888 RC vs. RC2X

alzajac
Kontakt:

888 RC vs. RC2X

Post autor: alzajac »

Aktualnie przymierzam się do zmiany amorka. Obecnie posiadam Duro 130mm które co tu dużo mówić nie spełnia moich oczekiwań ;) Mam akurat wolne około 1000 zł (jeśli będzie trzeba mogę dołożyć ze 300 zł) i zastanawiam się co w tej cenie kupić. Jestem raczej początkujący ale mimo to Duro to już dla mnie za mało. Jeżdżę DH i czasem jakieś lekkie FR (na razie żadne góry). Rama jaką posiadam to na razie Sign FR2 w przerwie zimowej jeśli kasa pozwoli zmienię na coś innego. Ważne żeby amor nie wymagał częstego serwisu. Chciałbym się dowiedzieć który widelec podany w temacie jest lepszy. RC z tego co czytałem posiada 2xHSCV które wg niektórych to najlepsze tłumiki, a RC2X (widziałem na allegro że można wyrwać ostatnio w cenach które nie są dla mnie zaporowe)... no właśnie tutaj nie wiem kompletnie nic. Wyczytałem tylko że swego czasu był to najwyższy model od Marzocchi i ludzie byli bardzo z nich zadowoleni ale jeśli tak to dlaczego był lepszy od RC? Czy jednak jest coś lepszego od HSCV? Może ktoś porównać te 2 modele? Aha, ważę ok 75 kg jeśli to ma jakieś znaczenie.
IgorCeKa
Kontakt:

Post autor: IgorCeKa »

Przez ostatni rok miałem 888rc i byłem z nich mega zadowolony ( ważę 54kg) sprzedałem je z żalem dlatego że zmieniałem rower na coś mniejszego. Na rc2x często jeżdżę u kolegi
i jakoś dużej różnicy nie zauważyłem na pewno na plus dla rc2x jest większa ilość regulacji, 2 lata młodszy, płaskie półki i mocowanie hamulca pm( akurat 2 ostatnie miałem u siebie zrobione czyli nowe golenie i półki) :) Ja bym się bardziej skłaniał ku staremu dobremu RC tylko że z płaskimi półkami. Co do serwisu to jest bardzo wygodny bo wystarczy zrobić raz na roku, a od HSCV nie ma moim zdaniem nic lepszego ostatecznie możesz szukać jeszcze vf2 bądź rcv bo mają też przyjemna prace :)
Zbrojenie przez sezonem 2011 :) [k] boxxer race badz team 08-09
alzajac
Kontakt:

o vf słyszałem że lubią być zdecydowanie za miękkie dla dużej liczby użytkowników a regulacje to chyba tylko poprzez olej a raczej jego mieszanie, dolewanie, odlewanie (dobrze mówię)? :) RC właśnie są u mnie na pierwszym miejscu ale ciekawi mnie właśnie RC2X :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

alzajac wiesz ,ze sa rózne twardośći spreżyn do amorów? To dość ważne jak ci na pracy zależy ;)

Swoja droga wezme 06-07 rc2x nad 04-05 rc każdego dnia bo po prostu stare 888 sa nienormalnie wysokie i to zabija sensowna geo.
IgorCeKa
Kontakt:

Post autor: IgorCeKa »

alzajac ja akurat mówię o vf2 które posiadają regulacje odbicia i kompresji oraz dwie komory powietrzne :P RC bym brał tylko z płaskimi półkami jak coś, Tak jak Speced napisał żeby wysokie półki nie zniszczyły kątu
Zbrojenie przez sezonem 2011 :) [k] boxxer race badz team 08-09
alzajac
Kontakt:

Wiem wiem że są różne twardości ale żeby zmieniać sprężynę najpierw trzeba mieć amor :) poza tym fabryczne są chyba pod riderów 75-80 kg (?). Czyli jednak stawiacie na rc2x... A co do geo to w Signie FR i tak ciężko o znośne geo niestety...
alzajac ja akurat mówię o vf2 które posiadają regulacje odbicia i kompresji oraz dwie komory powietrzne :P
fakt nie zauważyłem 2 z tyłu :)
Spaced
moderator
Kontakt:

alzajac to nie ma co go dodatkowo psuć :P BTW. Szeroka kiera pomaga znacznie ;)
alzajac
Kontakt:

kiera to na razie niecięta NS Bad Mama ;)

no dobra czyli stanęło na rc2x, pomijając twardość sprężyn praca nie będzie dużo gorsza od amorów z tłumikami HSCV?
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

alzajac pisze:no dobra czyli stanęło na rc2x, pomijając twardość sprężyn praca nie będzie dużo gorsza od amorów z tłumikami HSCV?
RC2x ma HSCV ale bardziej wypasione...
Spaced
moderator
Kontakt:

alzajac to sa jakies mity, ze starsze marze lepiej pracowały. Moze z max rozkreconym tłumieniem lepiej zbierały liscie na parkingu ale amor ma tłumić na trasie, nie zbierać liście na forum ;)

A co do bad mamki to nie bede cie namawiac na siłe ale 710 o ile nie masz 165cm wzrostu to mało ;) 740-750 na fr, na dh nawet wiecej jak jestes postawniejszy. Nie tylko moja opinia zreszta ;)
alzajac
Kontakt:

alzajac to sa jakies mity, ze starsze marze lepiej pracowały. Moze z max rozkreconym tłumieniem lepiej zbierały liscie na parkingu ale amor ma tłumić na trasie, nie zbierać liście na forum Wink
dlatego chciałem was zapytać bo nie wiele wiem a ludzie się radzić doświadczonych ;) w końcu od tego jest to forum.
Vin_OSW pisze:RC2x ma HSCV ale bardziej wypasione...
No i teraz mnie zadziwiłeś bo tego nie wiedziałem :)
Spaced pisze:A co do bad mamki to nie bede cie namawiac na siłe ale 710 o ile nie masz 165cm wzrostu to mało Wink 740-750 na fr, na dh nawet wiecej jak jestes postawniejszy. Nie tylko moja opinia zreszta Wink
Mam jakieś 182 cm ;) a kierę zmienię prawdopodobnie w czasie przerwy zimowej jak będzie dopływ gotówki. Teraz na pierwszym miejscu jest amor i hamulec (nowy saint najprawdopodobniej).

W każdym razie dzięki za wyjaśnienie sytuacji :) z tego co przeczytałem muszę sobie zacząć szukać RC2X :) dzięki wszystkim :)
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Spaced skoro 750 na fr to co radziłbyś komuś 1,90 do DH? Bo wychodzi że 800 to za mało. :D
Spaced
moderator
Kontakt:

EZrider zależy od szerokości ramion ale biorac pod uwage, ze przy moim 179 i wąskich ramionach 750/760 jest ok to raczej 780 i wiecej ;) Nie takie przełozenie. W FR i tak barspinów raczej nie robisz regularnie, a stabilnosc sie przydaje. Szczeki jakos sie przez 750tke nie zabił, a raczej wielkoludem nie jest.
alzajac
Kontakt:

Mam do was jeszcze kolejne pytanie jako że przeglądam sobie allegro co jakiś czas i natrafiłem na Boxxer'a Team z licytacją - na zdjęciach wydaje mi się że wygląda nie najgorzej (technicznie niby napisane że wszystko OK) ale jak się ma boxxer do amorów wymienionych w tytule bo cena zachęca ale nie wiem jak z pracą i serwisem. Nie mam pojęcia również co to za rocznik. Zadałem kilka pytań sprzedającemu i czekam na odpowiedź. Jak ocenili byście taki wariant zamiast 888?
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Boxxy podobno fajnie pracują, ale wymagają częstszego serwisu i są mniej wytrzymałe od 888 ;) Mimo wszystko wolałbym RC2x ;)
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

To boxxer napewno przed 2006 rokiem , wiec praca nie zachwycają . Szukaj boxxera od 2006 bo maja motion control . Ja dopóki sie nie przesiadłem byłem niebowziety hscv , dopiero po przesiadce na boxxa uwazam ze jest lepszy.
alzajac
Kontakt:

rocznik 2005 (teraz się dowiedziałem), dowiedziałem się też że gość co jakiś czas sprowadza coś z zagranicy - na dniach ma mieć 888 VF2 z 2006 roku ale mówi że jeszcze nie wie w jakim stanie.
Spaced
moderator
Kontakt:

alzajac czekaj to chciales dobrego marza, a teraz stare boxxery i VF2? To o klase gorszy sprzęt.
alzajac
Kontakt:

Oczywiście że chciałem i ciągle chcę ;) tylko że przeglądając allegro trafiłem na tego boxxera a że cena ciekawa a rc ani rc2x aktualnie brak to postanowiłem zapytać od tego mam forum :P a o vf2 ktoś tu na początku też mówił i polecał ;)
ODPOWIEDZ