Mam problem z nowym, rowerem którego właśnie co kupiłem (a propos dzięki za podpowiedź) Kona Stuff z 2006r ma amor Drop Off IV, z tym że ustawiony jest na 100mm, na stronce marzocchi pisze że może mieć od 130-150mm (manual do pobrania). Jak go ustwić na takowy 150mm do FR? I sprawa wymiany płynów tj. oleju w amorku i płynów hamulcowych bo podobno ma takowe (nie wiem jestem zielony) , jakie też były by dobre do tych części. Powiem że w okolicy tj. 120km nie ma nikogo kto by sie tego podjął, w serwisie kross'a powiedzieli że nie mają doświadczenia z takim sprzętem. HELP, nie chce oddawać odrazu bike albo wysyłać gdzieś, wolałbym powoli sam nauczyć sie jak go zrobić.
A o to co kupiłem:
http://allegro.pl/kona-stuff-nie-ns-dar ... 10546.html
Zwiększenie skoku Marzocchi Drop Off IV
Musisz mieć zwierające szczypce segera i odpowiednie klucze. Rozkręcasz amora. Ściągasz górne korki, wyjmujesz sprężyny/sprężynę i wylewasz olej. Odkręcasz dolne śruby i wyciągasz golenie górne z dolnych. Bierzesz golenie górne w łapę i ściągasz segery. Wyciągasz tłumiki(w sumie nie wiem czy górą czasem też nie wyjdą, ale mniejsza). Na segerach powinny opierać się podkładki i na nich sprężyna negatywna. Z drugiej strony opiera się ona o element tłumika. Jeśli masz tam więcej niż jedną podkładkę to wywalasz je(byle by jakaś jedna została - żeby sama sprężyna nie opierała się o segera) i skręcasz wszystko. Wyjęte podkładki kładziesz na sprężyny i przykręcasz korki górne.
Jeśli nie masz pod sprężyną negatywną podkładek to nic nie robisz. Poza tym poszukaj sobie w necie marzocchi technical manual. Ja bez problemu znalazłem. Od 2002 do 2007 albo 2006. Nie jestem pewny.
Jeśli nie masz pod sprężyną negatywną podkładek to nic nie robisz. Poza tym poszukaj sobie w necie marzocchi technical manual. Ja bez problemu znalazłem. Od 2002 do 2007 albo 2006. Nie jestem pewny.
Re: Zwiększenie skoku Marzocchi Drop Off IV
Dzięki, znalazłem manualsa do DO IV, troche dużo tam części itd ale myśle że nie jest to trudne. A co z wymianą płynów hamulcowych?
-
- Kontakt:
Mam hayes, chce je wymienić ponieważ rower ma już 4 lata, a płyny nigdy nie były wymieniane, chyba czas najwyższy?
A może ktoś wie czy na lubelszczyźnie nie ma przypadkiem serwisu który mógłby mi rower sprawdzić i rozłożyć amor z ustawieniem go (tak jak podaje producent) na 150mm?