Renthal - nareszcie w Polsce!

Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

bike86 pisze:Skoro 830 mm to potrzeba rynku to czemu nie zrodzila sie wczesniej? Mniejsi byli zjazdowcy czy trasy takie banalne? Biznes.
To znaczy, ze firmy rowerowe zainteresowały sie robieniem forsy dopiero 2 lata temu? To podejscie jest komiczne bo mozna je zadać odnosnie każdej innowacji w sprzecie. W zasadzie czemu nie mielismy reaktorów atomowych za mieszka pierwszego? ;) Wszystko dało sie wymyslic wczesniej tylko, ze miedzy dało sie, a zrobiło sie jest duza róznica ;)

blackdemon nikt nie narzekał bo nie wiedział, ze mozna lepiej. W latach 60tych nikt nie narzekał ze 70 konny silnik jest słaby, albo ze auto nie ma airbagów. Dopóki lepszego nie spróbujesz to do czego masz porównywac? To chyba oczywiste.

lubella szyderczy, nie cyniczny ;)
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

bike86 pisze:Skoro 830 mm to potrzeba rynku to czemu nie zrodzila sie wczesniej?

czyli Brendog jezdzac w Fort William na takiej kierze jezdzi nie dla wyniku tylko dla reklamy tak ?
lubella pisze:Czytam czytam ten post i aż wierzyć mi się nie chce jak dużo PROSÓW mamy w naszym pięknym kraju:) 3mm w tą, 5mm w tamtą, + - 2 podkładki i mamy +10 do lansu i +6 do prędkości
po tym co napisales wnioskuje ze ''dobrze'' musisz miec rower ustawiony pod siebie jak takie niuanse nie robia Ci roznicy
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

bike86 Nie jest tak, że 80% preferuje płaskie kiery... trochę przesadzasz ;)
Z moich znajomych 2 osoby mają takie.
Mimo wszystko... musisz wydać 200-300pln na nową kierę, a jeśli stara nie jest zużyta, to, przynajmniej dla mnie, nie jest to element, który często wymieniam.
Fakt, też chcę taką mieć :) może nie 780 czy 800 bo jestem kurdupel ;)
Przez lata jeździłem na 685, teraz mam 710, czekam na nowe, płaskie FSA, które ma być w okolicach 740-750.
Nie wiem czy będzie mi się jeździło na szerszej, płaskiej kierze, wiem, natomiast, że strasznie mi się taka podoba :)
pozdro

frango
bike86
Kontakt:

Post autor: bike86 »

Spaced to według ciebie róznica w poziomie technologicznym miedzy kierownica 710 mm a 830 mm jest kaka jak miedzy reaktorem atomowym a ogniskiem ? :D Dobra, tu sie podwalam troszke , kumam o co Ci chodzi ;) Nie , nie twierdze ze firmy chca robic kase od 2 lat, ale twierdze ze takie szerokosci jak 830 mm sa bezuyteczne. Istnienie takich kierownic jest własnie podyktowane nie kwestia wykorzystania ich w profesjonalnym sporcie tylko popytem na takie twory na rynku. A popyt ten jest z kolei wywolany moda.
Zaborowski1 informacje o tym ze Brendog smigał na 830 masz stad? http://video.mpora.com/watch/B4c8U68lE/ :) Spojrz na to ze trzymajac kierownice ledwo musa koniuszkami palców dzwignie klamek -> jaja sobie robił i przesunal gripy :D Steve mial 780 , Minaar 758..a niski Troy 730-740 mm...troszke bardziej racjonalne niz 830 mm co?
Zaborowski1
Kontakt:

bike86 pisze:a niski Troy 730-740 mm
no to widocznie w FW bo w Kanadzie mial co najmniej 760 co widzialem na wlasne oczy. zreszta tutaj mierzenie kier odbywa sie tylko w fabrycznych teamach , a rok temu bedac na PE w Leo mase zawodników mialo flaty i bardzo szerokie kiery , wiec jednak chyba cos w tym jest , nieprawdaz ?
Spaced
moderator
Kontakt:

bike86 pisze:Spaced to według ciebie róznica w poziomie technologicznym miedzy kierownica 710 mm a 830 mm jest kaka jak miedzy reaktorem atomowym a ogniskiem ? :D Dobra, tu sie podwalam troszke , kumam o co Ci chodzi ;) Nie , nie twierdze ze firmy chca robic kase od 2 lat, ale twierdze ze takie szerokosci jak 830 mm sa bezuyteczne. Istnienie takich kierownic jest własnie podyktowane nie kwestia wykorzystania ich w profesjonalnym sporcie tylko popytem na takie twory na rynku. A popyt ten jest z kolei wywolany moda.
Masz racje ale czesciowo. Zrobienie kiery 830, 1000 czy nawet 1km ma jeden dodatkowy atut - przerośniete mutanty z barkami jak stąd na ksieżyc beda jezdzic na nieprzycietych, a normalni ludzie sobie przytna. Z szersza kiera i rynek jest szerszy ;)

Do tego z moich doswiadczen wynika, ze przy krótszym kokpicie mozna sobie pozwolic na szerszą kiere (na starej ramie 760 wydawało mi sie nawet 10mm za szerokie, teraz widze mozliwosc przesiadki na 780 bo rama jest bardziej kompaktowa).

A co do mody to tak jest moda na szerokie kiery ale na płaskie? Kupilem plaska kiere 2 sezony temu i od tego czasu ciagła zjebe za ta kiere dostaje. Co z tego, ze kupilem ja z uzasadnionych powodów - wysoki amor, głowka i stery. Moda jest ale poza naszym krajem - w Mariborze tona lokalesów miała flaty i szczerze raczej im to nie przeszkadzało zapieprzać cytując szczyrkowe okreslenie "jak dzikie swinie" ;)

Inna sprawa, ze jasne sa dzieciuchy co kupia sobie za szeroka kiere na pałe ale no coż, nie znam takich, nie jezdze z takimi, nie mój problem. Nie wiem za bardzo po co ludzie z tym na forum walcza. Ktos chce sobie zrobic krzywde to albo sie nauczy na błedzie albo bedzie cierpiec. Jego problem.
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Co tam Cam Cole miał przypiete do kiery (3:37) licznik ? :)
A Kollbi przechytrzył czołówkę światową i miał kiere 800 mm :twisted:
4:05
http://vimeo.com/6589470
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Faktycznie wygląda jak licznik ;) ale to może do rejestrowania tętna?
Bo wydaje mi się, że licznik profesjonalnego zjazdowca może/powinien pokazywać prędkość na zasadzie dwóch wartości:
1. zapie*%#a
2. nak*^%ia
;)
pozdro

frango
Zaborowski1
Kontakt:

wojtasu pisze:Co tam Cam Cole miał przypiete do kiery (3:37) licznik ?
no na 90% pulsometr
wróżka_amelia
Kontakt:

Post autor: wróżka_amelia »

Tak gadacie jak to wspaniale tak szeroko, płasko itd., a większość ludzików co ma takie kiery to rączki daleko od barendów trzyma. Mało kto ma takie łapki długie żeby taka długość było dobrze dobrana.
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

Zaborowski1 pisze:no na 90% pulsometr
zeby pikawa mu nie siadła :DDD

Chłop ma swoje lata hehehe:D
Spaced
moderator
Kontakt:

wróżka_amelia dupna obserwacja bo to raczej z ustawienia manetki/hebli wynika. Tak samo daleko od krawedzi miałem łape w 711tce jak i w 760tce.
pixo
Kontakt:

Post autor: pixo »

wróżka_amelia to spoko, bo ja jakos zawsze mam dlonie na samej krawedzi ( a mam obecnie kiere 780) , a klamki mam ustawione na 1palec od zawsze :)

Kwestia szerokosci kiery to raczej tak juz koledzy wyzej powiedzieli, kiedys nikt nie mogl sprawdzić czy mu lepiej na szerszej bo takiej mozliwości nie było. Ja sprawdziłem, i mi duzo lepiej,wiec czemu mialbym z tego rezygnowac :). Teraz mozna kupic sobie nawet to 830 nie pasuje Ci to przytniesz i nie ma problemu. Wysokość kokpitu to indywidualna sprawa kazdego, dokladnie jak z kierami.

Sorry za offtop.
Pozdrower.
www.mudserwis.com
bike86
Kontakt:

Post autor: bike86 »

pixo odbierz PW bo nie chce offtopa robic :)
;o
Kontakt:

Post autor: ;o »

pixo- dokladnie, ja mam 790 i tez mam pol reki juz na baredzie i klamke na jeden palec i jest super. Jezdzilem w zeszlym sezonie na 680, przesiadlem sie w tym roku na 710 a pod koniec sezonu na 790 i czuje roznice, jest o niebo lepiej, a szczerze mowiac chetnie bym i 830wytestowal bo po paru zjazdach sie juz przyzwyczailem i czuje sie tak jak na 710 tylko stabilniej:D Poza tym ja mam kolo 188cm wzrostu wiec mi to pasuje ale widuje czesto dzieciaki chcace byc "na czasie" i maja wg. mnie za szerokie kiery, no ale skoro im tak pasuje to co mi to przeszkadza? Nie rozumiem stwierdzenia ze to wszystko "biznes" zawsze sie kupowalo kierownice do roweru wiec jasne ze i tak dawalismy producentom zarobic raczej tyle samo. Kiedys nie bylo takiego wyboru teraz poprostu kazdy moze sam sobie dobrac szerokosc ale nadal w rowerze jest jedna kierownica wiec przez to, ze sa szerokie nikt nie kupuje po 10 takich do jednego roweru,..

Odpusccie sobie, bo widze, ze niektorzy chca zostac straznikami texasu i bronic jedynej wg. nich slusznej prawdy, czyli tego ze szerokie kierownice to gowno, a wcale tak nie jest. Jesli Wam sie dobrze na 680 jezdzi jak wam kierownica pizga na boki na trasie to jezdzijcie ale odwalcie sie od ludzi, ktorzy poszukuja czegos co by im bardziej odpowiadalo...
www.szok.it - wchodzić, czytać, komentować i dać sie zaszokować!
Zaborowski1
Kontakt:

;o pisze:a szczerze mowiac chetnie bym i 830wytestowal
oooo Stary teraz to ''przegles palke'' ! lanserze , szpanerze ! juz nie masz zycia tutaj bo chcesz kiere 830 !!!!!! hahaa ; ))
;o
Kontakt:

Zaborowski1- wiem:( Zaluje ale tak bardzo chcialem byc na czasie...
Zaborowski1
Kontakt:

;o wogole radze nowe konto Ci zalozyc bo juz jestes wrogiem numer 1 !

kiera 830 , w glowie sie poprzewracalo. powinienes jezdzic na MAX.580 i to maksymalnie bo inaczej to jestes juz ''pro rajderem'' no i oczywiscie zadnych podkladek miec nie mozesz , nic ! ustawienia to tylko albo 10cm w jedna albo 10cm w druga , bo ponizej to zadnej roznicy nie bedzie ; ((
;o
Kontakt:

Z reszta po co ustawiac? Az takim prosem jestes? Ja to seryjny rower, najlepiej kross sign fr, nadaje sie przeciez i do dh i fr i jest git majonez. W koncu skoro ktos taki wyprodukowal to znaczy, ze jest dobry i nic nie trzeba przestawiac, bo tylko popsujesz!
ODPOWIEDZ