Ochraniacze na kolana - POC joint vpd czy 661 evo knee?

brooce
Kontakt:

Ochraniacze na kolana - POC joint vpd czy 661 evo knee?

Post autor: brooce »

Hej!

Nadszedł czas na zakup nowych nakolanników, moje wysłużone 661 slim knee robią się już zbyt denerwujące.

Czy jest ktoś na forum, kto miał styczność z obydwoma ochraniaczami i mógłby je po krótce porównać? O 661 czytałem bardzo różne opinie (kumpel mówi że świetnie chronią, gdzieś ktoś napisał że każde twarde uderzenie to ból), o POCach w zasadzie same dobre - ale jest ich duużo mniej. Bardziej skłaniam się w ich stronę.

Oczekuję przede wszystkim wygody i dobrego "leżenia" na nodze - żebym nie musiał ich poprawiać po każdym zjeździe, jak w dotychczasowych 661 (ostatnio nawet miałem glebę w zakręcie i jeden ochraniacz się po prostu zsunął). Ważne też, żeby za bardzo nie grzały... i nie mówię tu nawet o wentylacji podczas zjeżdżania, ale żebym wytrzymał przy podchodzeniu/odpoczynku w wyższych temperaturach.

I jak z ich trwałością? Są dość drogie, więc fajnie by było żeby mi starczyły na pare lat. Nie porwą się gdy przejadę się w nich po ostrym żwirku?

No i, oczywiście, jak z ochroną...? w typowym DH niby nie planuję jeździć w najbliższym czasie, ale na innych traskach też się czasem znajdą kamienie czy drzewa.

I jeszcze taki głupi, ale wygodny szczegół - czy któreś z nich dam radę naciągnąć na nogę bez zdejmowania butów? :D

@down:
O właśnie, podrażnienia. Przez połowę zeszłego sezonu od 661 dostawałem jakiejś wysypki/obtarcia w miejscu dolnego rzepa. W tym roku już jest lepiej - nie wiem co to było, ale nie chciałbym do tego wracać :)

Te race face też wyglądają ciekawie, ale nie wiem czy potrzebuję aż takiej ochrony - czy przez to nie grzeją bardziej? I cena trochę przygniata.

Teścik chętnie poczytam ;)
http://brooce.pinkbike.com
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Mój teścik możesz przeczytać w 43ride nt 661. Ogólnie,gdyby nie powodowały u mnie podrażnienia to byłby super. Obczaj sobie także model RF na same kolano z d3o
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
Cubus5
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

Używam Race Face Flank i szczerze mogę polecić:
- dobrze trzymają na nodze
- nie zsuwają się
- pomimo że są cale zabudowane to są dość przewiewne
- nie czuć ich na nogach
- dobrze chronią, kilka ładnych gleb zaliczyłem i nic
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
Cesiu
Kontakt:

Post autor: Cesiu »

Używam 661 Evo od chyba trzech, może więcej lat i nie mam im nic do zarzucenia. Bardzo wygodne, dobrze chronią, nie zsuwają się, bez problemów można je w pralce prać, bo d3o jest "wyjmowalne".
DH-luka
Kontakt:

Post autor: DH-luka »

mam POC na lokcie i sie pruja. dlatego nie kupilem POCa na kolana. za taka kase jak sobie zycza za rzeczy POCa to one powinny jeszcze otwierac piwo i spiewac piosenki.

edit
pozatym sie zsuwaja a przy ostatniej glebie zerwalo mi ten nalokietnik z ramienia i tak sie podrapalem (mimo ze ciasno zapiety)

661 kyle na kolana juz 2 sezon wygladaja jak psu z gardla wyjete ale super sie trzymaja nawet jak zapomne dociagnac rzepa.
nie zamienie ich na nic innego.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

DH-luka pisze:mam POC na lokcie i sie pruja. dlatego nie kupilem POCa na kolana. za taka kase jak sobie zycza za rzeczy POCa to one powinny jeszcze otwierac piwo i spiewac piosenki.

Miekkie łokcie? Bo ja mam z plastikiem i nic mi sie nie pruje i są to najwygodniejsze ochraniacze jakie miałem, glebie w nich i nic sie nie dzieje.. Przymierzalem też bone vpd leg i leży to tak, ze az zapłakałem, ze nie poczekalem do obnizki na crc (stary ochraniacz pekł to wyboru nie było).
DH-luka
Kontakt:

Post autor: DH-luka »

Spaced.

tak miekkie, powinienem byl to wspomniec.
Ale kosztuja tez niemalo i wydaje mi sie ze przy tych cenach mozna wymagac od produktu wiecej. Bo pruje sie sam zsiebie, nie od gleb.
Koledze dzieje sie to samo, wymienil i znow poprul.

Albo cos jest nie tak z ich szwami albo razem z kolega mamy super przedramiona ;)
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

hmm... prujące się szwy trochę odstraszają, ale może nakolanniki są zrobione inaczej... na razie ciągle jestem bardziej nastawiony na te POCe niż 661, więc prosze o wiecej opinii o nich :) Czyżby nikt jeszcze nie używał?
http://brooce.pinkbike.com
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

mam 661 EVO i zalyje takiej kasy na nie wydanych, na poczatku spoko ale po roku reuja sie jak poje.... do tego niestety to nie plastik, czuc uderzenie, dlatego jesli chcesz wygode to moze byc od biedy ten 661 a jesli chcesz ochrone to postaw na cos posiadajacego plastik
MiP
Kontakt:

Post autor: MiP »

Spaced mam rozumieć, że twarde POCe są baaaardzo wygodne?
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

MiP pisze:Spaced mam rozumieć, że twarde POCe są baaaardzo wygodne?
Ja mam tylko łokcie i je kocham ale przymierzałem kolana i leżały mi podobnie. Znajomi po przesiadce z race face je pobrali i są bardziej niz zadowoleni.
ODPOWIEDZ