Zmiana kąta główki.
Zmiana kąta główki.
Hejka!
Przed kilkoma dniami złożyłem sobie nowy rowerek, takie XC. Iron Horse MK III z Z1 FR 2003 (130mm/130mm). Ogólnie rowerek uważam za udany, po za jednym "detalem". Otóż, kąt główki ramy to 69,5 stopnia. Postanowiłem coś z tyn zrobić i wymyśliłem sobie "pierścienie spłaszczające kąt wyprzedzenia widelca". Oto link do moich rysunków:
http://www.scribd.com/full/44336935?acc ... w55nfupjr8
W tym rozwiązaniu zamiast zintegrowanych sterów 1 1/8', zastosuję niezintegrowane stery 1 1/8'.
Moje pytanka brzmią następująco:
1. Czy robił już ktoś coś podobnego?
2. Jakie są pasowania niezintegrowanych misek na 1 1/8'?
3. Czy polecacie jakiś zakład w okolicach Katowic/Sosnowca, który wykonałby te dwa elementy? (Na razie mam na oku Silma Tools sp. z o.o)
4. Czy znacie miejsca, w których mógłbym kupić surowiec/materiał do dalszej obróbki?
P.S. Jeżeli już wszystkie te pytania zostały kiedykolwiek poruszone na forum to ogromnie mi przykro i przepraszam .
:lol:
Przed kilkoma dniami złożyłem sobie nowy rowerek, takie XC. Iron Horse MK III z Z1 FR 2003 (130mm/130mm). Ogólnie rowerek uważam za udany, po za jednym "detalem". Otóż, kąt główki ramy to 69,5 stopnia. Postanowiłem coś z tyn zrobić i wymyśliłem sobie "pierścienie spłaszczające kąt wyprzedzenia widelca". Oto link do moich rysunków:
http://www.scribd.com/full/44336935?acc ... w55nfupjr8
W tym rozwiązaniu zamiast zintegrowanych sterów 1 1/8', zastosuję niezintegrowane stery 1 1/8'.
Moje pytanka brzmią następująco:
1. Czy robił już ktoś coś podobnego?
2. Jakie są pasowania niezintegrowanych misek na 1 1/8'?
3. Czy polecacie jakiś zakład w okolicach Katowic/Sosnowca, który wykonałby te dwa elementy? (Na razie mam na oku Silma Tools sp. z o.o)
4. Czy znacie miejsca, w których mógłbym kupić surowiec/materiał do dalszej obróbki?
P.S. Jeżeli już wszystkie te pytania zostały kiedykolwiek poruszone na forum to ogromnie mi przykro i przepraszam .
:lol:
HARTKOR FAKKER
-
- Kontakt:
1. nie wiem ale ciekawy pomysł
jak są stery zmieniające kąt na 1.5 cala mysle ze takie stery na 1.1/8 cala szły by jak świerze bułeczki
2. myśle ze jest tam pasowanie mieszane
a masz juz wybrany materiał ?? oczywiście nie może byc zbyt kruchy - jeżeli masz to jaki rodzaj (stawiam że alu tylko jakie??) i własnie mnie zastanowiło mnie po co ta fazka 1x45 ?? zeby stery łatwiej sie wbijało czy jak ??

2. myśle ze jest tam pasowanie mieszane

a masz juz wybrany materiał ?? oczywiście nie może byc zbyt kruchy - jeżeli masz to jaki rodzaj (stawiam że alu tylko jakie??) i własnie mnie zastanowiło mnie po co ta fazka 1x45 ?? zeby stery łatwiej sie wbijało czy jak ??
adrian50005
2. no właśnie nie mam jeszcze wybranego materiału, najchętniej zastosowałbym
alu 7XXX T5, ale nie wiem gdzie kupić.
Pasowanie albo mieszane, albo ciasne (bo luźne of kors nie!). A po czym wnosisz, że mieszane? Mógłbyś podać oznaczenie pasowania?
1. Tak, ale konstrukcja na którą się zdecydowałem, zależna jest od długości główki, więc w grę wchodzi tylko produkcja jednostkowa.
2. no właśnie nie mam jeszcze wybranego materiału, najchętniej zastosowałbym
alu 7XXX T5, ale nie wiem gdzie kupić.
Pasowanie albo mieszane, albo ciasne (bo luźne of kors nie!). A po czym wnosisz, że mieszane? Mógłbyś podać oznaczenie pasowania?
1. Tak, ale konstrukcja na którą się zdecydowałem, zależna jest od długości główki, więc w grę wchodzi tylko produkcja jednostkowa.
HARTKOR FAKKER
-
- Kontakt:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e1c ... 1f857.html Mysle że tabela klasowości otworow się przyda:)
a pasowanie ciasne nie może być bo nie wbijesz tych tulei w rame
a pasowanie ciasne nie może być bo nie wbijesz tych tulei w rame

Miałem coś takiego w głowie, ba nawet prawie to zrobilem, jednak nieco inaczej. Jest inne bardziej chałupnicze rozwiązanie. Bierzesz stery ze stalowymi miskami i flexa z najciensza tarcza. docinasz miejsce gdzie sie wbija stery do ramy na samym łączeniu tulejki z miską. Tak zeby zostało 1/3 całości. Wkładasz w imadło, ściskasz i zaspawujesz. Druga tak samo, szlifujesz tulejke od środka tam, gdzie nie ciąłeś ( będzie szła skośnie sterówka względem jej). Górę nabijasz tam gdzie nie ciąłeś do przodu, dół odwrotnie. Byle prosto nabić i wszystko powinno grać. Pozdrowka
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
www.nocuje.net
-
- Kontakt:
Tryton rozumiem, że to będzie tylko redukcja do sterów zakładanych na głowki typu Zero-stack i potem dopiero klasyczne stery 1 1/8?
Oś musi byc koniecznie zaznaczona bo inaczej nie zalozysz poprawnie. Dore by było także nacięcie na kołnierzu wchodzącym w głowkę. Byłoby widac od razu czy rowno wchodzi.
Mam cos takiego w glory DH, z tym że na dole jest wpuszcona miska (bo 1,5") a na górze miska zewnętrzna (bo 1 1/8" z zero stack). Powiem to co juz wielokrotnie pisałem na forum: bardzo trodno to zalozyc. Probowalem kilka razy i satsfakcjonujący efekt osiągnałem za ktoryms razem.
BTW. Pomysł jest fajowy, bo do takich przejściówek nikt tego nie produkuje. Jednak trzeba pamiętać o kilku wadach: Napewno sie podniesie wysokośc główki, Miski takie moga być dopasowane tylko do jednej wysokości główki, o wzroscie masy nie nalezy wspominac bo to razcej mały minus w porownaiu do lepszego prowadzenie sie roweru.
Oś musi byc koniecznie zaznaczona bo inaczej nie zalozysz poprawnie. Dore by było także nacięcie na kołnierzu wchodzącym w głowkę. Byłoby widac od razu czy rowno wchodzi.
Mam cos takiego w glory DH, z tym że na dole jest wpuszcona miska (bo 1,5") a na górze miska zewnętrzna (bo 1 1/8" z zero stack). Powiem to co juz wielokrotnie pisałem na forum: bardzo trodno to zalozyc. Probowalem kilka razy i satsfakcjonujący efekt osiągnałem za ktoryms razem.
BTW. Pomysł jest fajowy, bo do takich przejściówek nikt tego nie produkuje. Jednak trzeba pamiętać o kilku wadach: Napewno sie podniesie wysokośc główki, Miski takie moga być dopasowane tylko do jednej wysokości główki, o wzroscie masy nie nalezy wspominac bo to razcej mały minus w porownaiu do lepszego prowadzenie sie roweru.
kubabike dzięki za info...
Dorysowałem już rowek w osi roweru na górnym kołnierzu (tak, że będzie pod mostkiem).
Jeżeli chodzi o wysokość główki to wg. moich pomiarów w przypadku mojego Irona główka pójdzie o ok. 5mm w DÓŁ! Co prawda do obliczeń wysokość klasycznych sterów przyjąłem na oko saurona, ale w kierunku zmiany wymiaru nie mogłem się pomylić. Ze względu na wypłaszczenie kąta baza kół wydłuży się o 30mm.
Na razie zrobię oczywiście tylko do swojego Irona, ale jeżeli będzie dobrze działało to, jeżeli będzie ktoś chętny to będę mógł pomóc.
Dorysowałem już rowek w osi roweru na górnym kołnierzu (tak, że będzie pod mostkiem).
Jeżeli chodzi o wysokość główki to wg. moich pomiarów w przypadku mojego Irona główka pójdzie o ok. 5mm w DÓŁ! Co prawda do obliczeń wysokość klasycznych sterów przyjąłem na oko saurona, ale w kierunku zmiany wymiaru nie mogłem się pomylić. Ze względu na wypłaszczenie kąta baza kół wydłuży się o 30mm.
Na razie zrobię oczywiście tylko do swojego Irona, ale jeżeli będzie dobrze działało to, jeżeli będzie ktoś chętny to będę mógł pomóc.

HARTKOR FAKKER
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Może zamiast bawienia sie z głowką spróbujesz taki patent:
http://www.irishdh.com/forum2/viewtopic.php?f=2&t=13080

http://www.irishdh.com/forum2/viewtopic.php?f=2&t=13080

-
- Kontakt:
Spaced patent jak najbardziej pomysłowy, ale nie chce zmieniać kinematyki DW-Linka po za tym nie wiem czy to rozwiązanie przeszłoby test kolizyjny (tzn. czy nigdzie by nie dobijało). Taki patent najlepiej się sprawdza do obniżenia wysokości suportu, a na tym mi nie zależy, co pociąga oczywiście za sobą zmianę kątów. Sam poszedłem w tą stronę, ale w mojej zjazdówce, gdzie zastosowałem o 8mm krótszego dampera, suport w dół, kąty wypłaszczyły się i jezdzi sie lepiej. W Iron Horsie MK III, ale w tą stronę nie pójdę. 

HARTKOR FAKKER