Złamany obojczyk kiedy na rower

venon666
Kontakt:

Złamany obojczyk kiedy na rower

Post autor: venon666 »

Jak w temacie złamany obojczyk z przemieszczeniem i duzym odłamkiem można powiedziec złamany w dwóch miejscach złożony na pręt elastyczny w kosci po jakim czasie po takiej kontuzji na rower???
SkowronWro
Kontakt:

Post autor: SkowronWro »

powiem ci tak jak mio powiedzieli po 6 tyg miałem zrośniety, ale nie był to twardy zmineralizowany zrost. Usłyszałem ze owszem moge isc na rower ale:
1. mam spory zanik miesni(nie miałem operacji tylko pajaczka na plecy i reke na podwieszce) co wiaze sie z tym ze nie am co obojczyk trzymac na miejscu
2. zrost nie jest zakonczony(kosc nie tworzy jednosci, w miejscu złamania jest dosc wiotka), kazdy upadek najprawdopodobniej zakonczy sie powtórnym złamaniem.

Obojczyk złąmałem 30 października, dokłądnie tak http://www.pinkbike.com/photo/5830958/ wiec nie tak powaznie jak ty ale tez nie był to lekkie przesuniecie. Skutek nadal odczuwam(np pompek nie moge robic), zabroniony mam jakikolwiek wysiłek fizyczny ową ręka do konca stycznia, wtedy bedzie zdjecie zrobione i najprawdopodobniej bede mogl zacząć cwiczyc i w marcu spokojnie na rower. Oczywiscie i tak nie stosuje sie do zaleceń lekarza bo 6 tyg nie ruszałem reką takze sam możesz sobie wyobrazic jak ona teraz wygląda. Zaczynam obecnie cwiczyc pod minimalnymi obciazeniami.

Co do powrotu na rower to przy najbliższej kontroli zapytaj sie po prostu lekarza jakie sa prognozy no to;) ale mysle ze do marca to spokojnie :D :D :D

Pozdro ogolnie dla ekipy z Pleszewa śmiagającej na Timingdays;)
grzesiekfrchelm
Kontakt:

Post autor: grzesiekfrchelm »

Aż przestanie cie boleć i bedziesz nim swobodnie ruszał :p nie no jak pręty itp to mocno powarznie poszło :( musisz czekać aż to sie wszystko zrośnie i aż wyciągną ci te żelaztwo ty lepiej myśl nie o jezdzie tylko o tym czy bedziesz miał sprawność 100% jak przed wypadkiem.pozdro i życze szybkiego powrotu do zdrowia
Bike--http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=58141
http://www.lsfr.pl
SkowronWro
Kontakt:

Dobrze powiedziane;) prawda jest taka ze sam bedziesz wiedział kiedy mozesz isc, bo nawet jak wyciagną ci te druty i bedziesz miał pełny zakres ruchów to bedziesz odczuwał przy podnoszeniu czegos np ze cie boli, ja tak mam mimo ze juz 2 tyg wyglądam jak by sie nic nie zdarzyło.
venon666
Kontakt:

operowal mnie chirurg ortopeda ordynator ortopedi w Pleszewie a pret elastyczny w srodku po to zeby sie prosto i pozodnie zroslo
SkowronWro
Kontakt:

bedzie spoko;) obojczyk zrasta sie szybko jezeli sie nie wygłupiasz 6 tyg i bedzie git;) potem kolejne 6 czekania na całkowity zrost i szybka odbudowa masy:P i jazda;) w sam raz na poczatek seonu:)

Ja byłem robiony w Kaliszu bo we Wrocławiu na pogotowiu nie potrafili mi nastawic i odesłali mnie na operacje, a racji tego ze to było "tylko" złamanie bez jakis odłamków i przemieszczeń to wolałem skonsultowac sie z Zaprzyjaźnionym chirurgiem ortopedą w rodzinnym mieście, co by moze uniknąć krojenia.
Fest3r
Kontakt:

Post autor: Fest3r »

U mnie to wyglądało tak:
http://www.pinkbike.com/photo/2542873/
miałem mieć zabieg ale jednak stwierdzono że obejdzie sie bez. Mam teraz krótszy obojczyk o 2 cm. Jeździłem już po niecałych 6 tygodniach, odczuwałem lekki ból ale ogólnie nie było źle. Radził bym Ci jednak poczekać aż obojczyk dobrze sie zrośnie, rozćwiczyć mieśnie (basen i jakieś ćwiczenia ręki) tymbardziej, że teraz jest sezon zimowy i nie ma za bardzo warunków na rower. Na początek sezonu będziesz normalnie śmigał ;) pozdro
LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

tez mialem obojczyk 6 tygodni w gipsie (nie w pajaczku) i po 6 tygodniach nie moglem reka ruszac, po okolo 3-4 dniach moglem zginac reke w lokciu, ale zanim podnioslem wyprostowana reke do gory minelo dodatkowo z 3 tygodnie, chociaz po tych 6 juz smigalem na deskorolce, asekuracyjnie :P
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
venon666
Kontakt:

jak bede mial okazje t wstawie tez foty z przed i po skaldaniu mnie skladal Dr.Marek Kinzi
popawu
Kontakt:

Post autor: popawu »

najlepiej pogadaj z ortopeda (wiem ze ciężko dobrego znaleźć), warto czasem odpuścić 3 miesiące i zająć się porządnie rehabilitacja niż pojeździć dwa razy i znowu coś sobie zrobić, a już nie mówiąc powtórnej kontuzji, co często się zdarza po zbyt szybkim powrocie do pełnego wykorzystania ciała ...
venon666
Kontakt:

zgadzam sie z tym stwierdzeniem
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

venon666 i tak jest zima , siedź więc na dupie i się zrastaj.
Bodajże po 10 tygodniach wróciłem do jazdy , na początek "XC" do roboty.
Przy obojczyku nie stosuje się rehabu, no chyba, że jesteś jakoś wyjątkowo długo unieruchomiony. Będzie dobrze , obojczyk szybko się zrasta.
http://www.pinkbike.com/photo/1986806/ a lipa był konkretna .
maciekbike
Kontakt:

Post autor: maciekbike »

Powiem tak , ja jjezdziłęn juz po 4 dniach ale po rynku , nic mnie nie bolało wiec dlatego jezdziłem , na trase sie wrocieł po miesiacu , ale pech chciał ze po 5 tyg złamałem 2 obojczyk i czekałem 5 tyg . Mozesz spokojnie jezdzic i skakac małe rzczey , wieksze hopy mozna skakac po jakis 7 tyg ;)
http://pisior177.pinkbike.com/album/intense-M6/
ravfr
Kontakt:

maciekbike rozumiem, że masz wiedzę medyczną ,żeby brać odpowiedzialność za takie porady.
SkowronWro
Kontakt:

Powiem tak , ja jjezdziłęn juz po 4 dniach ale po rynku , nic mnie nie bolało wiec dlatego jezdziłem , na trase sie wrocieł po miesiacu , ale pech chciał ze po 5 tyg złamałem 2 obojczyk i czekałem 5 tyg . Mozesz spokojnie jezdzic i skakac małe rzczey , wieksze hopy mozna skakac po jakis 7 tyg Wink
to ty chyba niemowle jestes ze ci sie zrasta w 4 tyg... Idealne odzwieciedlenie tego co zrobił znajomy:) zdjeli mu gips i stwierdził ze jest zrosniety ale na 1 hopce złamał sie przy lądowaniu, obojczyk rzecz jasna;)
Irion
Kontakt:

Post autor: Irion »

Ja zlamalem objczyk ale na szczescie bez przemieszczenia. Stalo sie to okolo 20stego kwietnia a pod koniec czerwca, poczatek lipca juz moglem smigac ;)
maciekbike
Kontakt:

Post autor: maciekbike »

SkowronWro Moze miał krzywo zrosniety . zreszta co za roznic ?? kazdemu sie inaczej zrasta a z tego co wiem z minimu 6 tyg trzeba odczekac ;)
venon666
Kontakt:

a oto zdjecia przed i po

Obrazek

Obrazek
ravfr
Kontakt:

venon666 w sumie ciekawe , miałem większy odłam i części obojczyka zdecydowanie dalej od siebie i zrosło mi się tylko na ortezie ("ósemce").
Trzeba przyznać ,że ładnie Ci to zrobili szybciutko się zaleje i zrośnie. :D
ODPOWIEDZ