Rozmiar ramy a duży wzrost 190

dder
Kontakt:

Rozmiar ramy a duży wzrost 190

Post autor: dder »

Witam. Rozglądam się za hardtailem. Będzie to mój pierwszy rower fr. Do tej pory ścigałem się na szosie. Mam 190cm wzrostu, długość nogi 85 waga blisko 80 i obawiam się że ramka 16'' będzie na mnie za mała. W oko wpadł mi pitbull. Niedawno ktoś wystawił owego na allegro http://allegro.pl/rower-pitbull-dc-supe ... 10292.html
opłąca się brać za 1700zł? Przy większych rozmiarach może być problem z gorszą sterownością. Jakie są opinie na temat tego amora? Zdaję sobie sprawę, że sprzęt nie jest nawet średniej klasy, ale może na początek do polatania w dół i uderzenie na parę hopek wystarczy? Budżet góra 2300.
SBT
Kontakt:

Post autor: SBT »

Hej
Jestem podobnego wzrostu (188 cm) i powiem Ci, że na hardtailach 15'' i 16'' jeździ się według mnie średnio wygodnie. Przy mocnym dokręcaniu i czasem na hopach jest tendencja do zbyt dużego wychylania się do przodu. Różne są i rozmiar danej marki jest zawsze trochę inny niż innych marek. Jak masz taką możliwość, to najlepiej przejedź się na paru rowerach (może kolegów czy znajomych) i zobacz co Ci pasuje.
Życzę owocnych testów i poszukiwań.
dder
Kontakt:

Re: Duncon Pitbull - rozmiar ramy a duży wzrost

Z kolei na większej ramie, wydaje mi się, że mogą wystąpić problemy ze zwrotnością.
Nie mam możliwości przymierzenia się do roweru, bo wszyscy śmigają na relatywnie małych rozmiarach. W lokalnych sklepach też brak takich sprzętów, nawet nsbików. Sprawdzałem geometrie. Skłaniałbym się też do największego ns core, w którym górna rura jest już o 11cm dłuższa niż w 16'' pitbulla.
SBT
Kontakt:

,,Z kolei na większej ramie, wydaje mi się, że mogą wystąpić problemy ze zwrotnością."

Coś za coś.
Skyline GT
Kontakt:

Post autor: Skyline GT »

Jakbyś był czasem w Zakopanem lub w Nowym Sączu to mógłbyś sprawdzic na moim rowerku czy by Ci odpowiadało (rama NS Core 17cali + RS Domain 318 180mm) .
Frrytkiii
dder
Kontakt:

Re: Duncon Pitbull - rozmiar ramy a duży wzrost

Przede wszystkim chodzi o to żeby nie naparzać kolanami w kierownicę. W takim razie pewnie wrócę do ns core/surge.

Dzieki za propozycje, ale nie bede miał możliwości przymierzenia się do Twojego bika ;)

Niestety takim rozmiarom ram bliżej do enduro, ale cóż zrobić.
SBT
Kontakt:

Mogło być gorzej - mogłeś mieć 205 cm...
ODPOWIEDZ