Opony uniwersalne

lospzl37b
Kontakt:

Opony uniwersalne

Post autor: lospzl37b »

Mam maly dylemat wlasnie z oponami. Potrzebuje kapci takich prawie na wszystkie warunki, nie jezdze zawodniczo i zmiana opon z suchych na mokre itp raczej odpada. Zalezy mi na dobrych kapciach , ktore ogarniaja od suchego do lekko mokrego terenu, bardzo zalezy mi na wadze, bo chce odchudzic rower, a wiem, ze najwieksze zyski wagi robic mozna na oponach i kolach. Cena wlasciwie nie gra roli, glowne punkty to waga i wszechstronnosc. Ja sam mam pare kapci na oku, ale chcialem zapytac, zanim zdecyduje.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Na oponach sie nie odchudza roweru. Lekkie opony łapia sneaki i zachowuja sie do dupy na niskich cisnieniach.
Swoja droga jak cena nie gra roli to czemu zmienianie opon z suchych na mokre nie gra roli? 2 minuty roboty tak boli? ;)

Bierz Maxxisa Miniona DHF 42a 2.5'' na przód i High rollera 42a 2.5'' na tył (60a zamiast 42a jak dojezdzasz po asfalcie duzo). I zapamietaj - opony to ostatnie miejsce, na ktorym chcesz odchudzac w rowerze dh. No chyba, ze nad przyczepnoscia wazniejsze jest dla ciebie ładne zdjecie na forum ;)
lospzl37b
Kontakt:

Re: opony

Post autor: lospzl37b »

No nie dojezdzam po asfalcie doslownie, ale generalnie tak, jade okolo 320-350km aby posmigac w dol, wiec opony typu plaskie + jadza odpadaja, bo jade samochodem. Raz do roku jade na 2 tygodnie w wysokie gory i tu wlasnie chce dobrych kapci. Jak przegladam oferty oponek, to roznica w wadze jest dosc mocna od 1200g do 580g nawet, wiec chyba mozna odchudzic rower troszke. Obecnie mam kapcie Inetnse, ktore do najlzejszych nie naleza, napewno pod uwage pojda twoje propozycje. Dziekuje za podpowiedzi.
Krzyś
Kontakt:

Post autor: Krzyś »

Jeśli chcesz na tych lekkich oponach jeździć po górach, to opowiem ci moją historię. Miałem z tyłu miniona DHR 2.5 cala w pojedynczym oplocie, póki jeździłem po lajtowych miejscowych trasach nie było problemu, potem pojechałem na nieco ostrzejszą trasę z kamieniami, większymi korzeniami, etc. i więcej czasu spędziłem na zmienianiu dętek, niż na jeździe... Zmieniłem oponę Na Miniona DHR 2.5 z podwójnym oplocie, może i rower przytył, ale wole mieć ciężki rower i na nim jeździć, niż cały czas pieprzyć się z dętkami/łatkami... Ja bym zrobił takie combo jak Spaced ci doradza, opony poradzą sobie w każdych warunkach (poza jakimś wielkim błotem), a naprawdę nie ma sensu odchudzać rower na oponach, żeby potem ze strachem najeżdżać na każdy kamyczek i korzonek :)
Cesiu
Kontakt:

Post autor: Cesiu »

Spaced dobrze gada. Próbowałem odchudzić rower na oponach, miałem komplet Conti Mountain King Supersonic i Intense EXDC Light (czy jakoś tak) i wszystkie zostały poprzecinane w górach. Teraz połatane służą mi na mieście, a w góry to Maxxisy 2 ply np. w takim zestawieniu jak masz powyżej.

Pozdro
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Kumpel tak pięknie odchudzał wylajtowanego Intensa SS przy pomocy opon Conti ok 600 g , że mało zębów nie stracił przy wystrzale przedniej opony i to w Kluszkowcach , które do specjalnie kamienistych nie należą.
Maxxis 2-ply, ewentualnie coś ze Schwalbe wersja DH , obie propozycje lepsze od wyrobów Intense.
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

tez byłbym za opcja minion DHF na przód i Holler na tył - oczywiscie 2ply i 42a

sam takiego setu uzywam przez 80 % czau i jest na prawde ok !
Shibby
Kontakt:

Post autor: Shibby »

Co byście powiedzieli na:
DHF 42a 2.5 i LOPES BLING BLING 60A 2.35 + 2PLY lub DHR 60A 2.35 + 2PLY
Przemawia do mnie 2PLY, bo chyba jest to rzadko spotykane w tej mieszance.
KUPERnick
Kontakt:

Post autor: KUPERnick »

Jesteś pewien że DHR 2.35 60A jest w podwójnym oplocie? W Polsce dostępne są jedynie z cienką ścianką. Bling jest fajną oponą (u nas niedocenioną), ale raczej nie na mokre warunki.

Jeśli chodzi o wypowiedź do tematu to rzeczywiście się zgodzę - w góry tylko 2-ply, ale z mieszanką 42a. 60a na mokrych korzeniach może się lekko ślizgać, poza tym jeśli cena nie gra roli to pewnie i na ścieralności autorowi nie zależy tak bardzo.
http://www.maxxoponyrowerowe.pl
Shibby
Kontakt:

Co do DHR'a nie jestem pewien bo w tych sklepach internetowych często jest burdel i będę się musiał dopytać, bo faktycznie wygląda na to że nie ma, za to bling bling na pewno ma 2PLY.
Na mokrym i tak nie za bardzo lubię śmigać ;P

Dzieki maxxis ;]
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

Jest 60 a 2 ply pisz do nich http://www.maxxoponyrowerowe.pl/
Spaced
moderator
Kontakt:

lospzl37b pisze:No nie dojezdzam po asfalcie doslownie, ale generalnie tak, jade okolo 320-350km aby posmigac w dol, wiec opony typu plaskie + jadza odpadaja, bo jade samochodem. Raz do roku jade na 2 tygodnie w wysokie gory i tu wlasnie chce dobrych kapci. Jak przegladam oferty oponek, to roznica w wadze jest dosc mocna od 1200g do 580g nawet, wiec chyba mozna odchudzic rower troszke. Obecnie mam kapcie Inetnse, ktore do najlzejszych nie naleza, napewno pod uwage pojda twoje propozycje. Dziekuje za podpowiedzi.
Tak sa tez carbonowe ramy fs wazace mniej niz 2000g z damperem, tylko ze sa do xc. Jak cie jaraja opony 500g to moze i to cie zajara?

Opony do dh powinny wazyc minimum 1200g. Opona składa sie z prostych materiałów, nie ma tam miejsca na odchudzanie wiec im lzej tym wiecej tracisz na parametrach waznych w dh/fr.
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

lospzl37b pisze:ak przegladam oferty oponek, to roznica w wadze jest dosc mocna od 1200g do 580g nawet, wiec chyba mozna odchudzic rower troszke.
580g to chyba zwijane. W góry w życiu bym nie pojechał z oponą 1ply, chyba tylko żeby mieć wymówkę aby nie jeździć :mrgreen: Jeśli kase masz to tak jak Spaced pisze albo oba Miniony DHF 2,5" 42a. Ewentualnie Schwalbe zrobił na ten rok kilka nowych modeli np. Wicked Will.

edit zamieszałem się :P
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
ablee
Kontakt:

Post autor: ablee »

lospzl37b a może swampy? W każdych warunkach się odnajdą.
Shibby
Kontakt:

Nie ma DHR'a 60a 2PLY a DHF jest ;/
To z tej mieszanki pozostaje tylko High Roller i bling bling
Spaced
moderator
Kontakt:

Shibby pisze:Nie ma DHR'a 60a 2PLY a DHF jest ;/
Gdzie nie ma? Bo rok temu do kupienia spokojnie byly.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

ablee, swampy odnajdą się wszędzie, ale nigdzie w skrajnych warunkach. Idealne środowisko dla nich to wilgotna, luźna ziemia(nie płynąca). Na suchym i ubitym bez szans. To samo na wielkim błocie.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

szymon102 pisze:W góry w życiu bym nie pojechał z oponą 2ply
Za przeproszeniem co Ty **********? xD

Panowie, a co zamiast miniona, bo strasznie mi się zalepia na lekko wilgotnych warunkach ;)
spz
Kontakt:

Post autor: spz »

Rollera masz luzniejszego od miniona.
http://spinacz86.pinkbike.com/
ODPOWIEDZ