Problem z damperem Fox-a

bakubrody
Kontakt:

Problem z damperem Fox-a

Post autor: bakubrody »

Na wstępie napisze ze jestem zielony w temacie , od pewnego czasu gdy wsiadam na rower http://www.norco.com/2007bikes/template ... w=&deets=1 mam wrażenie ze siedzę coraz niżej (na oko damper Fox DHX 3.0 traci skok jakoś chyba ) . Obecnie jest napompowane 200 psi do komory głównej a w tej drugiej 150 , tłok z cylindra wystaje tylko na długość 35 mm , porównując z zdjęciem z norco.com wygląda na to ze mój damper ma krótszy tłok . Napisze jeszcze że tłok wysuwa się o około 10 mm gdy go rozciągnę , po czym wraca do wcześniejszego położenia . Czy dobrze mi się zdaje a jak tak to co zrobić z tym fantem ??
darex
Kontakt:

Post autor: darex »

Prawdopodobnie masz migrację powietrza z komory pozytywnej do negatywnej.
[url]http://www.proshox.com[/url]
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Czy dhx nie jest czasem "solo air"? A jeśli nie to gdzie znajduje się komora negatywna w takim razie?
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

bakubrody rozciągnij "na chama z wyczuciem" ;) U mnie DHX 5 Air też się "zapadł" ale wyciąłem i działa normalnie ;)
darex
Kontakt:

darex pisze:
Czy dhx nie jest czasem "solo air"? A jeśli nie to gdzie znajduje się komora negatywna w takim razie?
Komora negatywna znajduje się po drugiej stronie głównej uszczelki w komorze powietrznej
bakubrody
Kontakt:

Czyli do serwisu muszę iść , a takowy w podkarpackim jest chyba tylko w Rzeszowie .
Ciśnienie w komorach przesz sezon trochę spadło (10 % około z tego co zapisałem sobie )
ale żeby z jednej do drugiej przeleciało to nie bo ciśnienia się różniły . A w środku jest jakiś płyn może jego ubytki potrafią coś takiego spowodować , trochę dostało się do komory głównej bo jak spuściłem powietrze to wyleciało kilka kropel czegoś i na tłoku pojawia się czasem warstewka jakiegoś czegoś .
darex
Kontakt:

bakubrody mylisz komory. Nie zmierzysz ciśnienia w komorze negatywnej w tym amorku.
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

bakubrody masz do wymiany główną uszczelkę . Przy okazji można wymienić wszystkie uszczelniacze i oringi, zestaw foxa coś koło 120 zł.
pietryna pisze:Czy dhx nie jest czasem "solo air"? A jeśli nie to gdzie znajduje się komora negatywna w takim razie?
żaden powietrzniak nie jest solo , bo w czasie "zamykania" dampera tworzy się komora negatywna.
pietryna
Kontakt:

No w sumie ja bardziej myślałem o dwóch komorach które można pompować ale to chyba rzeczywiście nie to rozwiązanie. Czyli będzie tak jak wszyscy mówią. Do wymiany uszczelka głównej komory.
bakubrody
Kontakt:

druga komora jest do propedal (tak pisze na niej ^^ ) , dobra dzięki za info jakoś coś wymyśle a poza tym jest na gwarancji chyba jeszcze .

A i miałem się spytać jak zeszłej zimy jeździłem na tłoku (goleni górnej) zbierała się woda i przymarzała , ciekaw jestem czy takie bryłki lodu przedostają się przez uszczelki , lodu było czasem tyle ze blokowało amortyzator , działo się tak na RST Gila teraz mam Marzocchi
4 RV i damper fox-a , czy grozi mi to samo a jak tak i woda będzie się dostawać do środka czy odstawić rower na zimę ??
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

bakubrody pisze:druga komora jest do propedal
Nie, to jest zbiorniczek wyrównawczy.
pietryna
Kontakt:

bakubrody pisze:(tak pisze na niej ^^ )
Może i sam nie wymyśliłem ale wydaje mi się adekwatne:
Jak widzisz gówno to mówisz sra czy jest nasrane?
darex
Kontakt:

bakubrody jakby tego nie zrobili w ramach gwarancji to nie musisz mieć do nich pretensji bo uszczelka to element eksploatacyjny a nie wada fabryczna. Chociaż nie wiem jaką oni taktykę stosują.
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

bakubrody pisze:poza tym jest na gwarancji chyba jeszcze .
tak jak pisze darex, poza tym , rozumiem ,że damper na oczy serwisu nie widział przynajmniej od zimy .bakubrody telepie mnie jak zaniedbanie próbuje sie podciągnąc pod reklamację.
bakubrody
Kontakt:

rower niedawno był kupiony , to będzie jego pierwsza zima u mnie (3 zimy widział już ale na wystawie w sklepie ) , dbam o rowerek bardzo bo nowe części są cholernie drogie
ODPOWIEDZ