Witam!
Jakiś czas temu wpadły mi w oko produkty Weezee (dodatkowo podoba mi się też waga...) w związku z tym zastanawiam się nad kupnem zębatki 36z - mam jedynie pytanie czy będzie ona poprawnie (nie gorzej niż oryginalna zębatka Shimano) współpracować z napędem dwurzędowym opartym na korbie SLX z zębatka Specialites chinook 28z.
Jak dotąd spotkałem się z różnymi opiniami ale zawsze gdzieś przeplatał się watek iż napędy w pełni homogeniczne pracują lepiej, a że nie chciał bym wydawać 150zł na pogorszenie kultury pracy i sprawności napędu zwracam się do Was:)
Zębatka Weezee a napęd dwurzędowy
-
- Kontakt:
Moim zdaniem to nie zadziała ze względu na to że zębatka do napędu kilkurzędowego zawsze ma nacięcia oraz odpowiednie wyprofilowane na wewnętrznej stronie mające ułatwiać zrzucanie/wrzucanie łańcucha. Weeze to typowa zębatka jednorzędowa i myślę że może pogorszyć pracę przedniej przerzutki. Mogę się mylić, ale takie są moje odczucia.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Zębatka weeze jest całkiem ładnie sfazowana, w przeciwieństwie do np Dartmoora, więc będzie działać - zwłaszcza na tak małej różnicy jak 8 ząbków. Możliwe jednak, że będziesz musiał zastosować cienkie podkładki pod koronkę 28T aby uzyskać odpowiedni prześwit pomiędzy koronkami.
Sam jeździłem na Dartmoorze 38T sparowanym z normalnym 32T i działało to bardzo dobrze.
Piny podnoszące łańcuch mają znaczenie dopiero przy bardzo dużych róznicach pomiędzy sąsiednimi koronkami - 10-12 i więcej ząbków. 8 zębów to jeszcze całkiem mało.
U mnie wyglądało to tak:
http://img.photobucket.com/albums/v231/ ... r/bike.jpg
Sam jeździłem na Dartmoorze 38T sparowanym z normalnym 32T i działało to bardzo dobrze.
Piny podnoszące łańcuch mają znaczenie dopiero przy bardzo dużych róznicach pomiędzy sąsiednimi koronkami - 10-12 i więcej ząbków. 8 zębów to jeszcze całkiem mało.
U mnie wyglądało to tak:
http://img.photobucket.com/albums/v231/ ... r/bike.jpg
Blog: www.uzurpator.com.pl | Zębatki: www.trybo.pl
-
- Kontakt: