Monster T - ilość oleju itp, do posiadaczy i nie tylko :)

MUSZEL
Kontakt:

Monster T - ilość oleju itp, do posiadaczy i nie tylko :)

Post autor: MUSZEL »

Witam.
Otóż posiadam model 03. Właśnie jestem po wymianie ślizgów, ponieważ stare były już troszkę skatowane...
Mam 2 pytanka:
1. Czy jeśli amor postoi dłuższą chwile, to normalne, że pierwsze ugięcie jest takie "chropowate", "szorstkie" (nie wiem jak to inaczej nazwać, ale czuć na kierownicy i lekko słyszać "szur") ? Było tak już przed wymianą ślizgów, i to był jeden z powodów wymiany. Po paru ugięciach jest ok, ale jak snów postoi chwilkę, to efekt jest ten sam.
Kumpel w swoim Monsiu tak nie ma, dlatego pytam innych, ale zalał go "na oko", więc dużo mi nie pomoże.

2. Po ile ml zalewacie "potworka" i po ile ważycie? Tabele podają 430ml na lagę, lecz z autopsji wiem, że w Marzu można kombinować, a że ciężki nie jestem (68kg), to zalałem go po 400ml. Może to jest też powód mojego "zmartwienia", bo jednak ślizg górny nie jest w "kąpieli"...?

Proszę o podzielenie się doświadczeniami innych użytkowników :)
Pzdr.

Edit: teraz interesuje mnie głównie pkt. 2. Co do pkt 1, to chyba wina nowych ślizgów, muszą sie po prostu dotrzeć. Uginałem amorka w sumie z 10 minut badzo szybko (czuje zakwas już :P ) i mam wrażenie, że jest już bardziej płynny.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Zalej odpowiednią ilość to dostaniesz odpowiedź ;)
SkowronWro
Kontakt:

Post autor: SkowronWro »

ilość oleju nie wpływa na twardość amortyzatora... było milion razy.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Ad 1 - w Marzach tak bywa.

SkowronWro, a jednak, bo jak zalejesz do pełna, to się w ogóle nie ugnie :wink:
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Ja mam podobnie w 888 które kupiłem. Nie szura ale czuć że trzeba przebić taką jakby blokadę. W 66 czegoś takiego nie było, od razu płynnie.

Muszę rozebrać i najprawdopodobniej odkryć że serwis o jakim słyszałem to było odkręcenie góry, wylanie oleju i wlanie czystego tyle ile tamtego wylanego było.

Ja przy serwisie 66 wszystko wyczyściłem, a przed złożeniem uszczelki przesmarowałem olejem.

A nowe ślizgi muszą się dotrzeć. Jeśli wymieniałeś sam to może być problem jak są krzywe, a jak gregorio to do nich napisz.
MUSZEL
Kontakt:

SkowronWro pisze:ilość oleju nie wpływa na twardość amortyzatora... było milion razy.
ale na jego końcówke skoku (bynajmniej w amorach z otwartą kąpielą) to po 1, po 2 po prostu pytam i oczekuje odpowiedzi. Nie musisz mi tłumaczyć tego, bo dobrze wiem co masz na myśli, i jednocześnie dobrze wiem, że masz Boxxa a tam to zupełnie inny świat ;)

pietryna w Monsterze ślizgi zdejmujesz i wkładasz ręką, jest to tak zrobione, że nie nia możliwości by były krzywo założone przez odpowiednie wyżłobienia itp :)
SkowronWro
Kontakt:

Post autor: SkowronWro »

MUSZEL pisze:
SkowronWro napisał:
ilość oleju nie wpływa na twardość amortyzatora... było milion razy.

ale na jego końcówke skoku (bynajmniej w amorach z otwartą kąpielą) to po 1, po 2 po prostu pytam i oczekuje odpowiedzi. Nie musisz mi tłumaczyć tego, bo dobrze wiem co masz na myśli, i jednocześnie dobrze wiem, że masz Boxxa a tam to zupełnie inny świat Wink
I jednocześnie nie wiesz ze 1,5 roku jezdziłem na 888rc :D
MUSZEL
Kontakt:

SkowronWro no... ale tak czy tak ilość oleju w Marzu wpływa na charakterystyke ugięcia.
Nie róbmy offtopu, bo narazie nic ciekawego sie nie dowiedziałem : P
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

MUSZEL a spróbuj dac rower do góry nogami tak na 10 sekund , nastepnie postaw go na koła i ugnij go.
Jeśli dalej bd trzeć to znaczy , że slizgi zostały żle wpasowane.

Kumpel miał podobnie z 66.
Ot tak moje spostrzeżenie przy 66 się przydały i może i przy Monice się przyda bo tam też jest kąpiel olejowa .
MUSZEL
Kontakt:

wojtasu ale w Monsterze ślizgi są zupełnie inne jak w 66, to 2 inne światy. Tam sie nie da ich żle wpasować.
Jeden jest w specjalnych wyżłobieniach na dole lagi górnej (widać na foto)
http://www.pinkbike.com/photo/6081433/
a drugi siedzi pod uszczelką olejową, z czego wkłada sie go również ręką za pomocą podkładki, która jest między ślizgiem a uszczelką. Wpychasz podkładke, ona w pewnym momencie sie zapiera o kawałek lagi i ślizg siedzi na miejscu. Nie wiem czy w ogóle da sie to krzywo zamontować.

Edit: teraz interesuje mnie głównie pkt. 2. Co do pkt 1, to chyba wina nowych ślizgów, muszą sie po prostu dotrzeć. Uginałem amorka w sumie z 10 minut badzo szybko (czuje zakwas już :P ) i mam wrażenie, że jest już bardziej płynny.
Killo
Kontakt:

Post autor: Killo »

MUSZEL pisze:1. Czy jeśli amor postoi dłuższą chwile, to normalne, że pierwsze ugięcie jest takie "chropowate", "szorstkie" (nie wiem jak to inaczej nazwać, ale czuć na kierownicy i lekko słyszać "szur") ? Było tak już przed wymianą ślizgów, i to był jeden z powodów wymiany. Po paru ugięciach jest ok, ale jak snów postoi chwilkę, to efekt jest ten sam.
Kumpel w swoim Monsiu tak nie ma, dlatego pytam innych, ale zalał go "na oko", więc dużo mi nie pomoże.

2. Po ile ml zalewacie "potworka" i po ile ważycie? Tabele podają 430ml na lagę, lecz z autopsji wiem, że w Marzu można kombinować, a że ciężki nie jestem (68kg), to zalałem go po 400ml. Może to jest też powód mojego "zmartwienia", bo jednak ślizg górny nie jest w "kąpieli"...?
Ad1. Na moje to pewnie jeszcze muszą się dotrzeć do reszty. Wiem jedno, w moim Monsterku z '04 nic takiego nie występuje. Właśnie go uginałem po 2 dniach nie ruszania i nic takiego nie ma.

Ad2. Zalałeś go na 400ml, czyli olej jest niżej o około 2.39 cm niż fabryka zaleca. Przyjmując że średnica wewnętrzna goleni - 40mm, jak będziemy mieć dokładną średnicę wewnętrzną można dokładniej policzyć.
30 mililitr [ml]=30 centymetr sześć. [cm^3]
pi*r^2*x=30cm^3
4*pi*x=30
12,56*x=30
x=2.387cm ~ 2.39cm

Jako że nie rozbierałem jeszcze mojego Potworka i nie znam specjalnie dobrze jego budowy, ani nie jestem ekspertem to bierz proszę to co napiszę z dystansem.

Nie wiem na jakiej wysokości jest dokładnie górny ślizg. (Po za tym że jest pod uszczelką kurzową) Najchętniej przeliczyłbym czy na zalecanym minimalnym poziomie oleju siedzi on sobie na sucho czy na mokro. Jeżeli na mokro to bym nie schodził z poziomem oleju tak by siedział on na sucho. Może wtedy występować jakieś niekorzystne tarcie, które będzie Ci wcinało powłokę goleni nim olej dotrze do ślizgów.

Olej dla 430ml zajmuje około 34.24cm, no 35cm wysokości całego amora. Przydałoby się jeszcze wiedzieć od jakiego poziomu jest liczona ta wysokość. Znając tą wartość + położenie ślizgów można już określić czy ślizgi są cały czas są mokre, czy na początku mają sucho, a dopiero potem olej do nich dochodzi.

Mój na dzień dzisiejszy jest zalany na 430/430 i przy następnym serwisie będzie zalany tak samo. Zmianę poziomu oleju będę regulował na poziomie +/- 5ml
http://www.facebook.com/13bikes
http://tnij.org/7pfafp4 Satanistyczna Kosa FR
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Killo a sprężyna gdzie jest w Twoich obliczeniach?
MUSZEL golenie nigdzie nie mają żądnych śladów przytarcia? Jak bym go jeszcze raz rozebrał i zrobił inspekcje środka pod kątem jakichś niewłaściwości.
Killo
Kontakt:

SeraaX nie uwzględniłem tego, całkiem o niej zapomniałem ;) po za tym nie uwzględniłem faktycznej średnicy goleni. Chwilowo kombinuję jak w przybliżeniu obliczyć sprężynę, niekoniecznie licząc ją jakąś porąbaną całką.

Hmm może tak:
Zmierzyć całkowitą długość sprężyny, odległości między zwojami. Odjąć od całkowitej długości sprężyny odległość między zwojami. Zmierzyć średnicę pręta, zmierzyć średnicę sprężyny i policzyć objętość tego jak dla rury. Mamy teraz objętość całkowitą tej cholery. Można teraz wyznaczyć ile oleju "wchodzi do wnętrza" sprężyny. Mając to wszystko można wyznaczyć w przybliżeniu jak zmienia się Nam poziom oleju w zależności od wysokości.

Prościej będzie chyba rozebrać i obejrzeć czy wszystko jest ok ;)

Jak już pisałem nie jestem ekspertem i po prostu kombinuję jak na ludzi łeb jakoś to w miarę logicznie, nie na oko kontrolować.

Ps. O czymś znowu zapomniałem? ^^ Już wiem o czym zapomniałem. Ta metoda może mieć całkiem spory błąd pomiarowy.
klexuh
Kontakt:

Post autor: klexuh »

Hmm.. a nie prosciej i szybciej po prostu dolac te 30ml a jak problem nie zniknie, odlac jezeli wlascicielowi tak bardziej pasuje :roll:
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Objętość sprężyny można sprawdzić wodą i czymś z podziałką...
bazooczyskoDH
Kontakt:

Post autor: bazooczyskoDH »

EZrider co sprowadza się do tego że i tak trzeba rozkręcić amor;)
Killo
Kontakt:

EZrider najprostsze rozwiązania są najtrudniejsze!=D Jak się ma coś takiego z podziałką szybciej, łatwiej i dokładniej wyznaczy się objętość sprężyny. Na bank duuużo mniejszy będzie błąd pomiaru;)

bazooczyskoDH a w mojej metodzie niby nie? ;) Tak czy siak trzeba go rozkręcić pewnie.

Z Ezriderem właśnie chyba stworzyliśmy metodę na wyznaczenie minimalnej ilości oleju w Monsterku...
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Piotrek, mam propozyjcę. Z racji tego że mam monstera na orginalnych sprężynach i nic poza iloscią oleju nie kombinowałem, oraz sam wiesz jak pięknie pracuje , zatem jak chcesz mogę podbić do Ciebie, rozkrecić mojego i porównasz sobie czy coś jest nie tak.
Back in black
MUSZEL
Kontakt:

Killo pisze:Ad2. Zalałeś go na 400ml, czyli olej jest niżej o około 2.39 cm niż fabryka zaleca. Przyjmując że średnica wewnętrzna goleni - 40mm, jak będziemy mieć dokładną średnicę wewnętrzną można dokładniej policzyć.
30 mililitr [ml]=30 centymetr sześć. [cm^3]
pi*r^2*x=30cm^3
4*pi*x=30
12,56*x=30
x=2.387cm ~ 2.39cm
Killo pisze:Nie wiem na jakiej wysokości jest dokładnie górny ślizg.

ale ja wiem gdzie dokładnie jest. Uwzględniając tłumi i sprężyne załóżmy ok 3cm. Jutro albo jeszcze dziś spróbuje dolać po te 30ml i zobaczymy czy będzie jakaś różnica.

Moge zapytać jeszcze, ile ważysz? :) Amor ładnie wykorzystuje Ci cały skok?

LestatBiker sam nie wiesz ile masz teraz oleju bo go na oko zalewałeś ;]
ODPOWIEDZ