[Koninki] Gravity Park - nowe trasy

Majlo
Kontakt:

Re: [Koninki] Gravity Park - nowe trasy

Post autor: Majlo »

Byłem na rozpoczęciu sezonu - dobra robota i szacun Schodek za tą prace.

Mam tylko jedną sugestie - w Polsce cholernie brakuje trasy w stylu aline'a z Whistler, czy choćby trasy w stylu Modry Zamat zbudowanej na Słowacji w bikeparku Speca (http://www.pinkbike.com/video/158115/) czy w Bachledowvej Dolinie.
Jeśli ktoś pomyśli i zbuduje taką trasę przyciągnie tłumy, nie tylko na rozpoczęcie sezonu, ale i na cały sezon. Praktycznie nigdzie w Polsce niema porządnej trasy FR - wszędzie powstają co raz bardziej techniczne DH. Super. Ale pamiętajmy, że w zawodach startuje może 40%-50% ludzi którzy jeżdżą regularnie w góry po prostu pojeździć bez spiny na porządnej FRce. Jak na razie takiej w Polsce nie mamy - dlatego praktycznie w każdy wekend można spotkać więcej Polaków niż Słowaków w słowackich bikeparkach. Chłopaki z Lublina jeżdżą ąż do Leogangu itp. miejscówek w Austrii. Gór nam nie brakuje. Tras tak.
Bardzo się ciesze i jestem pełen nadziej co do Koninek - chciałbym zamiast dawać zarobić Słowaką czy Austryjaką po prostu pojechać sobie w Polsce w góry, zjechać 5 minutowym aline'em naszpikowanym hopkami i wielkimi bandami - czy to się kiedyś stanie ? Może coś takiego powstanie właśnie w Koninkach ?? Czas pokaże. Trzymam kciuki za ten projekt.
Jeszcze raz szacun dla Schodka.
lubella
Kontakt:

Post autor: lubella »

Popieram to co napisał Majlo. Brakuje u nas fajnych tras FR ala Szpindel, przez co gro osób (w tym ja) woli jechać za granice. Fajnie byłoby zobaczyć coś pokroju aline w Polsce.
Kendziior11
Kontakt:

Post autor: Kendziior11 »

Dzis Wybralismy sie poszalec do koninek , i powiem tak pomimo strasznego bloota jest suuper :)
Trasa jest duzo plyniejsza i fajniejsza niz na Otwarciu:)
Super sie to zapowiada ; oby tak dalej :P
cranck
Kontakt:

Post autor: cranck »

Majlo - wydaje mi sie ,że problemem nie są checi tylko strona finansowa. Aby zbudowac trase o której piszesz nie wystarczy kilof, łopata i czterech budowniczych ale kopara, materiały, spory zespół budujących, zgody od własciciela lasów na mocna ingerencję w teren itp. Jestem jednak przekonany, że jakby gdzieś w PL powstało cos takiego, szybki zwrot zainwestowanej kasy byłby murowany.A gdyby miało to miejsce w Koninkach... coż...było by przefpte:-))
Ajz
Kontakt:

Post autor: Ajz »

Majlo pisze:w Polsce cholernie brakuje trasy w stylu aline'a z Whistler, czy choćby trasy w stylu Modry Zamat zbudowanej na Słowacji w bikeparku Speca (http://www.pinkbike.com/video/158115/) czy w Bachledowvej Dolinie.
Jeśli ktoś pomyśli i zbuduje taką trasę przyciągnie tłumy, nie tylko na rozpoczęcie sezonu, ale i na cały sezon. Praktycznie nigdzie w Polsce niema porządnej trasy FR - wszędzie powstają co raz bardziej techniczne DH. Super. Ale pamiętajmy, że w zawodach startuje może 40%-50% ludzi którzy jeżdżą regularnie w góry po prostu pojeździć bez spiny na porządnej FRce.
Jeszcze raz szacun dla Schodka.
ŚWIĘTE słowa.

cranck - chyba nie byles pod koniec zeszlego sezonu w wiśle i nie widziales co Schodek z ekipą wyczarowali ;) a teraz wspomnianego wsparcia we wszelkiej formie jest znacznie wiecej niz w wisle.

tak wiec czekamy na kolejne wiesci z koninek, no i.... kiedy tam wreszcie bedzie sucho w lesie?:D
cranck
Kontakt:

Post autor: cranck »

mocno wierze w Koninki - jak już wczesniej wspominałem (pare osób podchwyciło temat) można by spróbowac zorganizowac zbiórkę na flow w Koninkach co by powstała najlepsza trasa FR w PL z bandziochami, dablami i bezpiecznymi hopami (bez wilczych dołów na zeskokach:). Tego typu trasy (czyli nie ekstrim deha) to ewidentna nisza do zasypania jak i maszynka do robienia sympatycznej kaski przez gospodarzy trasy:)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Ajz pisze: cranck - chyba nie byles pod koniec zeszlego sezonu w wiśle i nie widziales co Schodek z ekipą wyczarowali a teraz wspomnianego wsparcia we wszelkiej formie jest znacznie wiecej niz w wisle.
Ale on ma troche racje. Sam Schodek mówil, ze to otulina parku narodowego i z koparka mogłyby byc problemy. Mam nadzieje, ze sie zmieni ale to o czym mowa to jednak wymaga kopary. Recznie mozna zrobic sporo ale airline leo dla przykladu to troche inna trasa niz cos co łopata da sie wykopac.
Na razie czekam na wiecej fot bo jestem mega ciekawy co tam sie dzieje.
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Słuchajcie,wiem że apetyty wzrosły po zimie znacznie ale do realizacji planu związanego z Gravity Park potrzebny jest czas.Koncepcja jest opracowana i realna. Teren jakim dysponujemy do zagospodarowania jet naprawdę wielki i nie da się w tydzień/miesiąc zrobić tego co mamy w planach. Myślę że dwa sezony to okres w którym powstanie większość z projektu.

Co do A-line - jakoś mało realne by poszła koparko/spycharka przez las i zrobiła trasę na której się wzorujecie w oczekiwaniach. Realne natomiast jest to że do wakacji powstanie linia do skakania na której znajdzie się około 20-30 elementów o różnej skali lotu !! Takiej trasy brakuje i taka powstanie do wakacji w Koninkach.

Po świętach szykujemy kilka nowych elementów na trasie z otwarcia,a po majówce jedziemy z koparka po polanach !!

W tym czasie zjadą pewnie nowe deski z tartaku i zacznie się zbijanie NS-ów na górnej łące.

W lesie prace trwają równolegle więc na majówkę polecimy 4 trasami na relaksie. Miłymi,miękkimi,relaksacyjnymi...każdy tuznajdzie coś dla siebie..

Pozdro od Pana Myszki i jego ekipy :mrgreen:
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
krzysiek2425
Kontakt:

Post autor: krzysiek2425 »

no i co, temat umarł, tyle było pisania i wstawiania fotek, a od miesiąca nic....
byłem w poprzedni weekend i nie znalazłem praktycznie żadnych band/hopek czy czegokolwiek czego bym 3 tygodnie wczesniej na zdjeciach nie widzial...
czyżby po wielkim bum na otwarcie koninki juz zaczęły umierać ?
Kamil89

Post autor: Kamil89 »

co ? to chyba gdzie indziej byłes po majówce były 3 trasy DH opór drewna i super atmosfera jak nie wiesz co gdzie i jak to nie siej fermentu trafiłes chociaż na trase ? przeciez mozna spytać ludzi z wyciągu i bys trafił ... jak dla mnie schodek brakuje alternatywy na dolny las w sensie tam nowej trasy zupełnie :) tak to jest mega 3m się:*
Czlenson
Kontakt:

Post autor: Czlenson »

Dzisiaj zwiedzało się przez 6 godzin Koninki i postępy/zmiany/upiększenia widać i czuć na każdej trasie więc o co kaman krzysiek2425 ?
GBN CREW

http://www.pinkbike.com/u/czlenson/
krzysiek2425
Kontakt:

hmm no to powiedzcie mi gdzie są poukrywane te trasy ? Ja jeździłem główna (ta z otwarcia ), trasa która zaczynała się na początku głównej na prawo, trasa która odchodziła w lewo po drewnie na początku, i trasa na która się wjeżdżało na lewo po tych 2 hopkach ze wspólnym ladowaniem... Czy są gdzieś jeszcze jakieś trasy ? a tych ścieżek ledwo napoczetych kołami (tych oprócz głównej która jest fajna) chyba nie chcecie nazywać trasami dh...?
krzysiek2425
Kontakt:

eh coś weszło 2 razy, proszę modów o usuniecie tego postu
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Czy w Koninkach coś się dzieje? Jakieś nowe trasy powstają? Istniejące są poprawiane? Czy to tylko mi się wydaje, że nic ostatnio o tej miejscówce nie słychać?
pozdro

frango
Mikel
Kontakt:

Post autor: Mikel »

Dzieje się, tylko nie słychać - zamiast pisać na forum wsiadać na rowery, jezdzić i obserwować las dookoła ;)
Koninkowa ekipa wykonała w lesie kawał mrówczej roboty. Zmiany nie są tak spektakularne jak przyzwyczaił nas Schodek i może nie każdy je zauważa, ale weźcie pod uwagę, że to nie Wisła z trzema trasami po 1200m, tylko Koninki gdzie trasy mają ok 2000m. Minimalna różnica...
W ten weekend byliśmy w Koninkach i zmieniło się wiele - przede wszystkim znacznie zwiększyło się bezpieczeństwo (w newralgicznych miejscach trasy) i fun płynący z jazdy. Popoprawiane profile, trawersy, powstało kilka łączników pomiędzy trasami i elementów na trasach, powstają nowe odcinki na istniejących etc... A na deser - z tartaku co rusz dowożą nowe drewno, które będzie transportowane na szczyt :)
Dajcie Schodkowi trochę czasu, a pokaże Wam zupełnie nowe połacie lasu :twisted:
http://losmikelos.pinkbike.com/album/Riding/
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

No to super! W czerwcu się tam wybieram :) Liczę na fajną jazdę :)
pozdro

frango
mateusz54
Kontakt:

Post autor: mateusz54 »

zapraszam są nowe foto na pinkbike http://koninki-gravity-park.pinkbike.com/
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

Miał gratuluje motywacji. sprawdzałem na Face Booku i jak wpisze wyszukaj "Bike Park" to wybierając pokaż wszystkie nie ma ma was ani jako Koniki ani jako Bike park zrób coś z tym, bo szkoda wilka że was tam nie ma. Jak mówią jankesi, niema cię na FB to nie żyjesz!!!
Kontakt:

Post autor: Mikel »

http://losmikelos.pinkbike.com/album/Riding/
ODPOWIEDZ