hamulec hydrauliczny. Problem
hamulec hydrauliczny. Problem
Siema. od paru dni jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem hamulca Accent Scraper. Problem polega na tym że po założeniu i ustawieniu klocków klamka łapie przez max 2 minuty jazdy, potem coraz bardziej miękka, aż w końcu w ogóle nie łapie. Nie miałem nigdy stycznosci z hamplami hydraulicznymi, więc nie wiem co to może być. Ma ktoś jakieś pomysły?
DOT 5 z DOT4 nie wolno ale juz z DOT5.1 czy DOT3 mozna. I jesli w instrukcji ma napisane, ze DOT4 only to znaczy, ze nie wolno mu lac DOT5 bo jest na bazie silikonu. Natomiast moze spokojnie zalac DOT3 oraz DOT5.1. Jednak DOT3 nie lalbym ze wzgledu na nizsza temperature wrzenia a DOT5.1 wcale nie musi byc lepszy od DOT4.EZrider pisze:c DOT-em 5 jeśli umiesz dobrze wypłukać układ, jeżeli nie to DOT 4 (nie mogą się wymieszać nawet w najmniejszej proporcji).
Ja od siebie polecam plyn Motul RBF 600 (DOT4 z temp wrzesnia ponad 300C). W samochodzie sie sprawdza wiec tymbardziej w rowerze.
Oprocz temperatury wrzenia trzeba miec na uwadze, ze plyn hamulcowy jest silnie higroskopijny wiec nie wiem ile te hamulce przelezaly na polce i byly zalane albo czy plyn, ktorym byly zalewane byl nowy ale mieszanka wody+plynu tez oslabia dzialanie calego ukladu.
http://spinacz86.pinkbike.com/