[początkujący] Full do freeride'u za 2,2k możliwe?

czeresniak
Kontakt:

[początkujący] Full do freeride'u za 2,2k możliwe?

Post autor: czeresniak »

Witam wszystkich. :D
Ostatnio postanowiłem przerzucić się na bardziej ekstremalny sport niż zamulanie przy kompie, a jako że naoglądałem się extreme padło na rower.

Jestem totalnie początkujący i o rowerach nie wiem praktycznie nic, chciałbym sobie w wakacje pośmigać trochę po lasach więc myślę że zakup full'a będzie lepszym pomysłem niż hardtail.
Przeglądałem dużo tematów na forach min. na tym i doszedłem do wniosku że najlepszą opcją dla ubogich jest zbudowanie fulla na bazie ramy od Signa FR2.
Oczywiście kwota 2200 zł jest tylko początkowa tzn. z czasem jak coś zarobie i złapie większa zajawkę pewno będę wymieniać części na lepsze.

W związku z tym mam do Was kilka pytań. Czy opłaca się kupić nową ramę od fr2 bez dampera za 400 zł? W ogóle nie wiem jak rozłożyć proporcje ile wydać na ramę ile na amorka przedniego.
Zresztą z samym wyborem przedniego też mam problem naczytałem się o Duro E /Triple jedni piszą że to badziewia inni że dla początkującego na dwa sezony styknie, jeszcze inni że warto dorzucić 300 zł i kupić jakiegoś boxxer'a za 700 zł.

Dla kogoś może się to wydawać pieprzeniem, ale po prostu mam mętlik w głowie, a w sumie lato już niedługo.

Z góry dzięki za wszelkie rady.
PS. Jakby ktoś miał jakąś inną koncepcję niż budowa full'a na fr2 to besztać mnie śmiało na otrzeźwienie :mrgreen:
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

czeresniak pisze:myślę że zakup full'a będzie lepszym pomysłem niż hardtail.
Gówno prawda.
Kup HT, żeby się techniki nauczyć.
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

http://allegro.pl/duncon-pitbull-marzoc ... 19113.html tutaj masz fajny rower za znosne pieniadze
OKR36EPO
Kontakt:

Post autor: OKR36EPO »

joncek
Kontakt:

Post autor: joncek »

http://allegro.pl/cannondale-gemini-900 ... 00413.html

Gadaj z gościem, z tego co wiem, rower jeszcze nie sprzedany. Mega okazja, z tego co wiem dużo za niego nie chciał. Zawiecha naprawde fajnie działa, code'y żyleta. Miałem okazje jeździć na tym rowerze więc wiem co mówię.
Hajdas
Kontakt:

taa proponujcie mu rowery drozsze zakupi nie bd mial na kask i bd w dupie przy pierwszym wjezdzie do lasu... Niestety kask ochraniacze tez kosztuja przynajmniej ochron glowe i kolana, kask kolo 200 zeta juz znajdziesz ochraniacze kolo 100 i faktycznie lepiej sztywniak zebys sie nauczyl troche ogarniac a nie polegac tylko na zawieszeniu
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

Joncek,no offence,ale ten rower to padlo.8letni Super T,cholera wie iloletnia rama ktora znana byla z jej tendencji do pekania,krzywa tarcza,krzywa sztyca,brak szybkozamykacza amora.
tak naprawde to fajne to ten rower ma tylko hamulce i opony.
a jak juz polecamy rowery znajomych (i wykraczajace za budzet) to zapoznaj sie z ta aukcja:
http://allegro.pl/giant-faith-marzocchi ... 38843.html
koles pusci to sporo taniej niz cena z aukcji.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
wielkiezuo
Kontakt:

Post autor: wielkiezuo »

piotrex pisze:8letni Super T
No i co to zmienia, że 8 letni? Ważne, że sprawny technicznie. Rama także nie jest pęknięta.
Krzywa tarcza i sztyca to koszt maksymalnie w granicach 100zł.
Więc sam jesteś padło.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

wielkiezuo pisze:No i co to zmienia, że 8 letni
amor do dh,uzywamy zgodnie z przeznaczeniem?sam sobie odpowiedz na to pytanie.
wielkiezuo pisze:rama także nie jest pęknięta
nie napisalem,ze jest.problemy z czytaniem ze zrozumieniem?
rama rowniez ma swoje lata,a gemini znane byly z tego ze pekaly.koledze gemini peklo w 9 miejscach.do tego mam jakies dziwne wrazenie,ze malowanie nie jest oryginalne,ale tego nie jestem pewien akurat.
wielkiezuo pisze:Krzywa tarcza i sztyca to koszt maksymalnie w granicach 100zł.
czyli polecacie rower kosztujacy 800zl wiecej niz Autor chce wydac ze swiadomoscia,ze bedzie musial do niego dorzucic jeszcze troche.
wielkiezuo pisze:Więc sam jesteś padło.
a tego typu wycieczki sobie daruj,taka moja rada.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Gemini to był rozrosniety rower do AM. Mało sztywny i zdarzało sie pekac. Starego nie ma co brac bo nawet jak nie jest pekniety to mu wiele brakowac nie bedzie.

Ogolnie za taka kase sa BARDZO DUZE szanse, ze cos w rowerze bedzie uszkodzone albo, ze uszkodzi sie lada chwila. Lepiej HT wziac i ew. potem rame zmienic.
Hajdas
Kontakt:

pozatym niech moze kask kupi najpierw bo wydaje mi sie ze to podstawa
Śpiący
Kontakt:

Post autor: Śpiący »

Wg. mnie to byłoby tak:
Kask - minimum 200zł
Rama- Dragstar lub Street Figter 300zł
Amortyzator - Duro 300zł
Koła- pewnie z 500zł
Korba i suport-150zł
Stery - 50zł
Sztyca + siodełko- 50/100zł
Napinacz-100zł
Hamulce-300zł
Kaseta- nie wiem, lecz pewnie z 50zł
Kiera-100zł
Mostek-50zł
I zostaje 100zł, na gripy łańcuch i pedały.
Wielkiej wiedzy nie mam, ale wydaje mi się, że tak to by wychodziło, więc proszę bez krytyki :)
:*
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

Śpiący widzę, że się nie wyspałeś.
Używany sztywniak na jakichś 66 i stalowej ramie która coś wytłumi, a na bank więcej niż alu. Spokojnie idzie wyrwać i to najdroższy jaki będzie. Na kask sobie dozbiera, lepiej wydać więcej na rower bo może się okazać że za 1800 będzie miał streetfightera z DJem czy dropoffem a za 2200 surga z 66/domainem.

Lepiej wydać więcej i poczekać na kask.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
czeresniak
Kontakt:

Re: [początkujący] Full do freeride'u za 2,2k możliwe?

Post autor: czeresniak »

Widzę że mój temat wzbudził spore zainteresowanie. Dzięki za wszystkie opinie. Cóż postanowiłem sobie wziąć do serca wasze rady i złożyć coś na sztywnej ramie.

Odnośnie samego rowoweru dzięki za linki jednak ja chcę złożyć rower sam, tzn. mam znajomego który dłubie przy motorach i powiedział że bez problemu mi pomoże przy składaniu, a ja przynajmniej ogarnę przy okazji how do it;s work ;d
Oczywiście przy tym budżecie biorę pod uwagę części używane, ale gotowce odpadają.

Na kask i ochraniacze na nogi odłożyłem sobie 300 stówy, a rękawiczki jakieś żelowe już mam. Także na rower mam do wydania te 2,2k chyba że tak jak mówicie będzie warto dopłacić i najwyżej na kask i resztę dozbieram potem.

Ramę wziąłbym tak jak piszecie od dragstara np. tą http://allegro.pl/nowa-lf-dragstar-09-1 ... 61632.html (chyba bedzie dobra?), mam na myśli wersję 16" bo jestem raczej wyższy niż niższy. :P

Zauważyłem że jesteście specjaliści i potraficie wyłapać wszystkie przekręty na aukcjach więc mam do was pytanie odnośnie tego kompletu:
http://allegro.pl/boxxer-race-kiera-mos ... 76075.html

Nie znam się za bardzo ale te boxxery to raczej drogie sa, a tu (o ile udałoby mi sie wylicytować za 6 baniek) dostaje do tego kiere i mostek.
Myślicie że tylko białe sprężyny są problemem? Ja jestem suchy badyl i ważę tylko 53 kg więc może dla mnie na początek byłyby ok.
Chyba że przeczuwacie że tam jest jakiś grubszy wałek to dam sobie spokój bo w sumie dziwi mnie że to jeszcze nie zeszło.

Sorry że Was tak męczę, ale rower który ostatnio miałem bardzo źle wspominam (jakiś dziad z tesco) w którym po pierwszej wycieczce do lasu zcentorwało się przednie koło.
Jeszcze raz dzięki za wasze odpowiedzi. Pozdro!
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

Za 2,2 tysia nie znając się na sprzęcie kupisz albo uszkodzone części albo z nowych starczy ci na rame, duro i części z najniższej półki.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
Piotr
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Za taka kase (jesli nie masz kontaktow, dojsc itp) nie warto skladac roweru. Kup uzywke jako caly rower - w tej kwocie zmiesci Ci sie calkiem konkretny secik typu bitch/surge/sf + pike/domain/z1/66

http://allegro.pl/zobacz-bo-jest-warty- ... 60898.html - temu bighitowi moglbys sie tez przyjrzec, jesli mozesz dolozyc.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Komplet kupisz taniej niz skladajac przy kupnie uzywek. Skladanie z czesci nie ma sensu na teraz. Boxxera starszego niz 3-4 lata odpusc sobie na bank.

O dziwo jest full na allegro w dobrej cenie ale nie wiadomo co to jest do konca:
http://allegro.pl/super-rower-dh-marzoc ... 74855.html
Solid bikes robi dobre ramy ale nie wiadomo ile to ma skoku. Wypadałoby maila do firmy napisac bo nie maja juz tego w ofercie. Moze odpowiedza i opisza co to. Ew. do wlasciciela jak wie.
ODPOWIEDZ