Plany na zakup roweru dh/fr

Taran96
Kontakt:

Post autor: Taran96 »

Dh.Matt pisze:http://tnij.org/rowerht - (open office calc)
nie no bez jaj.
Wg. mnie :
I tak nie kupisz połowy rzeczy sobie z tej listy bo wiem jak to jest ( własny przykład ) też zakładałem , że kupie to i max za tyle a wgl coś innego wyszło więc robienie takiej listy to z lekka bzdura :lol:

Sainty za 1100? Nie szkoda Ci z lekka kasy? Za taką cena ja bym poszukał Hopów w stalowym oplocie (chyba , że chcesz nowe )
Za LF jak dobrze poszukasz to dasz spokojnie 150-200 max.
Zastanów się na spokojnie i szukaj co jest okazyjnie a nie , że tylko taka część jak na liście.
Nic nie kupuj pochopnie , wszystko w swoim czasie. Może jakaś okazja będzie.
Ten rower z lekka dużawo straci jak będziesz chiał sprzedać .
Pzdr :P
[K]
-Amor (+180 skoku,najlepiej 2 półka) ,
-Manetka Sram(używana,9 biegów),
-Korby,
-Hebel.
miechooo
Kontakt:

Post autor: miechooo »

Większość ram full typowo do DH mają piasty 150/12mm więc piasta na tył też do wymiany.
Zapomniałeś też o pedałach, gripach, oponach, dętkach, szprychac(+ koszt zaplecenia, chyba ze robisz to sam), napinaczu, siodełku.
Dh.Matt
Kontakt:

Re: Plany na zakup roweru dh/fr

Post autor: Dh.Matt »

Wiem, że za te rzeczy moge spokojnie mniej zapłacić, ale te ceny są za nowe i oczywiście droższe części. Będe się starał kupować używane. A sainty chce wziąć tylko dla tego, że są dobrymi 4-tłoczkowymi hamulcami i posłużą mi na lata. Hamulce chce kupic 1 na bardzo długi czas i tylko klocki wymieniać. Na chwile obecną ten LF się najbardziej opłaca. (jest używany, ale jeszcze 6 dni więc narazie nie brałem go pod uwage). Korby były polecane na forum i spokojnie kupie taniej bo jest ich dużo (nawet ze suportami w zestawie).
miechooo
Kontakt:

To duro po roku jazdy z Saintami będzie miało masakryczne luzy. Siła hamowania nie działa obojętnie na amortyzator, w najgorszym wypadku może nawet wyrwać ci mocowanie.
Dh.Matt
Kontakt:

Ja chciałem zrobić tak żebym miał jak najmniej części na sprzedaż. Kupno saintów bylo by najlepszym rozwiązaniem, bo używałbym ich bardzo długo.
miechooo
Kontakt:

Chcąc mieć wypasionego fulla tak jak chciałeś będziesz wymieniał praktycznie wszystkie części bo nie są one z najwyższej półki. Pomijając te sainty. Napęd postawiłeś wyżej niż inne części, ale po roku on też będzie do wymiany bo się zużyje.
Dh.Matt
Kontakt:

A co wy byście zrobili mając 3 tyś do wydania na rower tego roku i 4tyś do wydania za następny rok? Najlepiej jak dodacie linki z allegro żebym mógł zobaczyć w jakim stanie moge kupić dane rzeczy.
Taran96
Kontakt:

Post autor: Taran96 »

Temat się rozjechał na 4 strony a my i tak pier****** o niczym bo Dh.Matt i tak postawi na swoim a później będzie żałował.
Dh.Matt pisze:
A co wy byście zrobili mając 3 tyś do wydania na rower tego roku
Złożyli dobrego HT z częściami , które będą z wysokiej półki.
Dh.Matt pisze:
Ja chciałem zrobić tak żebym miał jak najmniej części na sprzedaż
Z tej listy co napisałeś to tak się nie da bo :
- do wymiany koła (teraz będziesz miał 9mm z przodu i 10/135 z tyłu w dobrym fullu będzie 20mm z przodu i 150/12)
-suport (w LF jest 68/73 a w fullu będziesz miał 83 )
-korby (zintegrowana oś jak do 83 chcesz szukać )

Zostaną Ci napęd o ile kupisz porządny i go nie rozdupcisz , kiera (mostek pewno zintegrowany bd potrzebny chodź nie koniecznie ), sainty , pedały ogl duperele.

Poszukaj okazyjnie kół np. przedniego na Mavicu + Hope Pro II (masz na 9mm a za pomocą adapteru robisz 20mm) więc koło by było spoko (nie mówcie mi , że będzie za drogo bo znajomy kupił używane w meega stanie taniej niż nowa piasta )

Tylnie koło kup jakieś , na novatecu z giełdy dhz za 100 zł , żeby później je na chybko i taniej sprzedać i kupić pasujące , dobre do fulla.
Wstrzymał bym się też z tymi saintami no ale to twoja sprawa.
Korby kup używane Hussefelty z suportem tak , żeby łatwo sprzedać ( do 130 znajdziesz na banq )
Resztę dopisze jak wrócę albo mnie poprawcie - jadę na rehablitację :lol:
Alocha :mrgreen:
[K]
-Amor (+180 skoku,najlepiej 2 półka) ,
-Manetka Sram(używana,9 biegów),
-Korby,
-Hebel.
Dh.Matt
Kontakt:

Dobra to jeszcze wyjdzie w praniu. Ale te sainty jak mają mi zepsuć amora to wole poczekać.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Hahahhahahhahahaha <nic nie wnoszący od tematu szyderczy śmiech>

Dh.Matt wiesz jak ja składałem swój pierwszy rower?

Za pomocą tych przyrządów:

Obrazek
Obrazek
Katalog rowerowy 2005.
Obrazek

Na prawdę wypasione urządzenia, mimo tego że pracuję przy kompie, używam ich bardzo często.

Zajmij się swoimi sprawami, nie roztrząsaj tego na forum, zrób jak uważasz za stosowne - 3k to gruba kasa, zrób z nią to co chcesz, żebyś tylko nie żałował. Trochę samodzielności.

Jest jedna zasada - tylną piastę wybieraj na 4 łożyskach.
ODPOWIEDZ