w rurze. Poszukaj sztyce o średnicy pasującej do pozostałej w róże. Dorób/kup opaskę zaciskową. Wyrównaj wszystkie "ostrości", co by sobie krzywdy nie zrobić.
www.feel-free.pl
bottle
Kontakt:

Post autor: bottle »

Niezły numer, zapytaj czym kleił to poprzednik, może uda się dobrać jakiś dobry rozpuszczalnik. A jak nie chemicznie to mechanicznie ponacinaj ten kawałek wzdłużnie i odbijaj cienkim śrubokrętem. Miłej zabawy :)
S: NS Radiator, NS Bad Mama, NS Roller 9mm, Hayes Nine (części), Kaseta Alivio
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

Spróbuj z takim czymś
Załączniki
co?.JPG
co?.JPG (9.33 KiB) Przejrzano 1476 razy
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

kamsaldh A jaka jest długość sztycy w ramię?
Najlepszym wyjściem będzie cięcie brzeszczotem.. ale z tym się narobisz.. i wątpię by np na 10cm w rurze dało się ciąć giętkim ostrzem :)
Tak poza tym, jak kupowałeś to nie wiedziałeś co jest grane?!
kamsaldh
Kontakt:

Pablo666 o to chodzi ze nie, nie było o tym mowy.... jak kupilem to była inna sztyca włozona w tą rurke ale to strasznie trzeszczało... długosc sztycy jest około 15cm..... ale mi wystarczy jak nie bedzie 5 cm, tylko zeby nastepna sztyca weszła ponizej spawu
AlanCK
Kontakt:

Post autor: AlanCK »

Można to wykonać brzeszczotem ale moim zdaniem to sie przy tym zajedziesz :D

najlepsza opcja to wyrzynarka...natniesz z jednej albo z dwóch stron i wtedy powinno puścić
Musisz zwracać uwagę przy cięciu żeby nie naciąć przez przypadek ramy
Sell: Rower - Intense M9
speedy
Kontakt:

Post autor: speedy »

Brzeszczot, i tylko brzeszczot.
Ja też wycinałem sztycę.
WD to wielkie gówno.
Jeśli już, to Brunox, ale wątpię żeby pomógł.
tu masz foty z moich wojaży z zapieczoną sztycą...
http://jarekczaja.pinkbike.com/album/broken-parts/
adrian50005
Kontakt:

Post autor: adrian50005 »

Alleluja!! nieźle
hymm wiertło 27 mm to nie problem:D
ale zalezy dla kogo i gdzie
wystarczyło isc do dobrego zakładu mechanicznego chywcili by rame delikatnie w imadło i by poszło ...
xXRIDERXx
Kontakt:

kamsaldh możesz jeszcze pilnikiem pokaleczyć ale to by Cię z tydzień zeszło,

A jeśli sztyca jest aluminiowa to można by było ją palnikiem czy czymś podgrzać, może by się trochę skurczyła i chwycić za ten kawałek co będzie wystawał jak utniesz te 2 cm komina, tylko że lakier mógłby odpaść.

@
możesz iść jeszcze do jakiegoś zakładu może frezarką by to poszło. :)
AdamsLZ
Kontakt:

Post autor: AdamsLZ »

Czyli masz potwierdzenie skuteczności mojej metody z pierwszego posta. Jeśli się zmieśći to może być ten szerszy brzeszczot ( jest troche sztywniejszy od tego wąskiego) 15 cm więc powinieneś dać radę wyciąć wszystko. Wycinanie tylko kawałka i zostawianie reszty to kiepskie rozwiązanie. Robić to raz a dobrze. Jak już wyciągniesz to możesz papierem ściernym wygładzić środek. Wyrzynarke sobie odpuść. Wiesz już wszystko więc czas na działanie. Daj znać jak poszło.
AdiFreerider
Kontakt:

Post autor: AdiFreerider »

xXRIDERXx pisze:A jeśli sztyca jest aluminiowa to można by było ją palnikiem czy czymś podgrzać, może by się trochę skurczyła
xXRIDERXx nie wiem jak Ty ale ja sie uczylem na fizyce o rozszerzalnosci temperaturowej cial (czy jakos tak) i to przy niskich temperaturach cialo zmniejsza swoja objetosc...
xXRIDERXx
Kontakt:

AdiFreerider napisał:
''nie wiem jak Ty ale ja sie uczylem na fizyce o rozszerzalnosci temperaturowej cial (czy jakos tak) i to przy niskich temperaturach cialo zmniejsza swoja objetosc...''

AdiFreerider no tak tylko że w czasie stygnięcia aluminium kurczy się o ok. 6%
ODPOWIEDZ