Olej - Motorex vs. Rock Shox

darex
Kontakt:

Post autor: darex »

wlej mniejszą lepkość motorexa to będziesz miał to samo :D
[url]http://www.proshox.com[/url]
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

darex Aha, mam olej rs 5w ;]

A teraz kawał:
Wiecie kto to kolarz?
Jest to udane dziecko dwóch pedałów :mrgreen:
Back in black
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

LestatBiker pisze:NIGDY WIĘCEJ MOTOREXA

Stary, coraz częściej mówisz z sensem :D
Już nigdy nie oszczędzę kasy na takich rzeczach :) Nie warto, ma się amor za tyle klocków, a olej z niższej półki do niego lać, bezsens... w Duro można, do 888 można, to i na wodzie działać będzie, ale boxx czy 40stka... W życiu :)
LestatBiker
Kontakt:

SegatiV Dzięki :) W sumie monster jest tak wytłumiony że i na sikach mamuta by hulał, ale nie żałuje zakupu oleju rs bo pracuje miodnie, i czuć że pracuje a to lubie
Back in black
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

SegatiV pisze:w Duro można, do 888 można
Jako posiadacz 888 czuję się jakiś gorszy, stawiać taki amortyzator na równi z duro.. :D

Co do zalewania wodą - kolega kiedyś grzebał przy damperze i zalał go wodą, niestety nie wiem jak to działało :)
LestatBiker
Kontakt:

GgG u mnie MUSZEL grzebał, zalał wodą... i działał!
Back in black
SegatiV
Kontakt:

GgG nołbady's perfekt :D Hehe. Powiedzmy że nie jestem fanem marcoka :D

Ale, powiem Ci że jeden gość zalewał boxxa 05 olejem z frytkownicy :D I też śmigał :D
pplaymo
Kontakt:

Post autor: pplaymo »

powiedzcie mi jedno, jak olej smarujący do fox-a 40 warto lać motorex-a czy jednak kupić coś lepszego?
motorex-a 10w
LestatBiker
Kontakt:

pplaymo Przeczytaj WaćPan temat. Warto.
Back in black
darex
Kontakt:

pplaymo, Może być Motorexem 10W.

A cały temat to ogólnie dziecinna parodia ;)
SegatiV
Kontakt:

A ja czuje że Pan darex jako że ma serwis zajmujący się zawieszeniem, czuje sentyment do marki motorex ponieważ owa marka jest najtańszą propozycją z tych "nadających się", więc wszędzie będzie forsować wyższość motorexa, z prostej przyczyny.

Ekonomiczny punkt widzenia każe mu wmawiać że ten olej jest dobry, że ma takie super właściwości, że nie pieni się, a za każdym razem kiedy zagląda do lagi słyszy szum morza i śpiew syren.

A ja powiem tylko tyle, motorex ładnie pachnie :) Ale jak to się mówi, na kolorze się nie jeździ, tak i na zapachu zawieha nie pracuje :) Choć ten PitStop równie ładnie wońa :)

Liqui Moly nie pachnie, ale jakość pracy wynagradza ten dyskomfort.

pplaymo lepkość oleju smarującego również zależy od Twojej wagi, w boim Boxxie WC próbowałem 15, 10 i 5w. Najlepiej sprawował się 5w. A używałem Motorexa, ponieważ jest najtańszy, i wystarczające właściwości.

Dodać też trzeba że różne firmy mają różne lepkości w stosunku do konkrecji. Gdzieś wyczytałem (na złomie) że Motorex 5w to jak oryg. Marcoka 7,5w.. ile w tym prawdy? Trzeba się organoleptyczne przekonać.

Jak już napisałem wcześniej, nie warto oszczędzać na oleju, wtedy amor odwdzięczy się jakością pracy. Dodam też że własnoręczny serwis zawieszenia jest banalnie prosty, i warto samemu wykonywać tą czynność, a będziemy pewni że wszystko jst w należytym porządku.
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

SegatiV akurat się mylisz bo Darek posiada też oleje Silkolene, których używa m.in. Fox Shox :)
SegatiV
Kontakt:

KFP aż mi głupio :(... Choć! Nie :)
darex
Kontakt:

SegatiV, jakbym miał reklamować oleje to byłyby to Silkolene gdyż są po prostu najlepsze u nas na rynku.

Nie mam olejów Motorex u siebie już dawno. Wcześniej używałem Motula, później Motorexa teraz "jadę" na Silkolene.

A to taki mały dowodzik, że nie są mi wcale potrzebne oleje Motorexa bo do widelcy z otwartą kąpielom olejową używam olejów "Silkolene Oil Fork" (cena podobna). Do damperów i zamkniętych tłumików używam Silkolene RSF Pro.
Obrazek

pplaymo, jak chcesz wypasu to możesz kupić olej o wysokiej stabilności temperaturowej - określa go parametr INDEX VI. Na ile będzie się czuło zmianę lepkości w zimie z czasem jak amortyzator pracuje to nie wiem. Możesz zejść spokojnie poniżej 10W gdyż na zimę lepkość będzie dużo wyższa niż latem i właściwości smarujące będą dobre.

Tu jest tabelka:
http://katriders.com/wiki/index.php5?ti ... y-Data.gif

Polecam do tego Silkolene RSF PRO 5W - Index VI=370 dla porównania Motorex 10W VI=170

I odszczekuje że może być tam Motorex 10W - on ma za dużą lepkość 51 cSt - bardzo to zwiększy opór szczególnie w zimę jak już to Motorex 5W albo 2.5W max 7.5W.
SegatiV
Kontakt:

darex opowiedz coś proszę o tym oleju :)
alvaro
Kontakt:

Post autor: alvaro »

SegatiV ile oleju lałes do smarowania do boxa ?
Cubus5
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

darex powiedz jak w praktyce wypadają oleje Silkolene ? Jak je można do np. Motula porównać albo Finishline?
Zamierzam Bosa Idylle przelać po nowym roku i mam dylemat co lać do kąpieli najlepszego,może doradzisz?
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
darex
Kontakt:

Olejów Silkolene używają fabrycznie FOX (Red 10WT) i Penske.

RSF PRO jest to olej o bardzo wysokim wskaźniku lepkości (VI) - można sobie w tej tabelce poszukać odpowiednich wartości to znaczy, że jest stabilny temperaturowo i nadaje się do zamkniętych tłumików w widelcach i damperów. 58 zł/litr

Fork Oil - to wiadomo do widelców z otwartą kąpielą olejową. 45zł/litr

Cubus5, nie czuje się kompetentny, żeby wypowiadać się na temat tego jak wypada ten olej w stosunku do innych. Najlepiej to zapytać użytkowników wideców Foxów z zamkniętym tłumikiem lub damperów. Spaced ma w swoim Boxxie 2010 WC RSF Pro także może coś skrobnie czy udało mu się podgrzać ten olej na zjeździe i powiedzieć czy czuje zmiany w tłumieniu wraz z długością trasy. drMadej tez ma ten olej, ale nie wiem czy go już użył. Ja używam go, bo parametry ma najlepsze i używany przez wysoko cenione firmy, także na zagranicznych forach olej bardzo chwalony przez użytkowników i przez specjalistów od amortyzatorów motocyklowych (tzw. tunerów). Z tego co udało mi się ustalić to ma taką wadę, że nie jest dobrze tolerowany przez Marzocchi z otwartą kąpielą olejową. Także niech go tam lepiej nikt nie leje, żeby nie płakał później że taki kiepski olej ;)
ODPOWIEDZ