Rama Paco DH-badanie rynku

frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Wygląda bardzo sympatycznie. Tylko weźcie pod uwagę, że do 4000 za samą ramę, trzeba doliczyć jeszcze co najmniej 1000 PLN (mówimy o cenach detalicznych, a nie allegro, itp) za damper. A jak ktoś, będzie chciał mieć jakiś porządny amortyzator, np. RC4, to i 2k będzie trzeba dorzucić. Rama za 6000 PLN firmy, która nie wyrobiła sobie jeszcze marki, to żaden rarytas.
Na pewno musicie zadbać o dobre malowanie. Może anoda? Tak by wasze komponenty fajnie do niej pasowały.
pozdro

frango
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

pasior czarna to wyjatkowa trasa i z naszymi polskimi warunkami ma mało wspolnego. To własciwie jedyna trasa dh na jakiej byłem gdzie wysokosc supportu moze byc problemem. Inna sprawa ze czasem sie bashe, pedałem zawadzi tak jak czasem zawieszenie dobije. Zdarza sie.

Swoja droga ile sagu to jest dużo? Bo skoku jest 210mm. Sam na 35% jezdze z 200mm i mam koło 15-20mm nizej support jesli dobrze kojaze. Na sagu 10% wiekszym osiagniecie pewnie max 10mm z czego rower jednak wiekszosc czasu w zakretach jest poza sagiem wiec bardziej liczy sie jak głeboko w skok wchodzi (a ludzie nie za bardzo lubia ramy co wchodza za głeboko wiec nizej support daje lepszy efekt).

I jak sie martwisz o koszt to jak nie w fabryce to na głowce mozecie dodawac do ramy reduktor.

BikerJG a mówiles, ze nie ma? ;) Swoja droga 5700 z damperem, a 4000zl bez dampera to róznica wbrew pozorom nie jest tak duza ;) A niebieski intense mi lezy, i to nie ze złosliwosci tylko to najlepszy kolor jaki maja.
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

Spaced hehe spoko, kwestia gustu. Nie maja, ale w praktyce ramy wychodzily miedzy 6000-7000zl, wiec to itak mega price (b yly tylko s-ki :/ )
.proXof
Kontakt:

Post autor: .proXof »

Cena 4k za ramę bez dampera. Mam jedno pytanie gdzie będą spawane te ramy? W Polsce, czy Tajwan?
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

w fabryce Astro na taiwanie.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

pasior pisze:Puki co jestesmy dopiero rozwijajaca sie firma dlatego korzystamy z katalogu.
Hmmmmm.....
pasior pisze:Co do porownania z rometem czy cc,rama ta aspiruje jednak nieco wyzej
Aspirujecie wyżej? Zawieszenia DC , Rometa (ten sam zespół) są zawieszeniami , które były inspirowane pomysłami innych firm , nie ich chińska kopią , to raz.
Dwa , jeździłem na "katalogu", żadna to jakoś w stosunku do Kony , Norco itp.

Geo? Jakie sobie zamówisz, takie masz, przynajmniej teoretycznie. Tym bardziej teoretyczne im mniej zamówisz ram.

PS.
pasior pisze:Puki
he?!
Spaced
moderator
Kontakt:

ravfr no ale katalog, katalogowi nie równy wiec zawieszenia od razy nie dyskredytuj. Co prawda nie mam mokro w majtkach na mysl, ze OMG SUPER Virtual bedzie ale moze firma sie rozwijac, kto wie. Na razie jestem nastawiony sceptycznie ale biore pod uwage mozliwosć, ze rama bezdie spoko.
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Spaced pisze:ravfr no ale katalog, katalogowi nie równy wiec zawieszenia od razy nie dyskredytuj.
Norbert, nie dyskredytuję. Poddaję tylko w wątpliwośc buńczuczne zapowiedzi , niech chłopaki podziałają rok , rynek oceni ich sam. Przy pracy wykonanej przez DC , Zumbi itp. , korzystanie z katalogu wydaje się pójściem na "łatwizne" , tym bardziej w świetle ww. deklaracji.
Pożyjemy , zobaczymy.
Bikes_Shop
Kontakt:

Post autor: Bikes_Shop »

BikerJG no to trzeba wiedzieć jak cło obejść
www.bikes-shop.pl
Bikes_Shop
Kontakt:

Post autor: Bikes_Shop »

Za rame robioną w tajwanie moim zdaniem zbytnio dużo, koszt produkcji takiej ramy jeśli już wszystko bedzie zrobione, czyli zaplanowania linia produkcyjna to koszt wyprodukowania takiej ramy to max 1500 zł, wiec moim zdaniem jesli chcecie konkurować z Sundayem czy nawet Mondrakerem to zejdzcie troche z ceny. Wiadomo że projekt takiej ramy troche kosztuje czasu, pieniędzy itp. Nie ma się co tak spuszczać na coś czego jeszcze nie ma i nikt nie testował
www.bikes-shop.pl
barte
Kontakt:

Post autor: barte »

Od siebie dodam tyle:
Moim zdaniem 4000zł za samą ramę to trochę dużo, do tego trzeba doliczyć damper (RC4 itp) ok. 2000 zł i wychodzi 6000zł. Za 7,5k na rowerowym.com mamy nowego Summuma z RC4 i dożywotnią gwarancją, a nie jak w przypadku Paco, tylko 2 lata.
I jeszcze takie pytanie: czy gwara będzie obejmowała starty w zawodach czy nie?
[S]Dartmoor Two6Player + Pike!!!
Bike[url]http://tiny.pl/hgwxq[/url]
pasior
Kontakt:

Post autor: pasior »

Bikes_Shop Koszty produkcji zachowam dla siebie,ale do niech trzeba doliczyc clo, fracht,zarobek nasz i sklepow

barte gwarancja oczywiscie obejmuje starty w zawodach.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

pasior przekalkulujcie dobrze tą cenę wg mnie 4000 to max, a może się okazać że biorąc niewiele mniej zarobicie więcej na ilości sprzedanych sztuk.
Bo jak w spomniałem konkurencja jest, po zdjęciach KHS dla mnie to jednak ta sama jakość i klasa co Romet ( też ciekawa rama)
Spaced
moderator
Kontakt:

ravfr no jasne, po prostu stwierdzenie, ze jezdziłes na katalogu mnie zdziwiło ;)

Bikes_Shop ta rama nie jest tylko robiona na tajwanie ale takze projektowana. Jakosc wykonania na tajwanie niczym nie odbiega od wykonania na zachodzie, to nie 2003 rok.

Swoja droga co do kosztu to 1500zl na 4000zl za rame to niebyłby jakis kosmiczny narzut - transport/cło/pracownicy trzeba z czegoś zyć. Damper oemowo do ramy firme duza kosztuje 120-150$(i to juz z jakims narzutem od producenta), a w sklepie 450-500$ i jakos nikt nie mówi, ze fox ludzi oskubuje ;)
pasior
Kontakt:

Post autor: pasior »

Cene staramy sie zbic maxymalnie,czy uda nam sie zejsc z 4000 zl nie wiem,od produkcji ramy do dostarczenia jej do sklepow posredniczy wiele osob,usłog i za wszystko trzeba placic,niestety.
jasiek_krk
Kontakt:

Post autor: jasiek_krk »

4000 za ramę bez opinii która ewidentnie jest katalogiem ( po zmianach) to za duuuzo.
Kto to kupi ? Nie tylko wygląd się liczy.

Jeżeli to ma być projekt na którym zarobicie, po to żeby w przyszłości zrobić coś własnego (lub inspirowanego jakimś sprawdzonym pomysłem) to ok. Ale zejdźcie z ceny, a przy większym zamówieniu koszty produkcji też zmaleją.

Poza tym z żółtymi jak z arabami targować się trzeba.
AlanCK
Kontakt:

Post autor: AlanCK »

pasior pisze:Cene staramy sie zbic maxymalnie,czy uda nam sie zejsc z 4000 zl nie wiem,od produkcji ramy do dostarczenia jej do sklepow posredniczy wiele osob,usłog i za wszystko trzeba placic,niestety.
mam nadzieje że będzie tak jak mówisz, bo np. ceny takich podzespołów jak kierownice były naprawde mega, 150zł z przesyłką za szeroką kierownice ze świetnymi kątami to super cena... ja z zakupem nie zwlekałem długo :wink:
Sell: Rower - Intense M9
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

Bikes_Shop jest takie powiedzenie, nie ucz ojca dzieci robic ;) Mowa o tym ze KTOS kto sprowadza nie wie jak to zrobic i zaplaci clo.

Poza tym koszt 1500zl, do tego podatki, magazyn, pracownicy, transport, marza..

pasior Mysle ze cena 4000zl jest mega ok. Ale rama zbyt zmyslna nie jest, moze inne profile, zbajerujcie ja troche bo wyglada jak kupa :P

jasiek_krk To ze cos jest z katalogu nie znaczy ze jest zle, mysle ze nawet lepiej ze rama z katalogu, przez co mozna zaoszczedzic kupe kasy na licencjach do oprogramowania (projektowanie), nie trzeba zatrudniac ludzi do liczenia tego wszystkiego.
Spaced
moderator
Kontakt:

BikerJG wiekszosc/wiele firm i tak dalej obywa sie bez FEA i co najwyzej do CADA sie ogranicza zwyklego. Prosty program Cadowski tanio mozna miec. Smutne to ale niestety prawdziwe. Dobrze, ze sie to zmienia.
ODPOWIEDZ