888 RC vs. RC2X
888 RC vs. RC2X
Aktualnie przymierzam się do zmiany amorka. Obecnie posiadam Duro 130mm które co tu dużo mówić nie spełnia moich oczekiwań
Mam akurat wolne około 1000 zł (jeśli będzie trzeba mogę dołożyć ze 300 zł) i zastanawiam się co w tej cenie kupić. Jestem raczej początkujący ale mimo to Duro to już dla mnie za mało. Jeżdżę DH i czasem jakieś lekkie FR (na razie żadne góry). Rama jaką posiadam to na razie Sign FR2 w przerwie zimowej jeśli kasa pozwoli zmienię na coś innego. Ważne żeby amor nie wymagał częstego serwisu. Chciałbym się dowiedzieć który widelec podany w temacie jest lepszy. RC z tego co czytałem posiada 2xHSCV które wg niektórych to najlepsze tłumiki, a RC2X (widziałem na allegro że można wyrwać ostatnio w cenach które nie są dla mnie zaporowe)... no właśnie tutaj nie wiem kompletnie nic. Wyczytałem tylko że swego czasu był to najwyższy model od Marzocchi i ludzie byli bardzo z nich zadowoleni ale jeśli tak to dlaczego był lepszy od RC? Czy jednak jest coś lepszego od HSCV? Może ktoś porównać te 2 modele? Aha, ważę ok 75 kg jeśli to ma jakieś znaczenie.

Przez ostatni rok miałem 888rc i byłem z nich mega zadowolony ( ważę 54kg) sprzedałem je z żalem dlatego że zmieniałem rower na coś mniejszego. Na rc2x często jeżdżę u kolegi
i jakoś dużej różnicy nie zauważyłem na pewno na plus dla rc2x jest większa ilość regulacji, 2 lata młodszy, płaskie półki i mocowanie hamulca pm( akurat 2 ostatnie miałem u siebie zrobione czyli nowe golenie i półki)
Ja bym się bardziej skłaniał ku staremu dobremu RC tylko że z płaskimi półkami. Co do serwisu to jest bardzo wygodny bo wystarczy zrobić raz na roku, a od HSCV nie ma moim zdaniem nic lepszego ostatecznie możesz szukać jeszcze vf2 bądź rcv bo mają też przyjemna prace 
i jakoś dużej różnicy nie zauważyłem na pewno na plus dla rc2x jest większa ilość regulacji, 2 lata młodszy, płaskie półki i mocowanie hamulca pm( akurat 2 ostatnie miałem u siebie zrobione czyli nowe golenie i półki)

Zbrojenie przez sezonem 2011 :) [k] boxxer race badz team 08-09
Wiem wiem że są różne twardości ale żeby zmieniać sprężynę najpierw trzeba mieć amor
poza tym fabryczne są chyba pod riderów 75-80 kg (?). Czyli jednak stawiacie na rc2x... A co do geo to w Signie FR i tak ciężko o znośne geo niestety...

fakt nie zauważyłem 2 z tyłualzajac ja akurat mówię o vf2 które posiadają regulacje odbicia i kompresji oraz dwie komory powietrzne :P

alzajac to sa jakies mity, ze starsze marze lepiej pracowały. Moze z max rozkreconym tłumieniem lepiej zbierały liscie na parkingu ale amor ma tłumić na trasie, nie zbierać liście na forum
A co do bad mamki to nie bede cie namawiac na siłe ale 710 o ile nie masz 165cm wzrostu to mało
740-750 na fr, na dh nawet wiecej jak jestes postawniejszy. Nie tylko moja opinia zreszta 

A co do bad mamki to nie bede cie namawiac na siłe ale 710 o ile nie masz 165cm wzrostu to mało

dlatego chciałem was zapytać bo nie wiele wiem a ludzie się radzić doświadczonych
alzajac to sa jakies mity, ze starsze marze lepiej pracowały. Moze z max rozkreconym tłumieniem lepiej zbierały liscie na parkingu ale amor ma tłumić na trasie, nie zbierać liście na forum Wink

No i teraz mnie zadziwiłeś bo tego nie wiedziałemVin_OSW pisze:RC2x ma HSCV ale bardziej wypasione...

Mam jakieś 182 cmSpaced pisze:A co do bad mamki to nie bede cie namawiac na siłe ale 710 o ile nie masz 165cm wzrostu to mało Wink 740-750 na fr, na dh nawet wiecej jak jestes postawniejszy. Nie tylko moja opinia zreszta Wink

W każdym razie dzięki za wyjaśnienie sytuacji

EZrider zależy od szerokości ramion ale biorac pod uwage, ze przy moim 179 i wąskich ramionach 750/760 jest ok to raczej 780 i wiecej
Nie takie przełozenie. W FR i tak barspinów raczej nie robisz regularnie, a stabilnosc sie przydaje. Szczeki jakos sie przez 750tke nie zabił, a raczej wielkoludem nie jest.

Mam do was jeszcze kolejne pytanie jako że przeglądam sobie allegro co jakiś czas i natrafiłem na Boxxer'a Team z licytacją - na zdjęciach wydaje mi się że wygląda nie najgorzej (technicznie niby napisane że wszystko OK) ale jak się ma boxxer do amorów wymienionych w tytule bo cena zachęca ale nie wiem jak z pracą i serwisem. Nie mam pojęcia również co to za rocznik. Zadałem kilka pytań sprzedającemu i czekam na odpowiedź. Jak ocenili byście taki wariant zamiast 888?