Hamulec Przód : XT 755/XT 775/SLX/Saint ?

Tangent
Kontakt:

Hamulec Przód : XT 755/XT 775/SLX/Saint ?

Post autor: Tangent »

Witam.
Poszukuję hebla na przód, głównie do enduro plus czasem jakieś wypady w góry. Ważę 85kg. Z powyższych chyba każdy będzie wystarczający siłą. Zależy mi na jak najlepszej modulacji i tutaj już różne opinie czytałem. Prosiłbym o porównanie XT 755/XT 775/SLX/ Saint pod tym względem. Jeżeli macie jakieś inne propozycje to chętnie wysłucham.
AlanCK
Kontakt:

Post autor: AlanCK »

Myślę że Shimano XT 775 byłoby dobrym wyborem bardzo dobry hebel nawet w Dh sie sprawdza... Saint to raczej nie ponieważ jest cięzki i nie potrzeba Ci aż takiej siływ enduro

A koniecznie Shimano musi być? Bo fajną modulację ma formula na przykład...
Co komu pasuje ale heble formuli mają fajny tzw 'feel' niespotykany w heblach innych producentów, no i przy okazji mało ważą... :wink:
Sell: Rower - Intense M9
Tangent
Kontakt:

Tzn. Dh też będzie i nie chciałbym żeby podczas tych paru wypadów w góry hebel mnie zawiódł, ale z drugiej strony nie śmigam szybko więc też tak dużo pracy nie będzie miał.
Którą Formule masz na myśli ? Shimano głównie dlatego bo łatwy w obsłudze i części dostępne, ale jestem otwarty na inne marki w przystępnych cenach :wink:
AlanCK
Kontakt:

Co do formuli to ze sprawdzonych k24

Jest też dobry deal na allegro model RX z summuma, 750zł za nówki to dobra cena

http://allegro.pl/hamulce-tarczowe-form ... 55335.html
Tangent
Kontakt:

Poczytałem o K24 na mtbr i faktycznie same dobre opinie,wydają się idealne. Zdawało mi się, że kiedyś o nich czytałem, że mają jakieś problemy z klockami (szybko się ścierają czy coś), ale może mi się pomieszało.

Na komplet póki co mnie nie stać, więc tylko przód bym brał. Pytanie, które brać K24 czy RX ? W K24 jest dodatkowa regulacja modulacji. Czy to faktycznie działa czy pic na wodę ? W RX za to chyba większe tłoczki ? Oba heble do dostania w bike center w podobnej cenie. Do tego dokupiłbym tarcze XT, chyba że inna lepiej pasi do Formuli.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

AlanCK pisze:Jest też dobry deal na allegro model RX z summuma, 750zł za nówki to dobra cena

http://allegro.pl/hamulce-tarczowe-form ... 55335.html
prawda :)

Kiedyś startowałem w zawodach xc na code i nie przeszkadzało mi że mają dużą moc. (to tak odnośnie "za mocnych" hamulców).
AlanCK
Kontakt:

Tangent pisze:Do tego dokupiłbym tarcze XT, chyba że inna lepiej pasi do Formuli.
Mam u siebie tarcze formuli i jak najbardziej polecam (jedne z najlżejszych tarcz na rynku) ale jak mówisz o tych XT na alu pająku to chyba wybrałbym XT

Co do wyboru miedzy k24 a RX - niby regulacja sie przydaje ale i bez niej przeżyjesz i bedziesz zadowolony, wiem z własnego doświadczenia :)

BTW - To prawda że klocki w formulach trochę szybciej schodzą
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

ja tam bym jednak wolal 4 tłoczki (code saint). zawsze to sie mniej grzeje a modulacja tez dobra
szustaczek
Kontakt:

Post autor: szustaczek »

ja mam sainta ale przesiądę się prawdopodobnie na XT.
a jeśli Ci się nie śpieszy to napisz do mnie na gg 10140973 bo może będę miał nie długo komplet formuli RX nowy:)
sprzedam buty shimano MP90![url]http://allegro.pl/show_item.php?item=2041896325[/url]
Tangent
Kontakt:

Muszę przemyśleć, który model. Jak coś to się odezwę szustaczek

Jeszcze jedno pytanie. Gdzie można dostać adapter PM/PM pod tarczę 220mm ?
ODPOWIEDZ