Problem z napędem.. :/

Gonzo821
Kontakt:

Problem z napędem.. :/

Post autor: Gonzo821 »

Elo..mam do was pytanko..Kupiłem dzisiaj nową zebatke na przód Dartmoor sting 32T i łańcuch core 3/32 z tyłu mam nowy reduktor na single z nową zebatką pod single która dostałem razemz reduktorem..po założeniu wszystko było ok jak obracałem kołem w miejscu..ale jak zaczołem jeździć przy silniejszym naciśnięciu na pedały coś szczela z tyłu.. jak oglądałęm to łańcuch idealnie lezy na zębatce..przy powolnym pedałowaniu nic sie nie dzieje..tylko jak gwałtowanie chce przyspieszyć i mocniej zapedałuje to coś szczela z tyłu tak jak by łańcuch przeskakiwał..i tu mam do was pytanie i proźbe...Co jest przyczyną tego szczelania i jak to naprawić..pozdro i z góry dzięki za odpowiedzi...
PIRAT
Kontakt:

Post autor: PIRAT »

Gonzo821 pisze:ale jak zaczołem jeździć przy silniejszym naciśnięciu na pedały coś szczela z tyłu.. mocniej zapedałuje to coś szczela z tyłu
szczela? :|
http://pirat.pinkbike.com/
Gonzo821
Kontakt:

Znaczy nie stzela pod względem że pęka..tylko wydaje taki dżwięk tak jak by przeskakiwał na zębatce czy coś takiego..nie wiem sam dokładnie jak to opisać..
http://gonzo821.pinkbike.com/
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Może zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji?
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Pomijając kwestie wspomniane przez kolegów to jeśli wszystko nowe to musi się poprostu ułożyć i rozciągnąć. Na nowym napędzie nie powinno się od razu tak szaleć tylko pare/naście/dziesiąt kilometrów nakręcić.
A powiedz jeszcze jaka piasta z tyłu? Bo może zapadki i sprężynka też do wymiana by mogła już iść.
Gonzo821
Kontakt:

Piasta Dartmoor Free-Force...ale piasta jest ok jakiś tydzinień temu zmianiałem łożyska i oś na nową i wszystko tam było ładnie przesparowane...
http://gonzo821.pinkbike.com/
osato
Kontakt:

Post autor: osato »

Człowieku, ukończ gimnazjum chociaż i wtedy pisz samodzielnie posty bo tego się czytać nie da, albo w trakcie pisania niech siedzi przy Tobie mama/tata i niech zwracają uwagę na błędy.
A skoro przeglądarka podkreśla na czerwono tekst w trakcie pisania to znaczy, że coś jest nie tak.

Masz pewność, że poprawnie wszystko zakładałeś przy wymianie łożysk i osi?
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

Jak przesmarowałes zapadki to się pewnie kleją i przeskakuje albo do wymiany , odkręć bębenek i sprawdź ich stan : )
SBT
Kontakt:

Post autor: SBT »

Sorry że nie na temat chociaż częściowo tak (chociaż tak naprawdę nie wiem do jakiej kategorii osprzętu zalicza się hak). Wie ktoś gdzie można w Krakowie zrobić stalowy hak do ramy? Z góry dzięki za odpowiedź.

A tak w temacie to jak ostatni raz zmieniałem napęd też mi wszystko nie grało od początku.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Skoro masz signla to zapytam - łańcuch dobrze napięty? Łańcuch nie może latać, ale nie przesadzaj z tym. Czy linia łańcucha jest prosta, czy leci po skosie?

Ps. zainteresuj się przeglądarką internetową Mozilli, podkreśla błędy ortograficzne jak w wordzie. Wtedy łatwo upilnujesz pisania bez błędów.

SBT Hak musi być aluminiowy, żeby w przypadku urwania przerzutki uszkadzał się hak a nie wahacz ramy. Do jakiej ramy chcesz ten hak?
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

Zapewne do signa fr/ds. Ładuj stalowy lub dużą podkładkę na ośkę pod nakrętkę. Ale gdzie drobić to nie powiem, bo nie wiem. BTW, w big hicie mam stalowy oryginalnie.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
osato
Kontakt:

Post autor: osato »

GgG Opera i Chrome też podkreślają ;)
SBT
Kontakt:

GgG - hak potrzebuje do sztywnej ramy.
piotreksz
Kontakt:

Post autor: piotreksz »

może nie wszystkie ogniwa w łancuchu chodzą ?
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

SBT Ori stalowego raczej nie kupisz z powodów jak powyżej pisali. Więc musisz znaleźć jakiś zakład/gościa co ma frezarkę i najlepiej pokazać mu oryginalny hak.
A z tym napędem to naciągnąć, przesmarować i nakręcić kilometrów.
SBT
Kontakt:

Bombell - chodziło mi właśnie o kontakt do takiej osoby/zakładu, która/y mogła by to zrobić. To że haka gotowego nigdzie nie dostanę to już wiem.
ODPOWIEDZ