[tylna przerzutka] SLX vs. Saint
-
- Kontakt:
[tylna przerzutka] SLX vs. Saint
Witam,
jako że jestem (wciąż;) ) w trakcie upgrade-u sprzętu zastanawiam się nad zmianą tylnej przerzutki. Obecnie mam SLX-a ze średnim wózkiem na 9 rzędów, zastanawiam się jak duża różnica w jakości działania jest pomiędzy tą przerzutką a nowym Saint-em - czy warto zmieniać?
Zapraszam do dyskusji:)
jako że jestem (wciąż;) ) w trakcie upgrade-u sprzętu zastanawiam się nad zmianą tylnej przerzutki. Obecnie mam SLX-a ze średnim wózkiem na 9 rzędów, zastanawiam się jak duża różnica w jakości działania jest pomiędzy tą przerzutką a nowym Saint-em - czy warto zmieniać?
Zapraszam do dyskusji:)
-
- Kontakt:
a dla mnie saint to najlepsza przerzutka jaka może być. Jedynie cena powstrzymuje mnie od zakupu kompletu części saint, ale prędzej czy później takie będą.
Kolega z miasta miał u siebie x.0, teraz ma sainta, ten drugi i mi i jemu bardziej pasuje. Jest sztywny, wcale nie lata, mocna sprężyna i dobra wytrzymałość, parę razy już dostała
Kolega z miasta miał u siebie x.0, teraz ma sainta, ten drugi i mi i jemu bardziej pasuje. Jest sztywny, wcale nie lata, mocna sprężyna i dobra wytrzymałość, parę razy już dostała

No właśnie ja nie wiem czemu ludzie się tak tego shimano czepiają ja rozumiem ze kiedyś mieli swój stary system montażu. przerzutki goniły i obijały o ramę ale teraz odkąd istnieje system shadow jakoś nie widzę różnicy w precyzji działania sztywności czy niezawodności w stosunku do srama. Jesli mówimy o porównaniu slxa do sainta to mim zdaniem warto dozbierać do sainta gdyż ta przerzutka po pierwsze posiada wersje z krótkim wózkiem (taką raczej preferujemy w dh...) po 2 ma dużo większy naciąg sprężyny (śmiem twierdzić ze lepszy nawet od flagowych produktów srama) po 3 jest po prostu w każdym fragmencie wzmocniona co ma znaczenie bo slx lubi sie np złamać na tym przegubie zaraz kolo haka a w saincie w tym miejscu jest na prawdę kawal aluminium.Jeżdżę na tej przerzutce 3 sezon a uwierzcie ma ona ze mną na prawdę ciężki żywot , mimo to nic się z nią nie dzieje.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Re: [tylna przerzutka] SLX vs. Saint
Witajta
ja mam całą grupę sainta ( prócz przedniej piasty która zresztą też wcześniej miałem ::) )wiec coś w temacie tej grupy wiem :> moim zdaniem ta grupa to majstersztyk wśród grup shimanowskich jak w/w ktoś wspomniał połączyli użyteczność grupy szosowej z innowacją zjazdową nie tylko opierając się o testy laboratoryjne ( http://www.ridesaint.com/ ) ja moją przerzutkę trzymam na osi ( stary typ montowany na oś ) i nic mi nie klepie nic nie trzaska ( jak ma się oryginalny odbojnik ten żółty) udało mi się przez całe moje życie popsuć jednego sainta gdzie normalna przerzutka pewnie urwała by mi połowę ramy a sama rozleciała by se w drobne.. ( przy glebie gdzie rower poleciał parę dobrych metrów i zarył centralnie tyłem w bruk a ja skończyłem w szpitalu ), dodatkowo (przynajmniej w starszym modelu ) oba kółeczka as nie dość ze skręcone to jeszcze zabezpieczone specjalna podkładką, do kolejnych + można zaliczyć kółeczko dolne na łożysko maszynowym podwójnie uszczelnianym
wiadomo poco
kolejna zaletą jest sztywność działania
tylko - w starszych modelach dostać tył z normalną sprężyna to graniczy z cudem
co do manetki ( mam model nowy 810 ) rewelacja
pozwolę sobie skopiować z strony producenta bo w całości to prawda i nie ma co się rozdrabniać " SL-M810 Dźwignia przerzutki RAPIDFIRE Plus • Ulepszona dźwignia przerzutki dostosowana do kolarstwa grawitacyjnego, umożliwiająca 1-palcową zmianę przełożeń i hamowanie • Ergonomiczny kształt głównej dźwigni • Krótki skok dźwigni zrzucającej dla łatwiejszego operowania kciukiem • Dwukierunkowe zrzucanie palcem wskazującym odciążające kciuk • Natychmiastowe zrzucanie zmniejsza czas reakcji • Obejma mocowana wewnątrz lub na zewnątrz • Konstrukcja odprowadzająca błoto • Masa: 237 g"

-
- Kontakt:
Re: [tylna przerzutka] SLX vs. Saint
chodziło tutaj o możliwość zmiany przełożeń podczas hamowaniaVin_OSW pisze:Wytłumacz mi tokubuspunxdh pisze:umożliwiająca 1-palcową zmianę przełożeń i hamowanie