PKP i rower;)

;o
Kontakt:

PKP i rower;)

Post autor: ;o »

Siema;)
Mam takie pytanie: chcialem jechac do Wisly, a niestety nie dysponuje samochodem. Jeszcze w zeszle wakacje jezdzil z moich stron PKS, jednak niestety zostal on wykasowany:/ Szukalem jakiegos polaczenia PKP i tutaj moje pytanie: Czy w pociagach, ktore nie sa oznaczone jako te z mozliwoscia przewozu roweru moge wiezc rower? Np. jesli bym wykrecil kola i wstawil do swojego przedzialu? Bo niestety do Wisly albo nie mam w ogole polaczen z rowerem albo jedzie sie 14h, kiedy bez roweru sa pociagi max. 4-5h. Poradzcie, bo wybieram sie z dziewczyna i nie chcialbym w polowie drogi zostac wyrzuconym przez rower...
Dzieki za wszystkie odpowiedzi:)
avg
Kontakt:

Post autor: avg »

Raczej nie powinieneś być wyrzucony. Jeździłem pociągami które nie miały opcji przewozu roweru. Rożnica była taka ze, rower nie wisiał na wieszaku, tylko był na końcu pociągu w korytarzu.
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

W zwyklych pociagach czyli PR i IR musisz wiezc na koncu pociagu, w tzw. wagonie dla "podroznych z wiekszym bagazem". Czesto tam syf i zule, ale jakos dojechac sie da. Natomiast w IC, TLK masz pierwszy/ostatni wagon (zalezy w ktora strone) z narysowanym rowerkiem, sa tam haki na scianie :)
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

A jeśli chodzi o bilet.? :) Czy w takich pociągach które nie mają wagonu rowerowego też trzeba wykupić.?
U mnie w kasie powiedzieli że tak niby do 20-30km opłata 8zł a potem rośnie w zależności od kilometrów
;o
Kontakt:

Post autor: ;o »

blackdemon ale wlasnie chodzi o taki bez narysowanego rowerku:D W takim razie chyba sie wybiore. Powiedzcie mi jeszcze, czy istnieje opcja zebym do swojego przedzialu go wzial? Bo nie chce zostawiac roweru gdzies z tym syfem i zulami...
www.szok.it - wchodzić, czytać, komentować i dać sie zaszokować!
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

Mozesz go tam zapiac o cos dwoma albo trzema zapieciami i nikt nie buchnie :P A do przedzialu raczej Ci nie pozwola to po 1, a po 2 nie zmiesci sie.

Pablo666, w IR i PR masz 4 albo 5zl, w weekendy 1zl (trzeba sie upomniec) w IC i TLK 8zl bodajze albo cos w tych granicach. Nie wazne ile jedziesz km.
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

no juz troche polski zjezdzilem pkp z rowerem i nigdy mnie z zadnego pociagu nie wyrzucili. oplata za rower jest stala niewazne od ilosci kilometrow. zazwyczaj sie wsiada do ostatniego wagonu jest tam taki duzy przedzial jakos 8 miejsc siedzacych i udawalo nam sie tam wlozyc 8 rowerow na wyluzce. jechalem tez z rowerem w przedziale bo chcialem sie chwile kimnac. noc byla i kilka wolnych przedzialow wiec nikt nie robil mi problemow. chodz zakladalem ze bede siedzial na korytarzu z rowerem.
Dragon-kr
Kontakt:

Post autor: Dragon-kr »

;o z Katowic odchodzi parę pociągów do Wisły.....i tak jak mówili przedmówcy....ładujesz się z rowerem na koniec składu i jazda....
Rybskee
Kontakt:

Post autor: Rybskee »

Dobrze że ten temat powstał. Jak wygląda droga z PKP na Stożek do Wisły ? Jechał ktoś tak może z Was ? Daleko jest od PKP ?
xxxPaNoCeKxxx
Kontakt:

Post autor: xxxPaNoCeKxxx »

Z samej stacji pod Stożek bedzie coś k.4-5 km. Droga jest jakby to nazwac piaszczysto kamienista :D jak jedziemy z chłopakami to umawiamy sie z gosciem ktory przyjezdza po nas busikiem i zabiera wprost pod wyciag :) ja innej opcji nie widze,no chyba ze jedziesz tylko z plecakiem i nie wieziesz ze soba torby to moza dojechac ;) Jesli ktorys z was chce numer po transport to piszcie na PW :) opłata niewielka w sumie,ostatnio placilismy 30zl razem z rowerkami i bagazami za 3 os. :mrgreen:
ODPOWIEDZ