Zwiększenie skoku Marzocchi Drop Off IV

altair
Kontakt:

Zwiększenie skoku Marzocchi Drop Off IV

Post autor: altair »

Mam problem z nowym, rowerem którego właśnie co kupiłem (a propos dzięki za podpowiedź) Kona Stuff z 2006r ma amor Drop Off IV, z tym że ustawiony jest na 100mm, na stronce marzocchi pisze że może mieć od 130-150mm (manual do pobrania). Jak go ustwić na takowy 150mm do FR? I sprawa wymiany płynów tj. oleju w amorku i płynów hamulcowych bo podobno ma takowe (nie wiem jestem zielony) , jakie też były by dobre do tych części. Powiem że w okolicy tj. 120km nie ma nikogo kto by sie tego podjął, w serwisie kross'a powiedzieli że nie mają doświadczenia z takim sprzętem. HELP, nie chce oddawać odrazu bike albo wysyłać gdzieś, wolałbym powoli sam nauczyć sie jak go zrobić.

A o to co kupiłem:
http://allegro.pl/kona-stuff-nie-ns-dar ... 10546.html
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Musisz mieć zwierające szczypce segera i odpowiednie klucze. Rozkręcasz amora. Ściągasz górne korki, wyjmujesz sprężyny/sprężynę i wylewasz olej. Odkręcasz dolne śruby i wyciągasz golenie górne z dolnych. Bierzesz golenie górne w łapę i ściągasz segery. Wyciągasz tłumiki(w sumie nie wiem czy górą czasem też nie wyjdą, ale mniejsza). Na segerach powinny opierać się podkładki i na nich sprężyna negatywna. Z drugiej strony opiera się ona o element tłumika. Jeśli masz tam więcej niż jedną podkładkę to wywalasz je(byle by jakaś jedna została - żeby sama sprężyna nie opierała się o segera) i skręcasz wszystko. Wyjęte podkładki kładziesz na sprężyny i przykręcasz korki górne.

Jeśli nie masz pod sprężyną negatywną podkładek to nic nie robisz. Poza tym poszukaj sobie w necie marzocchi technical manual. Ja bez problemu znalazłem. Od 2002 do 2007 albo 2006. Nie jestem pewny.
altair
Kontakt:

Re: Zwiększenie skoku Marzocchi Drop Off IV

Dzięki, znalazłem manualsa do DO IV, troche dużo tam części itd ale myśle że nie jest to trudne. A co z wymianą płynów hamulcowych?
diesel2117
Kontakt:

Post autor: diesel2117 »

Jakie hamulce masz?
Jeśli Shimano/Hayes to jest banalne jak nie wiem co, a po co chcesz w ogóle je przelewać?
http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
altair
Kontakt:

Mam hayes, chce je wymienić ponieważ rower ma już 4 lata, a płyny nigdy nie były wymieniane, chyba czas najwyższy?
altair
Kontakt:

A może ktoś wie czy na lubelszczyźnie nie ma przypadkiem serwisu który mógłby mi rower sprawdzić i rozłożyć amor z ustawieniem go (tak jak podaje producent) na 150mm?
ODPOWIEDZ