[tylna przerzutka] SLX vs. Saint

Soulforged
Kontakt:

[tylna przerzutka] SLX vs. Saint

Post autor: Soulforged »

Witam,

jako że jestem (wciąż;) ) w trakcie upgrade-u sprzętu zastanawiam się nad zmianą tylnej przerzutki. Obecnie mam SLX-a ze średnim wózkiem na 9 rzędów, zastanawiam się jak duża różnica w jakości działania jest pomiędzy tą przerzutką a nowym Saint-em - czy warto zmieniać?

Zapraszam do dyskusji:)
XxUzixX
Kontakt:

Post autor: XxUzixX »

Dokładnie też chce zrobić taki up-grade. Dużo przy jakości działania ma manetka. Jeśli chcesz założyć powiedzmy przerzutke sainta do manetki slx'a to dużej różnicy nie odczujesz. Saint słynie z tego że ma mocną sprężyna i jest sztywny. Jak masz pieniądze to warto zmienić.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Ja sie właśnie zastanawiam czy kupić SLX czy dozbierać drugie tyle do Sainta ;) Więc prosiłbym o wypowiedź ;)
diesel2117
Kontakt:

Post autor: diesel2117 »

Vin, slx gs mi trzyma już 3 sezon, wcześniej w ht teraz w fullu, polecam :)
http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

zamiana na srama to jedyne sluszne rozwiązanie :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

groochas pisze:zamiana na srama to jedyne sluszne rozwiązanie
Popieram ;)
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Z ciężkim sercem to mówię, ale Sram do DH (i tylko) jest dużo sztywniejszy.
XxUzixX
Kontakt:

A jeśli nie mam przekonania do Srama ? :) Proszę o wypowiedź kogoś kto użytkuje bądź użytkował Saint'a :)
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

a dla mnie saint to najlepsza przerzutka jaka może być. Jedynie cena powstrzymuje mnie od zakupu kompletu części saint, ale prędzej czy później takie będą.
Kolega z miasta miał u siebie x.0, teraz ma sainta, ten drugi i mi i jemu bardziej pasuje. Jest sztywny, wcale nie lata, mocna sprężyna i dobra wytrzymałość, parę razy już dostała :)
XxUzixX
Kontakt:

Dziękuje za odpowiedź, w taki razie szukam kompletu manetka i przerzutka saint :)
Godryk
Kontakt:

Post autor: Godryk »

No właśnie ja nie wiem czemu ludzie się tak tego shimano czepiają ja rozumiem ze kiedyś mieli swój stary system montażu. przerzutki goniły i obijały o ramę ale teraz odkąd istnieje system shadow jakoś nie widzę różnicy w precyzji działania sztywności czy niezawodności w stosunku do srama. Jesli mówimy o porównaniu slxa do sainta to mim zdaniem warto dozbierać do sainta gdyż ta przerzutka po pierwsze posiada wersje z krótkim wózkiem (taką raczej preferujemy w dh...) po 2 ma dużo większy naciąg sprężyny (śmiem twierdzić ze lepszy nawet od flagowych produktów srama) po 3 jest po prostu w każdym fragmencie wzmocniona co ma znaczenie bo slx lubi sie np złamać na tym przegubie zaraz kolo haka a w saincie w tym miejscu jest na prawdę kawal aluminium.Jeżdżę na tej przerzutce 3 sezon a uwierzcie ma ona ze mną na prawdę ciężki żywot , mimo to nic się z nią nie dzieje.
Vin_OSW
Kontakt:

Jak deorki jeszcze nie zabiłem to chyba SLX też nie? ;)
diesel2117
Kontakt:

Post autor: diesel2117 »

No widzicie, shimano rulez!
Jakos "sram" dziwnie mi się z wczorajszą kolacja kojarzy i dźwiękami z mieszkania podemną...
http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
Soulforged
Kontakt:

Tak więc chyba się zdecyduję - manetki i tylna przerzutka:)

Jeszcze raz dziękuję za rady;)
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

Owszem system shadow nie klepie o rame, ale jakże rozkosznie klepie sam o siebie. Przy slx'ie zęby mi chciały wypaść...
kubuspunxdh

Re: [tylna przerzutka] SLX vs. Saint

Post autor: kubuspunxdh »

Witajta :) ja mam całą grupę sainta ( prócz przedniej piasty która zresztą też wcześniej miałem ::) )wiec coś w temacie tej grupy wiem :> moim zdaniem ta grupa to majstersztyk wśród grup shimanowskich jak w/w ktoś wspomniał połączyli użyteczność grupy szosowej z innowacją zjazdową nie tylko opierając się o testy laboratoryjne ( http://www.ridesaint.com/ ) ja moją przerzutkę trzymam na osi ( stary typ montowany na oś ) i nic mi nie klepie nic nie trzaska ( jak ma się oryginalny odbojnik ten żółty) udało mi się przez całe moje życie popsuć jednego sainta gdzie normalna przerzutka pewnie urwała by mi połowę ramy a sama rozleciała by se w drobne.. ( przy glebie gdzie rower poleciał parę dobrych metrów i zarył centralnie tyłem w bruk a ja skończyłem w szpitalu ), dodatkowo (przynajmniej w starszym modelu ) oba kółeczka as nie dość ze skręcone to jeszcze zabezpieczone specjalna podkładką, do kolejnych + można zaliczyć kółeczko dolne na łożysko maszynowym podwójnie uszczelnianym :) wiadomo poco :) kolejna zaletą jest sztywność działania :) tylko - w starszych modelach dostać tył z normalną sprężyna to graniczy z cudem :) co do manetki ( mam model nowy 810 ) rewelacja :D pozwolę sobie skopiować z strony producenta bo w całości to prawda i nie ma co się rozdrabniać " SL-M810 Dźwignia przerzutki RAPIDFIRE Plus • Ulepszona dźwignia przerzutki dostosowana do kolarstwa grawitacyjnego, umożliwiająca 1-palcową zmianę przełożeń i hamowanie • Ergonomiczny kształt głównej dźwigni • Krótki skok dźwigni zrzucającej dla łatwiejszego operowania kciukiem • Dwukierunkowe zrzucanie palcem wskazującym odciążające kciuk • Natychmiastowe zrzucanie zmniejsza czas reakcji • Obejma mocowana wewnątrz lub na zewnątrz • Konstrukcja odprowadzająca błoto • Masa: 237 g"
Vin_OSW
Kontakt:

kubuspunxdh pisze:umożliwiająca 1-palcową zmianę przełożeń i hamowanie
Wytłumacz mi to ;)
Soulforged
Kontakt:

Zakładam że kolega ma na myśli 2-way Release:)
kubuspunxdh

Re: [tylna przerzutka] SLX vs. Saint

Post autor: kubuspunxdh »

Vin_OSW pisze:
kubuspunxdh pisze:umożliwiająca 1-palcową zmianę przełożeń i hamowanie
Wytłumacz mi to ;)
chodziło tutaj o możliwość zmiany przełożeń podczas hamowania :) jednocześnie
ODPOWIEDZ