Totem + temperatura = totem zapada się

Wojtekrk
Kontakt:

Totem + temperatura = totem zapada się

Post autor: Wojtekrk »

Cześć. Mam totema solo air i jest z nim pewien problem odkąd zaczęły się minusowe temperatury. Otóż po około 15 minutach jazdy na mrozie amor zaczyna zapadać się pod moim ciężarem. Robi się 2 cm skoku. Kiedy podniosę koło lagi wysuwają się z "efektem ogromnego tłumienia". Chwile jest dobrze i znowu to samo. Gdy wrócę do domu wszystko jest w porządku. Zrobiłem mu dzisiaj serwis całej prawej goleni(mission control) i wymieniłem olej smarujący i smar na uszczelkach w lewej goleni. Jedyne czego nie rozbierałem to sprężyna powietrzna. Sprawdzałem też ciśnienie w komorze solo air podczas tego dziwnego stanu, ale jest w normie. I have a question. What the f**ck?
tien_wang
Kontakt:

Post autor: tien_wang »

To normalne przy powietrznych amorach i bardzo niskich temperaturach,bo powietrze w srodku pod wplywem zimna "kurczy sie" - obrazowo rzecz ujmujac. Najlepiej stosownie podpompowac na mrozie,wtedy uzyskasz wlasciwe cisnienie a jak sie ociepli to upuscisz ile bedzie trzeba. I dobrze by bylo potraktowac czyms wlasciwym uszczelki
Wojtekrk
Kontakt:

tien_wang Ok dzięki. Jednego tylko nie rozumiem. Tez właśnie tak myślałem, ale gdy przykręciłem pompkę na mrozie, ciśnienie było takie same jak wtedy gdy go pompowałem. Pobawię się tą pompką jeszcze i zobaczymy co z tego będzie. Dzięki jeszcze raz.
ak47

Post autor: ak47 »

tien_wang nie wciskaj głupot

Problem leży w solo air - nie domyka się zaworek oddzielający komorę pozytywną od negatywnej. Powietrze przechodzi z poz. do neg. i przez to amor zapada się.
Wojtekrk
Kontakt:

ak47 Ale ma to rownież związek z temperatura?

Dopompowałem go na mrozie i przestaje się zapadać tyle, że jest następny problem. Po maksymalnym wysunięciu lag słychać metaliczny dźwięk jakby nie było żadnej gumy, która to niweluje. Do tego górne golenie wysuwają się na jakieś 194 mm podczas gdy powinny na jakieś 183 mm. Co ciekawe cały problem znika, gdy odkręcam dolne śrubki i wyciągam o parę centymetrów dolne lagi, które są strasznie "przyssane". To przerasta mój umysł :roll: .
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Wiem, że to może głupio zabrzmieć, ale może, ten widelec, nie jest przystosowany do jazdy w tak niskich temperaturach?
Najpierw zaworek szwankuje. OK, dopompowałeś.
Teraz metaliczny dźwięk, może jakiś odbijak tak twardnieje na mrozie, że przestaje działać, albo przepływ oleju jest zaburzony?
Pamiętam, że jak mi się kiedyś zdarzało wychodzić na rower przy dużych mrozach, to stary Boxxer prawie przestawał działać, bo olej tak gęstniał, że trudno było co przepchnąć przez dziurki w tłumiku ;D
pozdro

frango
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

frango Mieliśmy ostatnio sesję (patrz pink weeze) przy -10*C, migawka a aparacie, i kamerka HD zamarzały, a z boxxem WC nic się nie działo :) Więc może to po prostu on ma problem mechaniczny :)
tien_wang
Kontakt:

Post autor: tien_wang »

@ ak47 Rozumiem, ze jestes madrzejszy,chyle czola, wiecej luzu prosze.
Mam 2 amory z zastapiona sprezyna powietrzna zamiast stalowej i wlasnie tak u mnie to dziala, na mrozie oba wymagaja wiekszego dopompowania niz w cieplejszych temperaturach - cud? Stad moja rada najpierw dopompowac amora. W innych kwestiach sie nie wypowiadam, bo akurat totema nie serwisuje. Aha, oryginalny olej zamienialem na syntetyk dostosowany rowniez do pracy w bardzo niskich temp., co tez polecam, jesli ktos jezdzi przy -20 i nizej.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

tien_wang miałem 2 amortyzatory powietrzne i mam jeden z asystą powietrzną, oba siadały naprawdę nieznacznie, a ten z asystą tylko mięknie. Więc utrata prawie 90% skoku nie jest normalna.
slawkow68
Kontakt:

Post autor: slawkow68 »

Utrata ciśnienia spowodowane temp. to od ok 10-17% (teoretyczne, przy różnicy temp 30-50*C), więc to jest stosunkowo mało.
darex
Kontakt:

Post autor: darex »

tien_wang pisze:Aha, oryginalny olej zamienialem na syntetyk dostosowany rowniez do pracy w bardzo niskich temp., co tez polecam, jesli ktos jezdzi przy -20 i nizej.
tien_wang, co to za olej i kto tak twierdzi i na jakiej podstawie ;)
[url]http://www.proshox.com[/url]
Karasmce
Kontakt:

Post autor: Karasmce »

Wojtekrk proponuję Ci żebyś zrobił dokładny serwis ( czyszczenie, smarowanie itp) Problem powinien zniknąć.
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

Jeżdżę codziennie do pracy na rowerze i nic się w moim Totemie nie zapada... tłumienie przy temperaturach ujemnych oczywiście skręcone na minimum :wink:
ODPOWIEDZ